Europas modernaste labb för tryckt elektronik invigt

PUBLICERAD: 11 september 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Nyfikna invigningsgäster fick svar på sina frågor.|Exempel på tryckt elektronik rullar fram i pressen.
|Magnus Berggren är professor vid Linköpings universitet.
|Entrén till PEA:s moderna laboratorium för tryckt elektronik.

Över 100 specialinbjudna personer från näringsliv, offentlig sektor, forskningsinstitut och universitet fanns på plats för invigningen av nya Swedish Research Laboratory for Printed Electronics i Norrköping den 8 september. Bland dem fanns naturligtvis Packnews/nord emballage.

Sedan 1998 har forskning och utveckling inom teknologiområdet tryckt elektronik bedrivits vid Linköpings universitet och forskningsinstitutet Acreo Swedish ICT, på den gemensamma arenan vid namn Printed Electronics Arena (PEA) i Norrköping. Inom ramen för PEA, finns nu Swedish Research Laboratory for Printed Electronics. Tillsammans utgör utrustningen inom PEA och det nya laboratoriet Europas modernaste anläggning för forskning och utveckling av framtidens produktion. Laboratoriet kommer att utgöra stommen i den svenska satsningen på tryckt elektronik.

De inbjudna gästerna fick lyssna på intressanta föredragshållare, som berättade om hur de samarbetat med Acreo och använt sig av tryckt elektronik i sina produkter och tjänster, men även vilka olika applikationsområden som nu finns och kommer finnas i framtiden, för tryckt elektronik

Efter föredragen fick alla gäster en guidad tur i laboratoriet, där de fick se produktionsprocessen samt exempel på produkter, som kan tryckas. Invigningen avslutades med ett mingel, där gästerna fick möjligheten att fortsätta diskutera framtiden för tryckt elektronik och knyta nya kontakter.

Maria Wik, Product Developer och Project Manager på Orkla Care, var en av besökarna som var väldigt nöjd med arrangemanget:
”Det var intressant att se laboratoriet, där tryckproduktionen sker, men det bästa var ändå alla föredrag, som vi fick lyssna på. Det var väldigt inspirerande att se vilka möjligheter som finns med tekniken”, summerade hon.
.
Bland kvällens talare fanns: Pia Sandvik, VD för RISE; Anders Brolin, Director of Innovation Management på Stora Enso; Robert Östman, VD för Beneli; Jenny Sandh, utvecklingsingenjör på Absorbest AB; Lubomir Gradinarsky, Associate Principle Scientist – Novel Packaging på Astra ZenecaGöran Gustafsson, avdelningschef Tryckt elektronik på Acreo Swedish ICT AB samt Magnus Berggren, professor på Linköpings universitet.

”Det blev en väldigt lyckad dag och kväll. Alla jag pratade med var väldigt imponerade av både verksamheten och av arrangemanget. Möjligheten att visa upp vårt labb i Norrköping för olika intressenter var viktigt, och kommer framöver att ha stor betydelse för våra forsknings- och industrisamarbeten i Sverige”, sammanfattade avdelningschefen för Tryckt elektronik Göran Gustafsson.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x