Förbättrad vakuumteknik ger minskade driftskostnader

PUBLICERAD: 20 april 2015
UPPDATERAD: 24 januari

SMC Energy Saving
Det går åt energi att generera tryckluft – och energi kostar pengar. Med dagens krav så är det viktigt att hitta lösningar för att spara energi. En av dem är SMC’s vidareutvecklade ZK2 enhet som kan minska driftkostnaderna med hela 90 %.
Sugkoppar i kombination med vakuum används för att lyfta och flytta föremål. Vakuum skapas oftast med ejektorer som förbrukar lika mycket luft oavsett om man uppnått rätt vakuumnivå för att genomföra förflyttningen. Med SMC’s ZK2 stängs tryckluften av när önskad vakuumnivå uppnåtts och bevakas tills detaljen ska släppas. Minimal till ingen tryckluftsförbrukning under transporten innebär att energiåtgång och driftkostnader blir rejält kapade.
Som en bonus så sänks ljudnivån i lokalen markant.
– I en fabrik med mycket transporthantering med vakuum är ljudnivån ofta hög. I det här fallet blir det en vinst både för plånboken och arbetsmiljön. En win-win för alla inblandade, säger Magnus Olsson, konceptchef Energy Saving på SMC.
ZK2-serien medger flera monteringsalternativ och är enkel att både installera och underhålla och kan användas i en mängd olika applikationer såsom paketering, transport och paneltransportörer. Den är särskilt lämplig att använda i trånga utrymmen, exempelvis förflyttning med robotar där det är begränsat med utrymme för ejektorn.
ZK2 är en av SMC’s produkter som är framtagna för att spara energi. I portföljen finns även produkter som till exempel Stand-by ventiler som går ned i energiförbrukning när den inte används. Det går också att arbeta med olika tryckzoner eller förstås installera produkter som förhindrar läckage.
Återbetalningstiden på en energibesparingsåtgärd ligger på mellan sex månader till ett år på befintlig produktion. För nya maskiner gäller en återbetalningstid ofta under tre månader.

– För att hjälpa kunden med en första överblick över besparingsmöjligheterna har vi tagit fram en energisnurra. Med vissa i förväg givna antaganden, vill vi förenkla beslutsprocessen för att starta arbetet med att se över sin potential till besparing, avslutar Magnus Olsson.

SMC arbetar med industriell automation och är världens största tillverkare av pneumatiska komponenter med en omsättning på ca 25 miljarder kronor och 15 000 anställda globalt. I Sverige finns huvudkontoret i Stockholm men lokalkontor finns i alla delar av landet. Ett av SMCs viktigaste fokus är att förmedla hur lätt det är att spara både pengar och miljö.

Läs vidare

Revolution säger Ishida om sin nya trågpackare

Första dagen på interpack avtäckte Ishida Europe en trågpackare som företaget hävdar bryter ny mark.
Ishida1

Snabbare och kraftfullare: ”Q-Line en milstolpe för Zünd”

Det har gått över ett decennium sedan Zünd lanserade sin tredje generation skärmaskin, G3. Nu kommer uppföljaren Q-Line som riktar sig framför allt till producenter av förpackningar och POS-material (Point of Sales), som både är snabbare och kraftfullare.
Zund-9-1024x683x

Malmöbaserade Rechon förberedda för nya utmaningar inom cartridgefyllning

Den nuvarande trenden mot mer cartridgefyllning är ett bra skäl för Rechon att fortsätta ett framgångsrikt samarbete med Syntegon.
Syntegon_Cartridgesx

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx