Etikettleverantören Nordvalls satsar på energi från solceller

PUBLICERAD: 5 februari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

”Det känns helt rätt att värma upp fastigheten med förnyelsebar energi”, säger Patrik Jenemark. (Bild Nordvalls)

Lokalerna vid ledande etikettillverkare Nordvalls värms nu upp med hjälp av förnyelsebar energi. Om tre veckor tas en solcellsdriven geoanläggning i drift vid företagets huvudkontor i skånska Sjöbo. Företaget ser satsningen som ett steg mot ett ännu mer hållbart erbjudande till kunder.

Under hösten 2020 har lokalbefolkningen i Sjöbo kunnat notera hur det grävts och borrats vid etikettryckeriet Nordvalls fastighet. Om några veckor nås kulmen på det halvårslånga arbetet då solcellspanelerna som just nu monteras på tryckeriets tak tas i drift. Redan nu värms de ca 8.000 kvadratmeter stora lokalerna upp av bergvärme från den nya anläggningen.

Geoanläggningen med energi från bergvärme är ett samarbete mellan Nordvalls och elbolaget E.On, där den senare står för drift och underhåll av anläggningen. Elen, som genereras av solcellerna, driver den lokalt installerade bergvärmepumpen, och den el som inte behövs för att driva pumpen används i fastigheten.

”Det känns helt rätt att värma upp fastigheten med förnyelsebar energi och det är positivt att vi nu kan erbjuda våra kunder en ännu mer hållbar produktion”, säger Patrik Jenemark, Nordvalls VD.

—————————————–
Nordvalls, som sedan år 2017 ingår i tyska företagskoncernen Possehl Group, grundades redan 1907 och har huvudkontor och produktion i Sjöbo samt en produktionsanläggning i Kungälv. Sedan mars 2020 utgör även Watermill Press Ltd. i Bradford, England, en del av bolaget.
Nordvalls har fokus på produktion av självhäftande etiketter till livsmedelsföretag, dryckesproducenter och läkemedelstillverkare.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Group påbörjar försäljningen av Muoto i Sverige – en ny förpackningsprodukt av träfiber

Metsä Groups nya förpackningsvarumärke Muoto finns nu tillgängligt för testkunder i Sverige som letar efter alternativ till plastförpackningar.
Metsä_Muoto_Package2323x

Finsk innovation: Förpackningspapper med fett- och syresäker bioplastbarriär

Den finska skogs- och papperskoncernen UPM har tillsammans med amerikanska Eastman utvecklat ett nytt förpackningspapper för livsmedel. Materialet är försett med en fett- och syresäker barriär, tillverkad av cellulosabaserad bioplast. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
upm-biobarrier-toppx

Walki i strategiskt samarbete för att utveckla nedbrytbara livsmedelsförpackningar

Walki har ingått ett strategiskt partnerskap med det franska start-up företaget Lactips för att skapa helt biologiskt nedbrytbara, plastfria livsmedelsförpackningar med hjälp av naturliga polymerer.
walki_teabag_chocolate-bar_Lactipsx

Schur, Farusa och EME - tre danska företag på Scanpack

De danska företagen Schur, Farusa och EME var på Scanpack för att presentera sig för den skandinaviska marknaden. Med teman som 'One Schur', 'Grönare, lättare och starkare transportförpackningar' och 'Den största byggflexibiliteten' hade man valt att fånga gästernas uppmärksamhet. Packnews redaktör i Danmark, Søren Winsløw, besökte företagen.
schur_01