Finska IR-kameran som kan detektera även svart plast

PUBLICERAD: 11 juni 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Den infraröda kameran FX50 från finska tech-företaget Specim kan detektera även produkter och förpackningar tillverkade i svart plast.|”FX50 kan snabbt och pålitligt identifiera olika plasttyper oberoende av pigmentfärgen”, säger Tapio Kallonen.

Plaståtervinnare, som använder infrarödteknik (NIR = Near-Infra-Red), kan vanligtvis inte detektera svarta plastförpackningar, vilket gör att sådana istället hamnar i deponier eller eldas upp. Men nu finns en nyutvecklad finsk kamera, som löser problemet!

Det är det finska tech-företaget Specim, med huvudsäte i Uleåborg (Oulu), som lanserar kameran FX50, vilken betecknas som ett teknologiskt genombrott, när det gäller att detektera produkter av olika sorters plast.

”FX50 kan snabbt och pålitligt identifiera olika plasttyper oberoende av pigmentfärgen”, säger Tapio Kallonen.

Mer än en miljon ton med svarta plastprodukter kasseras från återvinningsströmmarna i Europa varje år beroende på frånvaron av anpassade detekteringssystem, enligt Specim. Och eftersom det svarta plastmaterialet har ett återvinningsvärde av cirka 600 euro (drygt 6.000 kronor) per ton, så är det avsevärda värden som går till spillo.

”Även den mest moderna sorteringstekniken har problem med att upptäcka pigmentet i svart plast”, berättade Specims VD Tapio Kallonen på en mässa i Amsterdam i maj, arrangerad av Plastics Recyclers Europe.

På mässan presenterade Tapio Kallonen kameran FX50, som betecknas som en kundanpassad infraröd kamera, som arbetar i mellanvåglängdsområdet.

Enligt Tapio Kallonen kan FX50-kameran snabbt och pålitligt identifiera olika plasttyper oberoende av pigmentfärgen, vilket innebär att värdefulla plastprodukter – även svarta sådana – kan tillvaratas och återvinnas.

Enligt Specim innebär FX50 ett steg upp från de NIR-sensorer, som används av de flesta plaståtervinnare. Genom att arbeta i mellanvågsområdet 2,7-5,3 µm, kan FX50-kameran snabbt, noggrant och effektivt detektera alla typer av plast samt sortera bort andra materialtyper som metall, etc.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor i ny färgsprakande design tagit plats ute i butikshyllorna. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya lekfulla designen.
ridder0

Optiska sorteringslösningar i ny agentur hos Mobergs Processkontroll

Mobergs Produktkontroll AB har ingått ett samarbetsavtal med italienska 3U Vision för att ytterligare vidga sitt utbud av avancerade optiska sorteringslösningar för livsmedels- och tillverkningsindustrin.
Mobergs

Så ska robotautomation optimera den svenska livsmedelsindustrin

Industrier som präglas av säsongsbetonad efterfrågan och hög konkurrens kan effektiviseras med robotautomation. SWIRA, Swedish Industrial Robot Association, arbetar för att främja automation och robotutveckling i den svenska industrin. I år närvarar SWIRA på Scanpack för att diskutera teknikens potential i förpackningsbranschen.
Ove_Leichsenring-SWIRA-1

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Senaste nytt

Stora Enso vill bygga vindpark norr om Gävle

Stora Enso har påbörjat tillståndsprocessen för en vindpark i Gävle kommun och har under hösten genomfört myndighetssamråd med Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg.
vindkraftx

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se