Förbättrad spårbarhet på kött med qr-koder

PUBLICERAD: 23 november 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Hälsingestintan QR-koder

För Hälsingestintan är målsättningen att ständigt förbättra kommunikationen mellan gård och konsument med hög transparens i alla led. Nu kan vi enkelt visa upp hela kedjan från gården till butiken. Som konsument kan man redan på förpackningen få information om gården och rasen och via en QR-kod och sin smartphone gå in och digitalt möta bonden/uppfödaren och besöka den gård köttet kommer ifrån. Genom ny teknik har Hälsingestintan skapat en världsunik spårbarhet för kött. Det är första gången det sker i större skala.

– Vi är först i världen med denna teknik för kött. För oss handlar det om god djuromsorg, stressfri slakt med vårt mobila slakteri och gott kött med känt ursprung. Vi är så glada och stolta att kunna presentera denna världsnyhet och visa upp hela vår kedja med den här nya tekniken, säger Britt-Marie Stegs, VD för Hälsingestintan.

Många konsumenter känner en oro kring ursprunget på livsmedel och vill veta mer om den mat de köper och äter. Till Hälsingestintan kommer många frågor från konsumenter om kvaliteten på köttet vad gäller ålder, ras, kön, gårdar och uppfödare. Med unik spårbarhet kan konsumenten enkelt själv hitta svaren.

– Kött i butik är alltför ofta anonymt och utan klassificering och kvalitetssortering. Det ändrar vi på nu och ger alla konsumenter information om var vårt etiska kött kommer ifrån. Och vi är först i världen att göra detta. Nu kan konsumenten välja ett kött som motsvarar deras önskemål, säger Britt-Marie Stegs.

– Mycket pekar på att vi i framtiden av klimat- och hälsoskäl kommer äta en mindre mängd kött och mer växtbaserad mat, en utveckling som Hälsingestintan ställer sig bakom.

– Vi vill se mer aktiva val där slentrianätande av kött ersätts av en medveten konsumtion av kvalitetskött med kontroll på ursprung, uppfödning och hantering av köttet. Med det etiska köttet kan konsumenten göra ett medvetet val. Ansvarstagande bönder får också en välförtjänt konkurrensfördel och stark ställning på marknaden gentemot andra köttproducerande bönder i världen, säger Britt-Marie Stegs.

Den prisbelönte krögaren och TV-profilen Fredrik Eriksson har valt Hälsingestintans kött till sin krog Långbro Värdshus.

– Jag har valt Hälsingestintans kött på min krog för att det är ett riktigt kvalitetskött, med bra köttsmak och jämn kvalitet. Britt-Marie Stegs satsning på etiskt kött är beundransvärd och helt rätt i tiden, säger Fredrik Eriksson.

Så här fungerar märkningen:

  1. Djuren utrustas med elektroniska transpondrar (RFID teknik) i öronen när de föds. Märkena har en unik id-kod som innehåller information om djurets id som via en databas kan kopplas ihop med födelsedag, ras, gårdstillhörighet osv. Det här ger en säkrad identitet samt ett flertal logistiska fördelar under djurets uppväxt och hantering. Det går till exempel att registrera viktutveckling och övrigt som rör djurets välmående t ex eventuella medicinska behandlingar.
  2. Vid slakten rapporteras varje djur-ID in i databasen. Informationen fylls då på med slaktbesiktningsresultat såsom klassificering och vikt. Oavsett om djuren är märkta elektroniskt eller inte så märker vi dem vid slakten, där vi överför djurets ID-information till en streckkodsetikett som följer med djurkroppen till hängmörningen.
  3. När djurkropparna skall styckas så läses streckkoden av. När detaljerna sedan packas för leverans till butik följer informationen med till etiketten som klistras på detaljen i form av en QR-kod.
  4. I butiken: På varje köttförpackning finns direkt information om djurets kön, ålder, ras och från vilken gård det kommer ifrån. Dessutom har varje tråg sin unika qr-kod som kan läsas av med hjälp av en smartphone. Vid scanning får man en fördjupad information om gården och djuret, recept på tillagning samt information om Hälsingestintan.

Senaste nytt

Prishöjningar på wellpapp enligt PackIndx

De större tillverkarna av wellpapp i Sverige som DS Smith, Smurfit Westrock och Stora Enso har aviserat om prisökningar på 4,7 till 6,9 procent senaste månaderna enligt PackIndx.
Packindx-Packnews-900x600-20250516
Prishöjningar på wellpapp enligt PackIndx

Robotfactory visade automatiskt skärsystem på ett Zünd D3-skärbord

Under den nyligen avslutade  mässan Fespa i Berlin visade Robotfactory sitt automatiserade skärsystem med två ABB-industrirobotar i samarbete med ett industriellt Zünd D3-skärbord.
robot_01
Robotfactory visade automatiskt skärsystem på ett Zünd D3-skärbord

Labelexpo Europe utökas med teknik för falskartongtillverkning

Det är inte ovanligt att etikettproducenter även tillverkar falskartong i lite mindre storlekar i sina pressar. Detta återspeglas nu på årets Labelexpo Europe som utökas till att omfatta teknik för falskartong.
lsbel
Labelexpo Europe utökas med teknik för falskartongtillverkning

Novusundersökning visar att många har problem med svåröppnade förpackningar

När det krävs vassa verktyg eller hjälp för att öppna en medicinburk eller livsmedelsförpackning är något fel. För många reumatiker är detta vardag – men en ny undersökning från Novus visar att problemen med svåröppnade förpackningar är utbredda i hela befolkningen. Det kommer kanske inte som en nyhet för oss i branschen? Öppningsbarhet har ju diskuterats sedan 1960-talet.
uk-enkat-utvaldx
Novusundersökning visar att många har problem med svåröppnade förpackningar

Läs vidare

Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar nu Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ. Den nya serien förpackningar är återvinningsbara och effektiva för kalla måltider och snacks som frukt, nötter, sallader, tapas och yoghurt.
Cubus fælles_edit2x
Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Zetas matlagningsoljor kommer nu i vätskekartongförpackning

Zetas matlagningsoljor, Solrosolja och Rapsolja, kommer i en ny, lättare kartongförpackning med mindre plast och med antidroppfunktion.
Zeta-matlagningsolja-Tetra-Pak
Zetas matlagningsoljor kommer nu i vätskekartongförpackning

Ny pappersbaserad bottenfilmslösning från SEE

SEE har utvecklat en ny pappersbaserad bottenbana för att hjälpa livsmedelsproducenter och butikskedjor att minska plastanvändningen.
SEE Barrier_Formable_Paper_Kraft_Hot Smoked Salmon Fillets.png-Large-JPEGx
Ny pappersbaserad bottenfilmslösning från SEE

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx
Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP