Finska IR-kameran som kan detektera även svart plast

PUBLICERAD: 11 juni 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Den infraröda kameran FX50 från finska tech-företaget Specim kan detektera även produkter och förpackningar tillverkade i svart plast.|”FX50 kan snabbt och pålitligt identifiera olika plasttyper oberoende av pigmentfärgen”, säger Tapio Kallonen.

Plaståtervinnare, som använder infrarödteknik (NIR = Near-Infra-Red), kan vanligtvis inte detektera svarta plastförpackningar, vilket gör att sådana istället hamnar i deponier eller eldas upp. Men nu finns en nyutvecklad finsk kamera, som löser problemet!

Det är det finska tech-företaget Specim, med huvudsäte i Uleåborg (Oulu), som lanserar kameran FX50, vilken betecknas som ett teknologiskt genombrott, när det gäller att detektera produkter av olika sorters plast.

”FX50 kan snabbt och pålitligt identifiera olika plasttyper oberoende av pigmentfärgen”, säger Tapio Kallonen.

Mer än en miljon ton med svarta plastprodukter kasseras från återvinningsströmmarna i Europa varje år beroende på frånvaron av anpassade detekteringssystem, enligt Specim. Och eftersom det svarta plastmaterialet har ett återvinningsvärde av cirka 600 euro (drygt 6.000 kronor) per ton, så är det avsevärda värden som går till spillo.

”Även den mest moderna sorteringstekniken har problem med att upptäcka pigmentet i svart plast”, berättade Specims VD Tapio Kallonen på en mässa i Amsterdam i maj, arrangerad av Plastics Recyclers Europe.

På mässan presenterade Tapio Kallonen kameran FX50, som betecknas som en kundanpassad infraröd kamera, som arbetar i mellanvåglängdsområdet.

Enligt Tapio Kallonen kan FX50-kameran snabbt och pålitligt identifiera olika plasttyper oberoende av pigmentfärgen, vilket innebär att värdefulla plastprodukter – även svarta sådana – kan tillvaratas och återvinnas.

Enligt Specim innebär FX50 ett steg upp från de NIR-sensorer, som används av de flesta plaståtervinnare. Genom att arbeta i mellanvågsområdet 2,7-5,3 µm, kan FX50-kameran snabbt, noggrant och effektivt detektera alla typer av plast samt sortera bort andra materialtyper som metall, etc.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex