Finska Amerplast lanserar ”cirkulär ekonomi-påsar”

PUBLICERAD: 15 januari 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Amerplasts ”cirkulär ekonomi påsar” lanaseras inom kort av finska detaljhandelskedjan Kesko Foods.
|Amerplast tillverkar nu Finlands första plastpåsar som ryms i begreppet cirkulär ekonomi.

Plastbärkassens vara eller inte vara är något som diskuteras flitigt för närvarande, främst ur ett nedskräpningsperspektiv, men även ur ett växthusgasperspektiv.
Amerplast i Finland lanserar nu en ny plastbärkasse, kallad Essi, som är den första i Finland som lever upp till kraven kring cirkulär ekonomi. Den är tillverkad av plast återvunnen från konsument- och industriavfall.

”Även här i Finland är plastbärkassen omdiskuterad. Vi kan nu erbjuda ett alternativ till de traditionella bärkassarna, som är mycket bättre för miljön och som tveklöst är Finlands första bärkasse, som lever upp till begreppet cirkulär ekonomi, det vill säga att materialet cirkulerar och blir återanvänt.”, säger Börge Kvamme, som är VD på Amerplast.

Amerplast samarbetar här med plaståtervinningsföretaget Ekokem i Riihimäki, som ägs av Fortum och som samlar in både konsument- och industriavfall.

”Vi väljer att kalla Essi-påsarna för ´cirkulär ekonomi-påsar´ i stället för plastpåsar”, säger Börge Kvamme.

Essi-påsen innehåller minst 45 procent återvunnen plast från hushåll – ett material som enligt Amerplast har 85 procent lägre koldioxidavtryck – samt minst 45 procent återvunnet material från industriavfall. Runt 95 procent av påsen ska bestå av återvunnet material.

”Vi har lång erfarenhet av att kunna producera med utgångspunkt från återvunnet material, inte minst eftersom vi återvinner och återanvänder vårt eget produktionsspill”, säger Börge Kvamme.

Inom kort blir Kesko Food, med över 1.300 butiker enbart i Finland, först ut med de nya kassarna. Kedjan kommer att köra en kampanj om detta och man har som målsättning att gå över till enbart påsar, som ryms under begreppet cirkulär ekonomi.

Inledningsvis kommer kunden att kunna välja mellan traditionella plastbärkassar eller Essi. Samtidigt är det så att Kesko-kedjan består av fristående handlare, som kan fatta egna beslut kring vilka bärkassar, som ska finnas i butikerna.

”Vi hoppas att den här bärkassen ska uppmuntra allmänheten till ytterligare insamling och återvinning av plast. När man går till butiken med sina plastflaskor, kan man även återvinna bärkassen man har dem i”, säger Börge Kvamme.

År 2009 genomförde finska miljöinstitutet tillsammans med universitetet i Lappeenranta en studie, som man kallade Optikassi och där man genomförde livscykelanalyser på bärkassar av olika material: plastkassar av ny råvara, påsar av återvunnet material, papperspåsar, bomullspåsar och bionedbrytbara påsar.

I studien framkom att påsar av återvunnen plast var det bästa miljömässiga alternativet. Utredningen konstaterade också att plastbärkassen trots allt endast utgör en liten del av de finska hushållens miljöpåverkan

Finland har i dag cirka 500 återvinningsstationer för plast och årligen återvinns 117.000 ton plast från konsumentförpackningar. Insamlingen hanteras av Suomen Uusiomovi och Rinki Ltd.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x