Finsk ”loop” som växer globalt inom e-handelsförpackningar

PUBLICERAD: 17 oktober 2019
UPPDATERAD: 25 januari

I RePack-förpackningen finns en förtryckts adress- och portoetikett, som e-handelskunden använder vid returen av den tomma förpackningen. (Bild RePack)

Finska företaget RePack har utvecklat ett ”loop”-system för förpackningar inom e-handel, som nu växer starkt på den globala marknaden.

RePacks förpackningar och system används för närvarande av cirka 50 olika varumärken. Cirka 100.000 RePack-förpackningar är på marknaden just nu, vilket är en fördubbling från förra året och man förväntar sig en fortsatt stark tillväxt nästa år. För närvarande pågår förhandlingar med flera riktigt stora aktörer på e-handelsmarknaden, däribland svenska Zalando och H&M Weekly, som just startat pilotprojekt med RePacks returförpackningar.

RePacks e-handelsförpackningar är tillverkade av återvunnen polypropen, det vill säga samma material som den välkända IKEA-bagen, och finns i tre storlekar. Tillverkningen sker i Kina.

”Den här förpackningen är väldigt slitstark och vi garanterar tjugo resor, men i själva verket klarar den mer än så”, säger Peter Peltonen, som är operativ chef i RePack.

I RePack-systemet är det inte e-handelsföretaget som äger förpackningen, utan det gör RePack. E-handelskunder kan (vanligen mot en avgift) välja att få varorna hemskickade i en RePack-förpackning och sedan få rabatt på sitt nästa köp, när de sänder tillbaka den tomma förpackningen till RePack. Returnerade förpackningar går till RePacks lager i Estland där de rengöres vid behov, innan de åter går in i loop-systemet.

RePack uppger att cirka 75 procent av förpackningarna kommer i retur. Många kunder behåller de slitstarka påsarna och använder dem till egen förvaring, etc.

”Vi är nöjda så länge förpackningen inte blir ett avfall. Tanken med hela vårt system är ju att inte jobba med engångsförpackningar”, säger Peter Peltonen.

RePack har nyligen tilldelats ett stöd på två miljoner euro (ca 21,7 miljoner kronor) av EU inom ramen för innovations- och forskningsramverket Horizon 2020, vars avsikt bland annat är att stödja företag som har banbrytande idéer på existerande marknader eller som kan skapa helt nya.

I nästa nummer av tidningen nord emballage(nr 5/2019), som utkommer inom kort, kan du läsa ett fylligt reportage om RePack och hur det gick till när bolaget bildades.

Senaste nytt

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX