Förbättrad vakuumteknik ger minskade driftskostnader

PUBLICERAD: 20 april 2015
UPPDATERAD: 24 januari

SMC Energy Saving
Det går åt energi att generera tryckluft – och energi kostar pengar. Med dagens krav så är det viktigt att hitta lösningar för att spara energi. En av dem är SMC’s vidareutvecklade ZK2 enhet som kan minska driftkostnaderna med hela 90 %.
Sugkoppar i kombination med vakuum används för att lyfta och flytta föremål. Vakuum skapas oftast med ejektorer som förbrukar lika mycket luft oavsett om man uppnått rätt vakuumnivå för att genomföra förflyttningen. Med SMC’s ZK2 stängs tryckluften av när önskad vakuumnivå uppnåtts och bevakas tills detaljen ska släppas. Minimal till ingen tryckluftsförbrukning under transporten innebär att energiåtgång och driftkostnader blir rejält kapade.
Som en bonus så sänks ljudnivån i lokalen markant.
– I en fabrik med mycket transporthantering med vakuum är ljudnivån ofta hög. I det här fallet blir det en vinst både för plånboken och arbetsmiljön. En win-win för alla inblandade, säger Magnus Olsson, konceptchef Energy Saving på SMC.
ZK2-serien medger flera monteringsalternativ och är enkel att både installera och underhålla och kan användas i en mängd olika applikationer såsom paketering, transport och paneltransportörer. Den är särskilt lämplig att använda i trånga utrymmen, exempelvis förflyttning med robotar där det är begränsat med utrymme för ejektorn.
ZK2 är en av SMC’s produkter som är framtagna för att spara energi. I portföljen finns även produkter som till exempel Stand-by ventiler som går ned i energiförbrukning när den inte används. Det går också att arbeta med olika tryckzoner eller förstås installera produkter som förhindrar läckage.
Återbetalningstiden på en energibesparingsåtgärd ligger på mellan sex månader till ett år på befintlig produktion. För nya maskiner gäller en återbetalningstid ofta under tre månader.

– För att hjälpa kunden med en första överblick över besparingsmöjligheterna har vi tagit fram en energisnurra. Med vissa i förväg givna antaganden, vill vi förenkla beslutsprocessen för att starta arbetet med att se över sin potential till besparing, avslutar Magnus Olsson.

SMC arbetar med industriell automation och är världens största tillverkare av pneumatiska komponenter med en omsättning på ca 25 miljarder kronor och 15 000 anställda globalt. I Sverige finns huvudkontoret i Stockholm men lokalkontor finns i alla delar av landet. Ett av SMCs viktigaste fokus är att förmedla hur lätt det är att spara både pengar och miljö.

Läs vidare

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Smart och stark robotserie minskar koldioxidavtrycket

KR Fortec ultra-serien är en nyhet från KUKA, robotar med dubbla länkarmar, som klarar höga vikter utan att själv blir tunga.
FORTECKUKA

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

Så blir Interpack 2023

Vi tittar närmare på Interpack 2023. En fullbokad mässa där totalt 18 hallar fördelas mellan förpackningsbranschens alla olika fokusområden.
Interpack17_JV5342-scaled

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620