Följ med in i den spännande bioplastframtiden!

PUBLICERAD: 1 oktober 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Skogs- och jordbruksprodukter är bara några av flera råvarukällor för bioplasttillverkning.|Produkter och förpackningar av bioplast finns redan i vår vardag. Till exempel använder flera detaljhandelskedjor i dag bärkassar som helt eller delvis består av bioplast.

Bioplaster är ett hett område, där det satsas intensivt både kommersiellt och forskningsmässigt. Kraftigt ökande produktionsvolymer och nya plaster med unika egenskaper står på agendan – med helt nya möjligheter i en hållbar framtid.
För att ge en ögonblicksbild av läget för bioplaster, både i Sverige och i övriga världen, anordnar Cefur, IKEM, Polymercentrum, SPIF, Produktutveckling/Lunds Tekniska Högskola och tidningen nord emballage & Packnews.se ett välmatat endagsseminarium i Lund den 5 november.

Dagens allt bättre tekniska möjligheter matchar en ökande flora av råvaruplattformar för framställning av bioplaster. Skogsråvara, avloppsvatten och hushållsavfall, kolhydrater och proteiner är några av framtidens viktiga råvarukällor och listan kan i framtiden göras betydligt längre. Här finns med andra ord en spännande potential att utforska och utveckla.

Den globala produktionskapaciteten av bioplaster ligger idag runt drygt 1,7 miljoner ton, med en imponerande tillväxt på 250 procent bara under de senaste fem åren.
Enskilt största plasterna är biobaserad polyeten, tätt följt av polyestrarna PET, PLA och PHA. Men konstruktionsplasterna blir allt fler. Bland de drivande applikationsområdena för bioplaster är förpackningsindustrin, men fordonsindustrin blir allt aktivare i takt med att högpresterande bioplaster utvecklas.

Under seminariedagen i Lund beskrivs nya möjligheter och senaste nytt på miljösidan med aktuella återvinningsfrågor. Likaså berörs spännande möjligheter inom hampabaserade biokompositer och dagen speglar även kraftfulla utmaningar som exempelvis möjligheterna med superstark nanokristallin cellulosa.

En riktig heldag, som ger en god bild av vad framtiden kommer att kunna erbjuda inom bioplastområdet, utlovas med andra ord. Och det minst lika spännande är att komma samman för att lära mer och att undersöka vilka vägval och samarbetsformer som finns – allt för att fånga utmaningarna på ett både affärsmässigt och långsiktigt hållbart sätt.

VÄLKOMNA!

Läs och ladda ner programmet via pdf-länken nedan 

Anmälan kan göras HÄR!

 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker