Få koll på migrering

PUBLICERAD: 15 november 2017
UPPDATERAD: 24 januari

Färgtillverkaren Marabu ger en lektion i migrering. Om vad som krävs för att oönskade ämnen från material och tryckfärg inte ska överföras till bland annat förpackade livsmedelsprodukter och kosmetika.

För material som kommer i kontakt med bland annat livsmedelsprodukter och kosmetika finns tuffa myndighetskrav för att garantera säkerheten – att inte förpackningsmaterialet och dess tryckfärg överför oönskade ämnen till produkten.

Överföring av oönskade ämnen, kallas migrering, tillåts bara i mängder som inte utgör någon fara för människors hälsa, som påverkar födoämnets sammansättning eller som påverkar födoämnets lukt eller smak negativt. Huruvida en migrering kommer ske från den tryckta sidan till den otryckta sidan av ett kontaktmaterial och in i ett födoämne eller kosmetika måste fastställas innan tryckfärgens och materialets lämplighet kan bedömas.

Migrering kan ske på olika sätt. Exempelvis genom diffusion –migrering av ämnen från trycksidan igenom substratet till den motsatta och otryckta sidan. Detta beror till stor del på substratets barriäregenskaper.

 

 

Oönskade ämnen kan också migrera på grund av avdunstning av flyktiga ämnen då uppvärmning av födoämnen sker i sin originalförpackning – eller vid ångdestillering vid kokning, bakning eller sterilisering.

Migrering kan även ske genom kontaktöverföring. Ämnen överförs från den tryckta sidan till den otryckta sidan på ett ark i en stack, i en rulle eller på staplat förpackningsmaterial.

Migrering från tryckfärgen har att göra med i huvudsak tre parametrar, där tryckmaterialet är en. Ju bättre barriäregenskaper, desto mindre risk för migrering. Material såsom glas och vissa metaller är ogenomträngliga för migrerande ämnen. Dessa kallas för absoluta barriärer.

Andra parametern är tryckfärgen. Ämnen med hög molekylvikt i tryckfärgen, noggrant urval av råmaterial med hög renhet såväl som skräddarsydda produktionsförhållanden för att undvika tillverkningsrelaterade orenheter, kan markant minska mängden av migrerande ämnen jämfört med konventionella tryckfärger som inte skapats för detta ändamål.

Sist ut är förutsättningarna i tillverkningsprocessen. Effektiv torkning eller härdning av tryckfärgen är en grundbult för att minimera risken för förekomsten av potentiellt migrerbara ämnen som till exempel lösningsmedelsrester eller monomerer. Kontaktöverföring måste, där det är möjligt, undvikas under hela tryckprocessen. Den tryckta färgfilmens tjocklek och förhållandet mellan tryckt yta och icke tryckt yta bestämmer den totala mängden av potentiellt migrerbara ämnen från tryckfärgen. Alltså – ju mer tryckfärg som använts desto större mängd ämnen som potentiellt kan migrera ut från den.

Läs vidare

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Ny pappersbaserad bottenfilmslösning från SEE

SEE har utvecklat en ny pappersbaserad bottenbana för att hjälpa livsmedelsproducenter och butikskedjor att minska plastanvändningen.
SEE Barrier_Formable_Paper_Kraft_Hot Smoked Salmon Fillets.png-Large-JPEGx

Norskt företag först med Liplids locklösning

Nu är den första kunden för Liplids nya, fiberbaserade lock för drycksmuggar offentlig. Det blev ett norskt företag som är först ut.
4D2B350Ex

Etikettmarknaden föll tjugofem procent förra året men växer igen

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x