Finska IR-kameran som kan detektera även svart plast

PUBLICERAD: 11 juni 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Den infraröda kameran FX50 från finska tech-företaget Specim kan detektera även produkter och förpackningar tillverkade i svart plast.|”FX50 kan snabbt och pålitligt identifiera olika plasttyper oberoende av pigmentfärgen”, säger Tapio Kallonen.

Plaståtervinnare, som använder infrarödteknik (NIR = Near-Infra-Red), kan vanligtvis inte detektera svarta plastförpackningar, vilket gör att sådana istället hamnar i deponier eller eldas upp. Men nu finns en nyutvecklad finsk kamera, som löser problemet!

Det är det finska tech-företaget Specim, med huvudsäte i Uleåborg (Oulu), som lanserar kameran FX50, vilken betecknas som ett teknologiskt genombrott, när det gäller att detektera produkter av olika sorters plast.

”FX50 kan snabbt och pålitligt identifiera olika plasttyper oberoende av pigmentfärgen”, säger Tapio Kallonen.

Mer än en miljon ton med svarta plastprodukter kasseras från återvinningsströmmarna i Europa varje år beroende på frånvaron av anpassade detekteringssystem, enligt Specim. Och eftersom det svarta plastmaterialet har ett återvinningsvärde av cirka 600 euro (drygt 6.000 kronor) per ton, så är det avsevärda värden som går till spillo.

”Även den mest moderna sorteringstekniken har problem med att upptäcka pigmentet i svart plast”, berättade Specims VD Tapio Kallonen på en mässa i Amsterdam i maj, arrangerad av Plastics Recyclers Europe.

På mässan presenterade Tapio Kallonen kameran FX50, som betecknas som en kundanpassad infraröd kamera, som arbetar i mellanvåglängdsområdet.

Enligt Tapio Kallonen kan FX50-kameran snabbt och pålitligt identifiera olika plasttyper oberoende av pigmentfärgen, vilket innebär att värdefulla plastprodukter – även svarta sådana – kan tillvaratas och återvinnas.

Enligt Specim innebär FX50 ett steg upp från de NIR-sensorer, som används av de flesta plaståtervinnare. Genom att arbeta i mellanvågsområdet 2,7-5,3 µm, kan FX50-kameran snabbt, noggrant och effektivt detektera alla typer av plast samt sortera bort andra materialtyper som metall, etc.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx