Fairtrade är Sveriges mest kända miljömärkning på förpackningar

PUBLICERAD: 14 mars 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Produkt- och förpackningsmärkningen Fairtrade är numera Sveriges mest kända etiska och miljömässiga märkning |Fairtrade-märkningen är mest känd, därefter kommer Svanen och KRAV.

Produkt- och förpackningsmärkningen Fairtrade är numera Sveriges mest kända etiska och miljömässiga märkning enligt en undersökning från Kantar Sifo. Tvåa och trea på listan är Svanen– och KRAV-märkningarna.
”Det är glädjande att fler uppmärksammar Fairtrade-märkta produkter som bidrar till utveckling”, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare på Fairtrade Sverige, i ett pressmeddelande

En ny kännedomsundersökning från Kantar Sifo visar att Fairtrade har en mycket stark ställning bland unga konsumenter. I gruppen 15 till 34 år känner 95 procent igen Fairtrade-märket, när det visas upp och 65 procent av dessa upplever att de har hög kännedom om vad märkningen står för. 

”De unga konsumenternas inställning bådar gott för framtiden. Sju av tio säger även att det är värt att betala extra för Fairtrade-märkta produkter och en tredjedel av dessa unga konsumenter uppskattar att de köper minst fem Fairtrade-märkta produkter per månad. Det visar att dagens unga är medvetna konsumenter, som värdesätter produkter, som värnar om mänskliga rättigheter”, säger Hewan Temesghen.

Över tusen personer i åldrarna 15-79 år har deltagit i undersökningen, som visar att den spontana kännedomen om Fairtrade har ökat med fem procentenheter jämfört med föregående år. 77 procent anser att varumärken påverkas positivt, när en vara blir Fairtrade-märkt. Intresset är något högre hos kvinnor än män. 43 procent tror att de kommer att öka sin konsumtion det kommande året och det finns en tendens till ökning bland dem som redan köper fem produkter eller fler varje månad.

Andelen som är tveksamma och inte kan uttrycka en inställning till Fairtrade har minskat. Det högsta förtroendet för Fairtrade finns hos unga och kvinnor.
 

Carina Malm

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x