När bioplastorganisationen European Bioplastics (EUBP) arrangerade sin femtonde årliga konferens fick det, som i nästan alla andra konferenssammanhang, bli ett digitalt event. Tanken var annars att konferensen, som normalt lockar mellan tre- och fyrahundra deltagare, skulle hållas i Wien i år.
Under tre dagar i början av december kunde de över trehundra registrerade deltagarna ta del av en lång rad presentationer och paneldebatter. Dessutom kunde man hämta information från tjugofem digitala montrar. Till skillnad mot många andra event de här dagarna var den här konferensen inte gratis.

En viktig del i konferenser och mässor är nätverkandet, något som blir betydligt abstraktare på nätet, men European Bioplastics ordförande, Francois de Bie, från Total Corbion, kunde i sitt avslutningsanförande konstatera att man haft ungefär tiotusen kopplingar mellan deltagarna, en intressant siffra som pekar på att det kanske går att mötas även på nätet.
Francois de Bie listade ett par punkter som han tog med sig från de tre dagarna:
”Vi har kunnat konstatera att det sker en massa saker som leder till en transformation mot den cirkulära ekonomin. EU anstränger sig verkligen för att få det att fungera, men när det handlar om vårt område, bioplasterna, är vi fortfarande inte där vi vill vara. Vi skulle verkligen uppskatta om man kunde se på oss, om inte som en lösning, men som en del av lösningen”, konstaterade han.
”Jag tycker också att jag kan konstatera att vi som industri har blivit mycket bättre på att veta om kompostering eller återvinning är det rätta alternativet för en produkt som gjort sitt. Tidigare har det varit lite omotiverade lösningar, vi har sett komposterbara paraplyer, bionedbrytbara regnrockar och så vidare”.
”Det fanns ingen struktur, men som industri har vi blivit mycket bättre på att veta vad som behövs och att inse att dessa end of life lösningar inte konkurrerar med varandra. Baserat på typ av produkt kan vi välja rätt för att nå minsta möjliga råvaruförbrukning och påverkan på miljön. Den här utvecklingen har gått snabbt, jag ser en stor skillnad bara det senaste året”, sa Francois de Bie.
Ett som vanligt mycket diskuterat ämne var hållbarheten och här pekade han på problemet med att få folk att förstå, och att branschen måste bli bättre på det.
”Vi måste förklara hållbarhetsargumenten till så olika publik hela tiden och det är många gånger viktigt att kunna berätta om våra värdeerbjudanden på ett enkelt sätt. Det går inte att använda LCA-analyser mot alla delar av publiken, det är mer ett verktyg för proffsen. LCA är ett område som det är väldigt lätt att förlora sig ner i”.
”Om det är för komplicerat att förklara varför något är hållbart kommer inte den genomsnittliga kunden eller konsumenten att ta till sig informationen. Med andra ord är det en uppgift för oss att under kommande åren jobba fram metoder där vi på ett enklare sätt kan förklara vårt erbjudande mot de olika målgrupperna”, slog han fast.
Bioplaster är annars fortsatt ett material med en intressant tillväxt. I vanlig ordning presenterade konferensen via vd Hasso von Pogrell, siffror för nuläge och framtid.
”Tillväxtsiffrorna är imponerande”, sa Francois de Bie. ”Prognosen fram till år 2025 säger att komposterbara material kommer att växa med femtio procent och de biobaserade med trettio. Det är stora siffror och de skulle säkert kunna vara ännu större om man tar i beaktande att mycket av kapacitet på världsmarknaden i dag är utsåld. Det är många producenter som nu rapporterar att man kommer att bygga ut kapaciteten”.
”När den kommer på plats kommer vi därför med stor säkerhet att få se ännu starkare siffror. Det finns ett väldigt sug efter bioplaster i alla led av värdekedjan och det gäller både komposterbara material och biobaserade. Under konferensens dagar har vi fått ta del av en rad projekt som kommer via EU, entreprenörer och universitet, projekt som kommer att skapa kunskap och innovation i industrin och hjälpa till att ytterligare expandera branschen”, slutade Francois de Bie, som också hann lägga till att han hoppades på en fysisk konferens i Berlin den 30 november och 1 december år 2021.
Text: Bo Wallteg