Förnybart och växtbaserat är klimatsmarta val

PUBLICERAD: 18 april 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Idag är 50 procent av plastkorkarna på förpackningar från Tetra Pak i Sverige tillverkade av växtbaserat material.|”Vår vision är en 100 procent förnybar förpackning från svensk skog”

För första gången har miljö- och klimatpåverkan från växtbaserad bioplast i förpackningar analyserats i en omfattande livscykelanalys genomförd av tyska forskningsinstitutet Ifeu.
Livscykelanalysen har genomförts på uppdrag av Tetra Pak som ett oberoende forskningsprojekt med externa granskare. Resultaten visar att förnybara och växtbaserade material som kartong och bioplast leder till lägre klimatpåverkan.

En ny forskningsrapport om hållbara materialval visar att förpackningar med hög andel förnybar råvara har liten klimatpåverkan jämfört med andra material. Genom att använda växtbaserad plast i kork och laminat kan kartongförpackningar göras ännu mer klimatsmarta.

”Rapporten visar att materialvalet är en avgörande faktor för förpackningens påverkan på miljön. Vi kan se att ju mer förnybart material, som används, desto mindre klimatpåverkan ger förpackningen, och resultaten har även granskats av en extern expertpanel”, säger Stefanie Markwardt, projektledare för livscykelanalysen, på Ifeu.

Bioplasten, som används i förpackningar från Tetra Pak, tillverkas av sockerrör. I och med att råvaran är växtbaserad kan man förenklat säga, att man återanvänder den koldioxid, som redan finns i atmosfären. Enligt livscykelanalysen har en kartongförpackning med kork och laminat ,som tillverkas av bioplast, lika liten klimatpåverkan som en traditionell kartongförpackning utan kork. Därmed kan man öka bekvämligheten för konsumenter genom att sätta på en skruvkork, utan att sänka hållbarhetskraven.

” Resultaten ger oss ytterligare stöd i beslutet att gå i en fossilfri riktning. På senare år har vi i ökande grad utvecklat förpackningar, som innehåller växtbaserad plast istället för fossil plast. Visionen är en 100 procent förnybar förpackning från svensk skog”, säger Erik Lindroth, miljödirektör på Tetra Pak Nordics.

Idag är 50 procent av plastkorkarna på förpackningar från Tetra Pak i Sverige tillverkade av växtbaserat material. Målet är att öka andelen ännu mer framöver. Tillgången på bioplast i Sverige måste dock öka för att kunna möta den stora efterfrågan på helt förnybara förpackningar.

Om Ifeu:
Institutet för Energi- och Miljöforskning, Ifeu, är en icke-vinstdrivande organisation. Det grundades 1978 av forskare från universitetet i Heidelberg som ett oberoende Center of Excellence för miljöforskning.
Ifeu har 70 anställda, framförallt forskare inom naturvetenskap, ingenjörer och samhällsvetare.

Om den aktuella forskningsrapporten:
Ifeu har genomfört livscykelanalysen på uppdrag av Tetra Pak. Tetra Pak har inte deltagit aktivt i genomförandet av studien. Forskningsrapporten innehåller jämförelser av miljöpåverkan från kartongförpackningar och förpackningar av andra material genom hela livscykeln, ”från vaggan till graven”.
Resultaten är granskade av en oberoende expertpanel bestående av en professor i industriell ekologi, en doktor i eko-innovation och en ordförande vid ett svenskt forskningsinstitut.
Rapporten i sin helhet, 439 sidor, finns på www.tetrapak.se och skickas på begäran.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker