Finska VTT: ”Vi kan tillverka plastflaskor av apelsinskal!"

PUBLICERAD: 17 december 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Skal från apelsin och andra citrusfrukter används som råvara för produktion av PEF-plast, som kan användas för tillverkning av bioplastflaskor och ersätta konventionella plastflaskor av fossil PET.|Holger Pöhler är professor vid finska VTT. (Bild VTT)|”Från apelsinskal till plastflaska” En schematisk skiss som visar hur skal från citrusfrukter används som råvara för tillverkning av PEF-plast. (Grafik VTT)

Finska tekniska utvecklingscentrat VTT har utvecklat en teknik för att tillverka växtbaserade och återvinningsbara bioplastflaskor med skal från citrusfrukter som råvara.

Holger Pöhler är professor vid finska VTT. (Bild VTT)

”Inom en snar framtid kan du köpa apelsinjuice i flaskor som är gjorda av apelsinskal! VTT: s nya teknik innebär dessutom en cirkulär metod, där man kan använda matavfallsströmmar för tillverkning av högpresterande livsmedelsförpackningsmaterial och samtidigt minska utsläppen av växthusgaser”, säger Holger Pöhler, professor vid VTT och en av forskarna bakom den nya tekniken.

VTT skriver på sin hemsida att deras nyutvecklade FDCA-teknik gör det möjligt att använda jordbruksavfall som innehåller pektin – exempelvis citrusskal och sockerbetsmassa – som råvara för tillverkning av biobaserad PEF-plast (polyetylenfuranoat) och på så sätt ersätta fossilbaserad PET-plast. PEF-plasten är en helt återvinningsbar och förnybar högpresterande plast, som öppnar upp möjligheter för industrin att minska avfall och att ha en positiv inverkan på miljön.

”Från apelsinskal till plastflaska” En schematisk skiss som visar hur skal från citrusfrukter används som råvara för tillverkning av PEF-plast. (Grafik VTT)

Kolavtrycket av plastflaskor tillverkade av den citrusskalbaserade PEF-plasten uppges bli 50 procent längre än motsvarande PET-flaskor. Dessutom är barriäregenskaperna för PEF-plast bättre än för PET, vilket innebär att livsmedelsprodukter har längre hållbarhet.

VTT skriver att deras nya teknik har betydande fördelar för tillverkning av biobaserad PEF-plast. Tekniken använder en stabil mellanprodukt för produktion av FDCA (2,5-furandikarboxylsyra), en av monomererna av PEF, vilket möjliggör en mycket effektiv process. Dessutom öppnar användningen av pektinhaltiga avfallsströmmar nya möjligheter för plastens cirkulära ekonomi.

VTT har patenterat den nya tekniken och information om forskningen har nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Green Chemistry.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Tetra Pak elektrifierar transporter mellan lager i Malmö

För första gången använder Tetra Pak en helt eldriven lastbil. Lastbilen utgår från Tetra Pak i Lund, där den laddas över natten. Därefter lastas den och körs till två externa lager i Malmö hamn.
tetra lastbilx

Stora Enso vill bygga vindpark norr om Gävle

Stora Enso har påbörjat tillståndsprocessen för en vindpark i Gävle kommun och har under hösten genomfört myndighetssamråd med Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg.
vindkraftx

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top