Förnybart och växtbaserat är klimatsmarta val

PUBLICERAD: 18 april 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Idag är 50 procent av plastkorkarna på förpackningar från Tetra Pak i Sverige tillverkade av växtbaserat material.|”Vår vision är en 100 procent förnybar förpackning från svensk skog”

För första gången har miljö- och klimatpåverkan från växtbaserad bioplast i förpackningar analyserats i en omfattande livscykelanalys genomförd av tyska forskningsinstitutet Ifeu.
Livscykelanalysen har genomförts på uppdrag av Tetra Pak som ett oberoende forskningsprojekt med externa granskare. Resultaten visar att förnybara och växtbaserade material som kartong och bioplast leder till lägre klimatpåverkan.

En ny forskningsrapport om hållbara materialval visar att förpackningar med hög andel förnybar råvara har liten klimatpåverkan jämfört med andra material. Genom att använda växtbaserad plast i kork och laminat kan kartongförpackningar göras ännu mer klimatsmarta.

”Rapporten visar att materialvalet är en avgörande faktor för förpackningens påverkan på miljön. Vi kan se att ju mer förnybart material, som används, desto mindre klimatpåverkan ger förpackningen, och resultaten har även granskats av en extern expertpanel”, säger Stefanie Markwardt, projektledare för livscykelanalysen, på Ifeu.

Bioplasten, som används i förpackningar från Tetra Pak, tillverkas av sockerrör. I och med att råvaran är växtbaserad kan man förenklat säga, att man återanvänder den koldioxid, som redan finns i atmosfären. Enligt livscykelanalysen har en kartongförpackning med kork och laminat ,som tillverkas av bioplast, lika liten klimatpåverkan som en traditionell kartongförpackning utan kork. Därmed kan man öka bekvämligheten för konsumenter genom att sätta på en skruvkork, utan att sänka hållbarhetskraven.

” Resultaten ger oss ytterligare stöd i beslutet att gå i en fossilfri riktning. På senare år har vi i ökande grad utvecklat förpackningar, som innehåller växtbaserad plast istället för fossil plast. Visionen är en 100 procent förnybar förpackning från svensk skog”, säger Erik Lindroth, miljödirektör på Tetra Pak Nordics.

Idag är 50 procent av plastkorkarna på förpackningar från Tetra Pak i Sverige tillverkade av växtbaserat material. Målet är att öka andelen ännu mer framöver. Tillgången på bioplast i Sverige måste dock öka för att kunna möta den stora efterfrågan på helt förnybara förpackningar.

Om Ifeu:
Institutet för Energi- och Miljöforskning, Ifeu, är en icke-vinstdrivande organisation. Det grundades 1978 av forskare från universitetet i Heidelberg som ett oberoende Center of Excellence för miljöforskning.
Ifeu har 70 anställda, framförallt forskare inom naturvetenskap, ingenjörer och samhällsvetare.

Om den aktuella forskningsrapporten:
Ifeu har genomfört livscykelanalysen på uppdrag av Tetra Pak. Tetra Pak har inte deltagit aktivt i genomförandet av studien. Forskningsrapporten innehåller jämförelser av miljöpåverkan från kartongförpackningar och förpackningar av andra material genom hela livscykeln, ”från vaggan till graven”.
Resultaten är granskade av en oberoende expertpanel bestående av en professor i industriell ekologi, en doktor i eko-innovation och en ordförande vid ett svenskt forskningsinstitut.
Rapporten i sin helhet, 439 sidor, finns på www.tetrapak.se och skickas på begäran.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex