Engångsförpackningar bättre för miljön än återanvändbara…

PUBLICERAD: 30 juni 2022
UPPDATERAD: 25 januari

En rapport från Ramboll säger att engångs takeaway-förpackningar är bättre för miljön än återanvändbara servisprodukter. (Bild www.freepik.com)|Thomasine Kamerling är hållbarhets- och kommunikationschef i Huhtamäki. (Bild Huhtamäki)

En rapport från danska globala konsultföretaget Ramboll, som grundar sig på flera vetenskapliga studier, drar slutsatsen att engångs takeaway-förpackningar har mindre miljöpåverkan än återanvändbara servisprodukter.

Rapporten välkomnas bland annat av finska Huhtamäki, som är en ledande aktör och tillverkare bland annat inom engångs- och takeaway-förpackningar.

Ramboll, som är ett danskägt ledande globalt ingenjörs-, design- och konsultföretag, har granskat 26 vetenskaplig studier som jämfört miljöpåverkan från engångsförpackningar med den miljöpåverkan som sker vid användande av återanvändbar servis i takeaway-miljöer.

Ramboll har nu publicerat en rapport av sin granskning i form av en ”meta-analys” och enligt den är återanvändbara serviser, när de används för hämtmat och drycker, mycket mindre hållbara än pappersbaserad engångsservis.

Thomasine Kamerling är hållbarhets- och kommunikationschef i Huhtamäki. (Bild Huhtamäki)

Enligt rapporten så orsakar de återanvändbara servisprodukterna större miljöpåverkan än engångsserviser därför att de kräver mycket energi och vattenförbrukning för sanering och rengöring plus att de har negativa miljöeffekter på grund av transporter, spill beroende på kross, mm.

”Denna nya studie av Ramboll kan läggas till den växande mängden bevis för att återanvändbara servisprodukter inte är lösningen för foodservicebranschen. Med tanke på de miljöutmaningar som våra samhällen står inför måste beslutsfattare vara särskilt medvetna om energi- och klimatpåverkan av sådana förpackningar, och fullt ut överväga rollen och fördelarna med förnybara, hållbart framställda pappersbaserade förpackningar i livsmedelssystem”, säger Thomasine Kamerling, hållbarhets- och kommunikationschef i Huhtamäki.

Ramboll har också tidigare på uppdrag av EPPA (European Paper Packaging Alliance) utfört livscykelanalyser, som avslöjade att återanvändbara servissystem, som användes i butiksmiljöer i snabbservicerestauranger, genererade 2,8 gånger mer CO2-ekvivalenta utsläpp och förbrukade 3,4 gånger mer sötvatten än pappersbaserade förpackningar.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front