Finsk ”loop” som växer globalt inom e-handelsförpackningar

PUBLICERAD: 17 oktober 2019
UPPDATERAD: 25 januari

I RePack-förpackningen finns en förtryckts adress- och portoetikett, som e-handelskunden använder vid returen av den tomma förpackningen. (Bild RePack)

Finska företaget RePack har utvecklat ett ”loop”-system för förpackningar inom e-handel, som nu växer starkt på den globala marknaden.

RePacks förpackningar och system används för närvarande av cirka 50 olika varumärken. Cirka 100.000 RePack-förpackningar är på marknaden just nu, vilket är en fördubbling från förra året och man förväntar sig en fortsatt stark tillväxt nästa år. För närvarande pågår förhandlingar med flera riktigt stora aktörer på e-handelsmarknaden, däribland svenska Zalando och H&M Weekly, som just startat pilotprojekt med RePacks returförpackningar.

RePacks e-handelsförpackningar är tillverkade av återvunnen polypropen, det vill säga samma material som den välkända IKEA-bagen, och finns i tre storlekar. Tillverkningen sker i Kina.

”Den här förpackningen är väldigt slitstark och vi garanterar tjugo resor, men i själva verket klarar den mer än så”, säger Peter Peltonen, som är operativ chef i RePack.

I RePack-systemet är det inte e-handelsföretaget som äger förpackningen, utan det gör RePack. E-handelskunder kan (vanligen mot en avgift) välja att få varorna hemskickade i en RePack-förpackning och sedan få rabatt på sitt nästa köp, när de sänder tillbaka den tomma förpackningen till RePack. Returnerade förpackningar går till RePacks lager i Estland där de rengöres vid behov, innan de åter går in i loop-systemet.

RePack uppger att cirka 75 procent av förpackningarna kommer i retur. Många kunder behåller de slitstarka påsarna och använder dem till egen förvaring, etc.

”Vi är nöjda så länge förpackningen inte blir ett avfall. Tanken med hela vårt system är ju att inte jobba med engångsförpackningar”, säger Peter Peltonen.

RePack har nyligen tilldelats ett stöd på två miljoner euro (ca 21,7 miljoner kronor) av EU inom ramen för innovations- och forskningsramverket Horizon 2020, vars avsikt bland annat är att stödja företag som har banbrytande idéer på existerande marknader eller som kan skapa helt nya.

I nästa nummer av tidningen nord emballage(nr 5/2019), som utkommer inom kort, kan du läsa ett fylligt reportage om RePack och hur det gick till när bolaget bildades.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium