Flexlink och Arla medverkar i virtuellt forskningsprojekt

PUBLICERAD: 22 april 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Med hjälp av virtuella tester ska nästa generations tillverkningssystem utvecklas.
|”Hos oss kan företagen testa alltifrån minsta sensor till hela fabriker”, säger professor Anna Syberfeldt, som är en av de, som står bakom den nya forskningsprofilen vid Högskolan i Skövde.

100 miljoner kronor satsas på forskning kring nästa generations tillverkningssystem. Forskningen sker vid Högskolan i Skövde och i samarbete med sju företag från näringslivet, däribland Flexlink, ABB och Arla Foods Götene.

Finansieringen av forskningsprojektet, vilket har fått benämningen ”Virtuella fabriker och kunskapsdriven optimering”, har beviljats av KK-stiftelsen och omfattar över 100 miljoner kronor.

Forskningsprofilen, som ska ingå högskolans KK-miljö INFINIT, ska generera ny kunskap och innovativa tillämpningar inom virtuell utveckling, ett avgörande steg för att designa och driva nästa generations tillverkningssystem.

”Hos oss kan företagen testa alltifrån minsta sensor till hela fabriker. Vad som är unikt med våra virtuella tester är också att hela produktionskedjan optimeras. Med tester kan det annars vara lätt att varje del optimeras var och en för sig. Men här tar vi ett helhetsgrepp”, säger Anna Syberfeldt, professor i produktionsteknik på Högskolan Väst.

Näringslivet har stort engagemang i projektet, där sju företag kommer att samarbeta med högskolans forskare med olika specificerade insatser till ett värde motsvarande 43 miljoner kronor. De sju företagen är Volvo Car Corporation, Volvo Group Trucks Operations, Scania CV, IKEA Industry, Flexlink, Arla Foods Götene och ABB.

Forskningen startar 1 september 2018 och fokuserar inledningsvis på att testa olika industrilösningar i virtuell miljö. Hela projektet pågår under åtta år. På det sätt projektet är upplagt, kan även industriföretag bedriva utveckling, utan att behöva investera i ofärdiga lösningar under forskningens gång.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning