Produkt- och förpackningsmärkningen Fairtrade är numera Sveriges mest kända etiska och miljömässiga märkning enligt en undersökning från Kantar Sifo. Tvåa och trea på listan är Svanen– och KRAV-märkningarna.
”Det är glädjande att fler uppmärksammar Fairtrade-märkta produkter som bidrar till utveckling”, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare på Fairtrade Sverige, i ett pressmeddelande
En ny kännedomsundersökning från Kantar Sifo visar att Fairtrade har en mycket stark ställning bland unga konsumenter. I gruppen 15 till 34 år känner 95 procent igen Fairtrade-märket, när det visas upp och 65 procent av dessa upplever att de har hög kännedom om vad märkningen står för.
”De unga konsumenternas inställning bådar gott för framtiden. Sju av tio säger även att det är värt att betala extra för Fairtrade-märkta produkter och en tredjedel av dessa unga konsumenter uppskattar att de köper minst fem Fairtrade-märkta produkter per månad. Det visar att dagens unga är medvetna konsumenter, som värdesätter produkter, som värnar om mänskliga rättigheter”, säger Hewan Temesghen.
Över tusen personer i åldrarna 15-79 år har deltagit i undersökningen, som visar att den spontana kännedomen om Fairtrade har ökat med fem procentenheter jämfört med föregående år. 77 procent anser att varumärken påverkas positivt, när en vara blir Fairtrade-märkt. Intresset är något högre hos kvinnor än män. 43 procent tror att de kommer att öka sin konsumtion det kommande året och det finns en tendens till ökning bland dem som redan köper fem produkter eller fler varje månad.
Andelen som är tveksamma och inte kan uttrycka en inställning till Fairtrade har minskat. Det högsta förtroendet för Fairtrade finns hos unga och kvinnor.