Flergångs istället för engångs för mer hållbara event

PUBLICERAD: 22 februari 2023
UPPDATERAD: 22 februari
Foto: Pressbild.

Demonstrationsprojektet Retake forskar om och utvecklar hållbara flergångslösningar och lånesysstem. Nu ska en test ske på tre olika evenemang i Sverige.

Det används cirka två miljarder engångsartiklar i Sverige per år. Forskare menar att en hög procent av detta plastbestånd består av engångsförpackningar. En förändring krävs, dels för att bidra till en ökad hållbarhet, dels för att kunna möta kommande krav och regler. Med stöd från det strategiska innovationsprogrammet RE:Source bedrivs demonstrationsprojektet Retake som forskar om och utvecklar hållbara flergångslösningar och lånesystem.
Retake är ett samarbete mellan Stiftelsen Chalmers Industriteknik, Centrum för Tjänsteforskning vid Karlstads Universitet, Panter, Light My Fire, Samhall, Göteborg & Co, Got Event och Region Gotland.

Projektet har skapat en flergångslösning som inte är krångligare än att låna en bok på biblioteket. Man väljer vad man vill ha, njuter av det ett tag och när man är klar, lämnar man tillbaka. På så vis kan användningen av engångsartiklar minskas.

Under 2023 kommer man att testa ett rotationssystem med återanvändbara behållare på tre olika event. Först ut som pilot är Gothenburg Horse Show i Scandinavium den 22–26 februari. Systemet inkluderar specifikt anpassade, individuellt märkta och återanvändningsbara matlådor, muggar mm, teknisk plattform för att säkerställa spårbarhet samt driftorganisation för diskning och logistik. Projektet kommer även att studera och utvärdera hur tjänster och affärsmodeller kan utformas för att underlätta samverkan och möjliggöra gemensamt värdeskapande. Vidare demonstrerar projektet hur ett komplett system för återanvändbara behållare för mat och dryck vid större evenemang kan bidra till ökad hållbarhet, minskad nedskräpning samt lägre kostnader för städning och avfallshantering. Dessa faktorer utgör tillsammans en viktig pusselbit i branschens förberedelser inför nya, kommande krav och regler.

Tack vare detta projekt samlas viktig kunskap och erfarenhet som hjälper branschens aktörer att ställa om till engångsfria evenemang. Det är hög tid för denna omställning då restauranger, caféer och eventarrangörer måste erbjuda återanvändbara förpackningar som ingår i ett rotationssystem senast den 1 januari 2024.

Vad de nya återanvändningsbara lösningarna består av, är det plast, metall, glas eller något annat, framgår inte av pressmeddelandet.

 

Senaste nytt

YH-utbildningen till Förpackningsingenjör spelar en viktig roll för att forma branschens framtid

För att möta branschens behov krävs spetskompetens – och det är här yrkeshögskoleutbildningen Förpackningsingenjör – Packaging Solution Engineer spelar en avgörande roll enligt Finn Toompuu, utbildningsledare vid Haganässkolan i Älmhult.
Haganas_litenx

IKEM lanserar plastagenda där biomaterial tar plats

IKEM har lanserat en plastagenda med drygt 20 konkreta reformförslag som skyndar på omställningen till återvunnen och fossilfri råvara.
henrik-von-celsingx

Tredje generationen tar vid hos Polykemi Group när företaget säkrar framtiden

Vid årsskiftet 2025/2026 sker familjekoncernen Polykemi Groups nästa generationsskifte. Då är det dags för den tredje generationen att ta vid. Nuvarande VD Ola Hugoson och vice VD Lars Hugosson, söner till grundaren Hugo Jönsson, kommer båda att finnas kvar i koncernen.
1 Next generation of Polykemi Groupx

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Läs vidare

Hämnas vi på lagen om fastsatta förslutningar?

Det är många som retar sig på kravet att förslutningarna av plast ska sitta fast på förpackningen, ett EU-beslut som förväntas minska nedskräpningen i naturen. I Håll Sverige Rents nationella skräpmätning verkar det som att resultatet blivit tvärt om.
Tethered_caps_survey_Sidel_01

Här är de elva nominerade företagen till Grønt Punkt Norges tävling Plastløftet

År 2024 har totalt 94 norska verksamheter genomfört Plastløftet och den 9 april tävlar elva av dessa om de fyra Plastløftepriserna som delas ut i kategorierna: "Ökad användning av återvunnen plast", "Minskning av onödig plast", "Design för återvinning" och "Hållbarhet". Här är de nominerade.
Design uten navn - 1

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Naturvårdsverket ska anpassa och komplettera regelverket för förpackningar

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att lämna förslag på hur det svenska regelverket ska anpassas och kompletteras med anledning av EU:s förordning om förpackningar och förpackningsavfall, PPWR.
romina-pourmokhtari-1-1-1920x1280x