Engångsförpackningar bättre för miljön än återanvändbara…

PUBLICERAD: 30 juni 2022
UPPDATERAD: 25 januari

En rapport från Ramboll säger att engångs takeaway-förpackningar är bättre för miljön än återanvändbara servisprodukter. (Bild www.freepik.com)|Thomasine Kamerling är hållbarhets- och kommunikationschef i Huhtamäki. (Bild Huhtamäki)

En rapport från danska globala konsultföretaget Ramboll, som grundar sig på flera vetenskapliga studier, drar slutsatsen att engångs takeaway-förpackningar har mindre miljöpåverkan än återanvändbara servisprodukter.

Rapporten välkomnas bland annat av finska Huhtamäki, som är en ledande aktör och tillverkare bland annat inom engångs- och takeaway-förpackningar.

Ramboll, som är ett danskägt ledande globalt ingenjörs-, design- och konsultföretag, har granskat 26 vetenskaplig studier som jämfört miljöpåverkan från engångsförpackningar med den miljöpåverkan som sker vid användande av återanvändbar servis i takeaway-miljöer.

Ramboll har nu publicerat en rapport av sin granskning i form av en ”meta-analys” och enligt den är återanvändbara serviser, när de används för hämtmat och drycker, mycket mindre hållbara än pappersbaserad engångsservis.

Thomasine Kamerling är hållbarhets- och kommunikationschef i Huhtamäki. (Bild Huhtamäki)

Enligt rapporten så orsakar de återanvändbara servisprodukterna större miljöpåverkan än engångsserviser därför att de kräver mycket energi och vattenförbrukning för sanering och rengöring plus att de har negativa miljöeffekter på grund av transporter, spill beroende på kross, mm.

”Denna nya studie av Ramboll kan läggas till den växande mängden bevis för att återanvändbara servisprodukter inte är lösningen för foodservicebranschen. Med tanke på de miljöutmaningar som våra samhällen står inför måste beslutsfattare vara särskilt medvetna om energi- och klimatpåverkan av sådana förpackningar, och fullt ut överväga rollen och fördelarna med förnybara, hållbart framställda pappersbaserade förpackningar i livsmedelssystem”, säger Thomasine Kamerling, hållbarhets- och kommunikationschef i Huhtamäki.

Ramboll har också tidigare på uppdrag av EPPA (European Paper Packaging Alliance) utfört livscykelanalyser, som avslöjade att återanvändbara servissystem, som användes i butiksmiljöer i snabbservicerestauranger, genererade 2,8 gånger mer CO2-ekvivalenta utsläpp och förbrukade 3,4 gånger mer sötvatten än pappersbaserade förpackningar.

Senaste nytt

Är papper eller plast bäst för e-handeln?

Papper eller plast i förpackningarna är med stor sannolikhet ett huvudbry för många e-handlare, och det finns inte mycket fakta att gå på om man vill veta. Förpackningslogistik på Lunds universitet fick en fråga från en e-handlare om de kunde reda ut vad som gäller. Nu är projektet klart.
rullburarx
Är papper eller plast bäst för e-handeln?

Pronova Packaging Systems firar femtio år!

Nu i sommar firas det hos Pronova Packaging Systems i Halmstad. Anledningen är företagets femtioårsjubileum. Pronova utvecklade ett unikt påspackningssystem som för många är kända under namnet Joker, ett system som i högsta grad lever kvar ännu. Firandet sker med personal och samarbetspartners.
Påsarx
Pronova Packaging Systems firar femtio år!

Insteg är nästa steg för Kongsberg

Kongsberg PCS, som kanske är mest kända för sina stora skärbord, lanserar två mindre instegsmodeller. Den nya Entro-serien är utvecklad för skyltmakare och förpackningskonverterare som vill kunna producera små serier av förpackningar, skyltar och grafiska applikationer.
Kongsberg_20v_Shadow-scaled-1-1536x727x
Insteg är nästa steg för Kongsberg

Prishöjningar på testliner och kartong men nedgång för LDPE

Nu är nya siffror för wellpapp, polyeten och kartong publicerade på PackIndx. Under de tre senaste månaderna noteras en prisuppgång på testliner och kartong men en fallande trend för LDPE. Producenter av returkartong ser tillbaka på maj månad som den värsta på flera år.
Packindx-Packnews-900x600-20250516
Prishöjningar på testliner och kartong men nedgång för LDPE

Läs vidare

Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar nu Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ. Den nya serien förpackningar är återvinningsbara och effektiva för kalla måltider och snacks som frukt, nötter, sallader, tapas och yoghurt.
Cubus fælles_edit2x
Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor i ny färgsprakande design tagit plats ute i butikshyllorna. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya lekfulla designen.
ridder0
Ridderheims byter design på hela sortimentet

Optiska sorteringslösningar i ny agentur hos Mobergs Processkontroll

Mobergs Produktkontroll AB har ingått ett samarbetsavtal med italienska 3U Vision för att ytterligare vidga sitt utbud av avancerade optiska sorteringslösningar för livsmedels- och tillverkningsindustrin.
Mobergs
Optiska sorteringslösningar i ny agentur hos Mobergs Processkontroll

Så ska robotautomation optimera den svenska livsmedelsindustrin

Industrier som präglas av säsongsbetonad efterfrågan och hög konkurrens kan effektiviseras med robotautomation. SWIRA, Swedish Industrial Robot Association, arbetar för att främja automation och robotutveckling i den svenska industrin. I år närvarar SWIRA på Scanpack för att diskutera teknikens potential i förpackningsbranschen.
Ove_Leichsenring-SWIRA-1
Så ska robotautomation optimera den svenska livsmedelsindustrin