Finska Rani Plast investerar i rekordstor plastfilmslinje

PUBLICERAD: 26 mars 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Vid Rani Plasts anläggning i finska Terjärv ska uppföras en 50 meter hög produktionshall

Finska plastföretaget Ab Rani Plast Oy investerar 13 miljoner euro (ca 121 miljoner kronor) i en ny tillverkningslinje för plastfilm.
Linjen ska installeras i en ny 50 meter hög produktionshall, som byggs vid Rani Plasts huvudanläggning i Terjärv (finska Teerijärvi), öster om Jakobstad i finska Österbotten. Linjen sägs bli en av världens största för produktion av plastfilm.

Rani Plasts VD Mikael Ahlbäck säger till Svenska YLE att investeringen är en normal uppdatering av fabriken, som görs ungefär vart tjugonde år.

I den nya linjen kommer man att kunna tillverka plastfilm med upp till 24 meters bredd, vilket är 6 meter mer än dagens maxbredd.

Rani Plast grundades 1955 av Nils Ahlbäck, som ville skapa arbete åt sig själv och sin hemby Terjärv. I dag har det familjeäga företaget vuxit och är en ledande skandinavisk leverantör av förpackningsmaterial och förpackningslösningar i polyeten (PE) och polypropen (PP).

Förutom huvudanläggningen i Terjärv, där 330 anställda arbetar, har Rani Plast försäljnings- och produktionsverksamheter på andra platser i Finland samt i bland annat Sverige (Skövde), Ukraina, Slovakien och Ryssland. Totalt har man ungefär 1.000 anställda.

Den ryska fabriken grundades  2010 i Kaluga-regionen, 170 km sydväst om Moskva, och produktionen startade våren 2012
Rani Plast Kaluga tillverkar främst olika typer av film för vidareförädling, samt sträckhuvor för industrin. Den ryska enheten har ett 50-tal anställda och omsätter cirka 20 miljoner euro (ca 186 miljoner kronor)

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x