Förbryllande stöld – Eson Pacs 25 tons tryckpress försvunnen!

PUBLICERAD: 6 maj 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Det var en sådan här tryckpress – en tvåfärgs Heidelberg Speedmaster SX102-2-P – avsedd för förpackningsföretaget Eson Pac, som stals ur ett lager i Stockholmsområdet.

En fabriksny tryckpress, avsedd för förpackningsföretaget Eson Pac i halländska Veddige, har stulits ur ett lager i Stockholmsområdet! Det skriver grafiska nyhetssajten Branschkoll. Stölden förbryllar både experter och polis.

Den omonterade tryckpressen – en tvåfärgs Heidelberg Speedmaster SX102-2-P – var nerpackad i 25 olika kollin med en sammanlagd vikt av 25 ton! Tryckpressen, som värderas till sju miljoner kronor, fanns i pappers- och förpackningsleverantören Antalis lager i Jordbro, söder om Stockholm, där den tillfälligt förvarades i väntan på transport och installation hos Eson Pac.

”På Heidelberg har vi bara hört talas om en annan liknande stöld – och det var i Brasilien för 22 år sedan!”, berättar försäljningschef Lars Lindberg. (Bild Heidelberg Sverige).

”Allt var inte klart för installation hos vår kund Eson Pac, så man hittade en tillfällig lösning att lagra den hos Antalis i Jordbro”, berättar Lars Lindberg, Heidelbergs försäljningschef i Sverige, för Branschkoll.

Branschkoll skriver att stölden enligt polisen ska ha skett någon gång på natten mellan lördagen den 21 mars och söndagen den 22 mars.

Stölden är förbryllande, inte minst för tillverkaren Heidelberg.

”Jag har hört mig för inom företaget och vi har bara hört talas om att något liknande ska ha hänt en gång tidigare – och det var i Brasilien för 22 år sedan!”, säger Lars Lindberg till Branschkoll.

Enligt företaget Larmtjänst bör stölden ha tagit flera timmar att genomföra och krävt tre till fyra lastbilar. Vissa delar av tryckpresskollina vägde över fem ton!
Den aktuella lagerlokalen är försedd med rullportar, som brutits upp med någon kraftig, gaffelförsedd maskin, varefter alla kollin förflyttats ut till väntande fordon.

Larmtjänst har publicerat en efterlysning av den stulna tryckpressen på sin hemsida. Läs den HÄR.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x