Batterier tillverkade av trä ska testas i Ebbepark i Linköping

PUBLICERAD: 7 januari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Jakob Nilsson, CTO på Ligna Energy, t.v. och Peter Ringstad, VD på Ligna Energy, visar upp ett träbatteri. (Bild Lasse Hejdenberg/Hejdlösa bilder)

Företaget Ligna Energy har utvecklat ett batteri, som tillverkas av restmaterial från skogen. Träbatterierna ska produceras i en tryckpress för elektronik i företagsparken Ebbepark i Linköping. Framöver ska träbatterierna testas i Ebbepark, där de ska lagra energi från solcellerna på taken och distribuera den till elbilsladdarna i parkeringsgaragen i området.

Cleantech Östergötland arrangerade i höstas en så kallad pitch and match, där företag, som utvecklar nya lösningar inom miljöteknik, matchas mot marknadens behov. Där fångade Linköpingsbaserade fastighetsbolaget Sankt Kors möjligheten att testa Norrköpingsföretaget Ligna Energys nya lokalproducerade energilagringslösning. Ligna Energy är ett företag som är ett resultat av regionens materialforskning vid Linköpings Universitet.

”Det här är ett bra exempel på hur Ebbepark kan användas som testbädd och där vi kan få hållbara synergieffekter. Ligna Energys organiskt framställda batterier kan lagra energin från solcellerna på taken i Ebbepark, och sedan kan vi till exempel distribuera den energin till elbilsladdstolparna i parkeringsgaragen i området. Vi ser också att vi kan skala upp lösningen till vårt övriga bestånd”, säger Daniel Jonsson, fastighetschef på Sankt Kors.

För några år sedan såg Sankt Kors till att norska företaget Thinfilms 13 meter långa press för tryckt elektronik blev kvar i Ebbepark, när Thinfilm avvecklade sin svenska verksamhet. Syftet var att pressen skulle kunna användas av många olika aktörer inom forskning och utveckling av tryckt elektronik. Idag sker precis det, då pressen är såld till ett företag, som hyr den ut till olika aktörer, som vill nyttja den. (Läs HÄR).

Ett av företagen är Ligna Energy, som har utvecklat batterier, som består av 90 procent organiska material, där en stor del är restmaterial från skogen.

”Det krävs en omställning till ett fossilfritt energisystem. Och då måste vi kunna lagra stora mängder el för de perioder, när varken solen lyser eller vinden blåser. Vår vision är att förse jordklotet med en skalbar, miljövänlig och kostnadseffektiv energilösning för en hållbar framtid”, säger Peter Ringstad, VD på Ligna Energy.

Under 2019 har Ligna Energy genomgått en labbskaleprocess för tillverkning av batterierna. Med tillverkning i Ebbepark ligger kapaciteten på tusentals exemplar per år och man räknar med att på sikt från en större produktionsanläggning kunna leverera batteripackar i mycket större volymer för en kommersiell marknad.

”Nu kan vi gå från laboratorieframställda prototyper till industriellt producerade battericeller. Sankt Kors har agerat möjliggörare för oss och det är mycket tack vare deras positiva attityd, som vi kan utveckla vår produkt till en skalbar lösning. Det är extra roligt att produkten kan testa i samma område som den tillverkas”, säger Peter Ringstad.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x