Fazer och Sulapac samarbetar kring plastfria förpackningar

PUBLICERAD: 13 juni 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Sulapacs biologiskt nedbrytbara och mikroplastfria förpackningsmaterial ska nu börja användas av livsmedelskoncernen Fazer.

Finska livsmedelskoncernen Fazer och finska start-up-företaget Sulapac Oy har börjat samarbeta i syfte att undersöka, utveckla och testa plastfria, biologiskt nedbrytbara förpackningslösningar för livsmedel. Samarbetet startade i maj.
Enligt ett pressmeddelande att kommer Fazer att till julen 2018 lansera en speciell konfektbox, tillverkad i Sulapacs biologiskt nedbrytbara material.

Enligt Fazer stöder samarbetet företagets strategi och mål att bli ett ansvarsfullt modernt livsmedelsföretag, som syftar till att minska användningen av plast med hjälp av ny teknik.

Fazer säger att man ständigt studerar nya förpackningsalternativ och att man arbetar för att minska mängden förpackningsmaterial – och särskilt plast – som används i företagets produktförpackningar.

”Vi är aktivt engagerade i diskussioner om återvinning och återanvändning av förpackningsavfall och utveckling av nya typer av miljövänliga förpackningslösningar”, säger Nina Elomaa, Fazer Group.

Sulapac-materialet är helt biologiskt nedbrytbart och fritt från mikroplaster. Materialet tillverkas av träflis från certifierade skogsbruk samt naturliga, biologiskt nedbrytbara, bindemedel. Sulapac-produkterna riktar sig till varumärken, som vill eliminera plastavfall och uppvisa ett genuint engagemang för hållbarhet genom användning av exklusiva ekologiska material. Företaget grundades 2016 av Suvi Haimi och Laura Kyllönen och har sitt huvudkontor i Helsingfors i Finland.

”Samarbetet med Fazer är ett utmärkt tillfälle att utveckla och lära sig tillsammans. Det visar också att vi kan möta extremt krävande kvalitetskrav”, säger Suvi Haimi, VD i Sulapac.

Fazer skriver att man vill hjälpa Sulapac att utveckla materialet och att man vill bli det första livsmedelsföretaget, som använder Sulapacs unika innovation i sina förpackningar.

Och om allt går enligt planerna kommer alltså konsumenterna till julen 2018 att få sin första smak av samarbetet mellan Sulapc och Fazer i form av en biologiskt nedbrytbar och mikroplastfri förpackning, innehållande utvalda läckra konfektbitar.

N.B.: Sulapac har nyligen även ingått ett samarbetsavtal med Stora Enso, där Stora Enso ska kunna använda sig av Sulapacs licensierade material i olika förpackningslösningar. Läs mer HÄR.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x