Förbättrad vakuumteknik ger minskade driftskostnader

PUBLICERAD: 20 april 2015
UPPDATERAD: 24 januari

SMC Energy Saving
Det går åt energi att generera tryckluft – och energi kostar pengar. Med dagens krav så är det viktigt att hitta lösningar för att spara energi. En av dem är SMC’s vidareutvecklade ZK2 enhet som kan minska driftkostnaderna med hela 90 %.
Sugkoppar i kombination med vakuum används för att lyfta och flytta föremål. Vakuum skapas oftast med ejektorer som förbrukar lika mycket luft oavsett om man uppnått rätt vakuumnivå för att genomföra förflyttningen. Med SMC’s ZK2 stängs tryckluften av när önskad vakuumnivå uppnåtts och bevakas tills detaljen ska släppas. Minimal till ingen tryckluftsförbrukning under transporten innebär att energiåtgång och driftkostnader blir rejält kapade.
Som en bonus så sänks ljudnivån i lokalen markant.
– I en fabrik med mycket transporthantering med vakuum är ljudnivån ofta hög. I det här fallet blir det en vinst både för plånboken och arbetsmiljön. En win-win för alla inblandade, säger Magnus Olsson, konceptchef Energy Saving på SMC.
ZK2-serien medger flera monteringsalternativ och är enkel att både installera och underhålla och kan användas i en mängd olika applikationer såsom paketering, transport och paneltransportörer. Den är särskilt lämplig att använda i trånga utrymmen, exempelvis förflyttning med robotar där det är begränsat med utrymme för ejektorn.
ZK2 är en av SMC’s produkter som är framtagna för att spara energi. I portföljen finns även produkter som till exempel Stand-by ventiler som går ned i energiförbrukning när den inte används. Det går också att arbeta med olika tryckzoner eller förstås installera produkter som förhindrar läckage.
Återbetalningstiden på en energibesparingsåtgärd ligger på mellan sex månader till ett år på befintlig produktion. För nya maskiner gäller en återbetalningstid ofta under tre månader.

– För att hjälpa kunden med en första överblick över besparingsmöjligheterna har vi tagit fram en energisnurra. Med vissa i förväg givna antaganden, vill vi förenkla beslutsprocessen för att starta arbetet med att se över sin potential till besparing, avslutar Magnus Olsson.

SMC arbetar med industriell automation och är världens största tillverkare av pneumatiska komponenter med en omsättning på ca 25 miljarder kronor och 15 000 anställda globalt. I Sverige finns huvudkontoret i Stockholm men lokalkontor finns i alla delar av landet. Ett av SMCs viktigaste fokus är att förmedla hur lätt det är att spara både pengar och miljö.

Läs vidare

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01

Ljus prognos för globala marknaden för förpackningsmaskiner

Prognoserna ser ljusa ut för de globala marknaderna för förpackningsmaskiner de närmaste åren. Asien och Stillahavsregionen kommer att behålla den ledning som den har för närvarande. Det framgår av amerikanska PMMI Business Intelligences rapport "2023 World Packaging Machinery”.
pavel-neznanov-w95Fb7EEcjE-unsplashx

Trepak vidareutvecklar sina fyllnings- och kapsyleringsmaskiner

Malmöbaserade Trepak, som tillverkare fyllnings- och kapsyleringsmaskiner, presenterar nu två nyutvecklingar.
Trepakx

Stor vilja att investera i nya förpackningsmaskiner

Det finns en stor vilja att investera i nya förpackningsmaskiner, inte minst i livsmedelsindustrin, men samtidigt finns det en tveksamhet, främst beroende på konjunktur och världsläget. Det konstaterar Stefan Karlsson, försäljningschef på Multivac Sverige.
Stefanx

Senaste nytt

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx

Peter Jhaveri ny styrelseordförande för Returpack

Peter Jhaveri är ny styrelseordförande för Returpack som gjort en egen intervju med honom. Här är ett utdrag ur den.
jhaveri

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx