Finska Huhtamäki stärker sin närvaro i Afrika genom förvärv

PUBLICERAD: 1 oktober 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Everest Flexibles är beläget i ett industriområde i staden Durban, nära till hamn och större transportvägar.|”Nu kan vi utnyttja tillväxtmöjligheterna i den spännande afrikanska regionen”, säger Olli Koponen. (Bild Huhtamäki)

Finska koncernen Huhtamäki Oyj har träffat avtal om att förvärva 70 procent av det sydafrikanska förpackningsbolaget Everest Flexibles Limited, beläget i Durban. Köpeskillingen uppges till 58 miljoner euro (drygt 621 miljoner kronor). Privatägda Everest tillverkar bland annat olika typer av flexibla förpackningar.

Huhtamäki skriver i ett pressmeddelande att förvärvet innebär att koncernen ökar sin närvaro i Sydafrika inom flexibla förpackningar och stärker sin tillväxt på den afrikanska marknaden.

”Nu kan vi utnyttja tillväxtmöjligheterna i den spännande afrikanska regionen”, säger Olli Koponen. (Bild Huhtamäki)

”Med Everest kommer vi att ännu bättre kunna betjäna såväl våra nuvarande som nya kunder i Sydafrika och omgivande länder och erbjuda ett komplett utbud av flexibla förpackningslösningar och snabbare ledtider”, säger Olli Koponen, som är chef för affärsområdet Flexible Packaging inom Huhtamäki.

I och med majoritetsförvärvet av Everest kommer Huhtamäki att ha två tillverkningsenheter för flexibla förpackningar på den afrikanska kontinenten. I april i år invigde man, som vi tidigare rapporterat om, en nybyggd fabrik utanför Kairo i Egypten. Den fabriken är ett joint venture mellan Huhtamäki (75 procent) och företagets mångårige samarbetspartner i Egypten Ayman Korra (25 procent) Läs HÄR!

”Med dessa två enheter kommer vi att ha en utmärkt position att utnyttja tillväxtmöjligheterna i den spännande afrikanska regionen”, säger Olli Koponen.

Huhtamäki uppger att den del av Everest, som förvärvet avser, har en årlig nettoomsättning på cirka 40 miljoner euro (ca 429 miljoner kronor) och att den sysselsätter omkring 420 anställda. Verksamheten kommer att ingå i Huhtamäkis affärsområde Flexible Packaging.

Köpeskillingen på 58 miljoner euro kommer att betalas dels i kontanter, dels i form av Huhtamäki-aktier, vilket innebär att säljarna av Everest även kommer att ingå i ett joint venture med Huhtamäkis Foodservice– och Fiber Packaging-verksamheter i Sydafrika. Som ett resultat kommer säljarna av Everest att äga 30 procent av Huhtamäkis verksamhet i Sydafrika.

Huhtamäki skriver att joint venture-strukturen kommer att innebära att bolaget stärker sin totala konkurrenskraft i Sydafrika.

Transaktionen förväntas slutföras inom några månader, med förbehåll för godkännande av berörda konkurrensmyndigheter.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Releaf ser Sverige som en intressant marknad

Tidigare i år berättade vi om det ukrainska företaget Releaf som tillverkar pappersmaterial baserat på fallna löv i städer i Europa. Nu är de på plats på Empack.
Releafx

Mycket händer på Empacks två dagar

I dag slog årets nordiska förpackningsmässa, Empack, upp dörrarna. Under två dagar kommer ett sjuttiotal utställare att visad bredden i förpackningsindustrin.
Empack-header

PacsOn Syd förvärvar PACia

PacsOns satsning i Sydsverige  fortsätter genom att man förvärvar PACia AB i Ystad.
pacson-syd-pacia-2700x1200x

Danone tar bort etiketterna på sina småflaskor

Danone satsar på präglade plastflaskor i Actimelsortimentet.
Danonex