Företag ställer krav på förpackningsåtervinningen

PUBLICERAD: 4 april 2016
UPPDATERAD: 24 januari

FTI Kent Carlsson
81 procent av företagen som säljer förpackade varor på den svenska marknaden tycker att det är mycket viktigt att deras förpackningar återvinns med största möjliga miljönytta, en ökning med 9 procentenheter sedan 2011.

Undersökningen har gjorts på uppdrag av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) och avser de cirka 10 000 företag som har ett lagstadgat producentansvar genom att de tillverkar, importerar eller säljer en förpackning eller förpackad vara. Exempelvis livsmedelskedjor, möbel, mode- och hemelektronikhandeln.

– Siffrorna visar att producentansvaret blivit viktigt för företagsledningarna som en del i företagens hållbarhetsarbete. Att vara ansluten till FTI är ett kvitto på man tar ansvar, bland annat genom att företagen därmed är med och finansierar landets 6000 återvinningsstationer. Kraven på vårt återvinningssystem ökar också i takt med företagens allt högre hållbarhetsambitioner, säger FTI:s vd Kent Carlsson.

– Intressant är också att inga företag ser återvinning som helt oviktig idag, jämfört med fyra procent 2011.

FTI ägs och finansieras av företag som tillverkar, säljer eller importerar förpackade varor, förpackningar och tidningar. FTI har till uppgift att samla in förpackningar och tidningar och återvinna dem till nya produkter. Det sker genom insamling från hushåll via 6000 återvinningsstationer och insamling i bostadsfastigheter, samt från verksamheter.FTI drivs helt utan vinstsyfte. Idag källsorterar mer än 9 av 10 hushåll.

Undersökningen gjordes i maj 2015 av Stelacon på FTIs uppdrag.

Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) ansvarar för insamling och återvinning av förpackningar och tidningar från landets hushåll via återvinningsstationer och fastighetsnära insamlingsplatser. FTI ägs till lika stora delar av de fem materialbolagen Returkartong, Plastkretsen, Svenska Metallkretsen, Pressretur och Svensk GlasÅtervinning.

 

På bilden: Kenth Carlsson, VD för FTI

Läs vidare

Svensk Plaståtervinning växlar upp klimatarbetet

Svensk Plaståtervinning har anställt Linnea Granström som ny klimat- och miljöstrateg.
Linnea

Svensk Plaståtervinning skapar paradigmskifte med PCR-material

Svensk Plaståtervinning och Ica lanserar en plastförpackning för tvättmedel med 95 procent återvunnen konsumentplast.
skonaxxc

ABB och Pace i samarbete om koldioxidavskiljning

ABB ingår ett partnerskapsavtal med Pace CCS för att utveckla tekniken för infångning av CO2.
ABB1x

Flergångs istället för engångs för mer hållbara event

Retake är ett demoprojekt med syfte att visa att flergångslösningar kan vara att föredra på till exempel olika event.
Retake

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx