Fazer och Sulapac samarbetar kring plastfria förpackningar

PUBLICERAD: 13 juni 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Sulapacs biologiskt nedbrytbara och mikroplastfria förpackningsmaterial ska nu börja användas av livsmedelskoncernen Fazer.

Finska livsmedelskoncernen Fazer och finska start-up-företaget Sulapac Oy har börjat samarbeta i syfte att undersöka, utveckla och testa plastfria, biologiskt nedbrytbara förpackningslösningar för livsmedel. Samarbetet startade i maj.
Enligt ett pressmeddelande att kommer Fazer att till julen 2018 lansera en speciell konfektbox, tillverkad i Sulapacs biologiskt nedbrytbara material.

Enligt Fazer stöder samarbetet företagets strategi och mål att bli ett ansvarsfullt modernt livsmedelsföretag, som syftar till att minska användningen av plast med hjälp av ny teknik.

Fazer säger att man ständigt studerar nya förpackningsalternativ och att man arbetar för att minska mängden förpackningsmaterial – och särskilt plast – som används i företagets produktförpackningar.

”Vi är aktivt engagerade i diskussioner om återvinning och återanvändning av förpackningsavfall och utveckling av nya typer av miljövänliga förpackningslösningar”, säger Nina Elomaa, Fazer Group.

Sulapac-materialet är helt biologiskt nedbrytbart och fritt från mikroplaster. Materialet tillverkas av träflis från certifierade skogsbruk samt naturliga, biologiskt nedbrytbara, bindemedel. Sulapac-produkterna riktar sig till varumärken, som vill eliminera plastavfall och uppvisa ett genuint engagemang för hållbarhet genom användning av exklusiva ekologiska material. Företaget grundades 2016 av Suvi Haimi och Laura Kyllönen och har sitt huvudkontor i Helsingfors i Finland.

”Samarbetet med Fazer är ett utmärkt tillfälle att utveckla och lära sig tillsammans. Det visar också att vi kan möta extremt krävande kvalitetskrav”, säger Suvi Haimi, VD i Sulapac.

Fazer skriver att man vill hjälpa Sulapac att utveckla materialet och att man vill bli det första livsmedelsföretaget, som använder Sulapacs unika innovation i sina förpackningar.

Och om allt går enligt planerna kommer alltså konsumenterna till julen 2018 att få sin första smak av samarbetet mellan Sulapc och Fazer i form av en biologiskt nedbrytbar och mikroplastfri förpackning, innehållande utvalda läckra konfektbitar.

N.B.: Sulapac har nyligen även ingått ett samarbetsavtal med Stora Enso, där Stora Enso ska kunna använda sig av Sulapacs licensierade material i olika förpackningslösningar. Läs mer HÄR.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker