Finska Rani Plast investerar i rekordstor plastfilmslinje

PUBLICERAD: 26 mars 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Vid Rani Plasts anläggning i finska Terjärv ska uppföras en 50 meter hög produktionshall

Finska plastföretaget Ab Rani Plast Oy investerar 13 miljoner euro (ca 121 miljoner kronor) i en ny tillverkningslinje för plastfilm.
Linjen ska installeras i en ny 50 meter hög produktionshall, som byggs vid Rani Plasts huvudanläggning i Terjärv (finska Teerijärvi), öster om Jakobstad i finska Österbotten. Linjen sägs bli en av världens största för produktion av plastfilm.

Rani Plasts VD Mikael Ahlbäck säger till Svenska YLE att investeringen är en normal uppdatering av fabriken, som görs ungefär vart tjugonde år.

I den nya linjen kommer man att kunna tillverka plastfilm med upp till 24 meters bredd, vilket är 6 meter mer än dagens maxbredd.

Rani Plast grundades 1955 av Nils Ahlbäck, som ville skapa arbete åt sig själv och sin hemby Terjärv. I dag har det familjeäga företaget vuxit och är en ledande skandinavisk leverantör av förpackningsmaterial och förpackningslösningar i polyeten (PE) och polypropen (PP).

Förutom huvudanläggningen i Terjärv, där 330 anställda arbetar, har Rani Plast försäljnings- och produktionsverksamheter på andra platser i Finland samt i bland annat Sverige (Skövde), Ukraina, Slovakien och Ryssland. Totalt har man ungefär 1.000 anställda.

Den ryska fabriken grundades  2010 i Kaluga-regionen, 170 km sydväst om Moskva, och produktionen startade våren 2012
Rani Plast Kaluga tillverkar främst olika typer av film för vidareförädling, samt sträckhuvor för industrin. Den ryska enheten har ett 50-tal anställda och omsätter cirka 20 miljoner euro (ca 186 miljoner kronor)

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x