En ridå av bubblor samlar in plastskräp i holländsk kanal!

PUBLICERAD: 19 november 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Philip Ehrhorn, en av grundarna av start-up-företaget Great Bubble Barrier, förklarar principen för bubbelbarriären, som syns på vattenytan i bakgrunden. (Bild Great Bubble Barrier)

Det holländska start-up-företaget Great Bubble Barrier har i en av Amsterdams kanaler inlett ett annorlunda och unikt projekt för insamling av plastförpackningar och annat plastavfall i vattnet.
Platsen för projektet är Westerdok, som utgör slutdelen på Amsterdams bälte av kanaler och som mynnar i floden IJ, vilken i sin tur mynnar i Nordsjön.

Great Bubble Barriers koncept innebär att man genom att blåsa luft genom ett perforerat rör på botten av en flod eller kanal skapar en ridå av luftbubblor, som ”fångar in” kringflytande plastavfall i vattnet, varvid skräpet följer med bubblorna, när dessa stiger mot ytan. Genom att röret är placerat diagonalt på bottnen kan plastavfallet sedan med hjälp vattnets naturliga ström styras in mot speciella insamlingsanordningar vid stranden, där det tas omhand och sorteras, etc.

Ridån av stigande luftbubblor utgör inget hinder varken för båtar eller för fiskar och andra vattenlevande djur.

Tekniken att använda ”gardiner” av luftbubblor i vatten för olika ändamål är inte ny i sig. Den används exempelvis för att hindra olja från oljeutsläpp att sprida sig eller för att minska undervattensbrusnivåer runt byggarbetsplatser på havsbotten. Men det här är första gången tekniken används för att samla in kringflytande plastavfall i vattendrag!

Great Bubble Barrier testade först sitt unika insamlingskoncept i egenbyggda prototyper och har även gjort storskaliga tester i floden IJssel i Nederländerna. Försöken visade att ”bubbelbarriären” i genomsnitt fångar och samlar in 86 procent av det avfall – främst plastskräp från förpackningar, etc. – som kommer flytande i vattnet. Bubbelridån samlar in såväl skräp vid ytan som skräp i underliggande vattenlager, ända ner till botten.

Nu har alltså det unga och växande företaget Great Bubble Barrier i samarbete med staden Amsterdam och den regionala vattenmyndigheten inlett ett fullskaligt pilotprojekt, som ska pågå i tre år. Placeringen av ”Bubbles Barrier” i Westerdok är strategiskt utvald för att kunna stoppa så mycket som möjligt av plastavfall från Amsterdams centrum, innan det når Nordsjön. Bubble Barrier är verksamt dygnet runt, alla dagar i veckan.

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Glassigt samarbete med Paristema

Genom ett nytt samarbete mellan glassgiganten Häagen-Dazs och Paramount släpps nu en limiterad glasskollektion signerad illustratören Erica Jacobson. Den nya designen går under namnet Emily in Paris och är inspirerad av Netflix-serien med samma namn. Det skriver Cap&Design.
Hägenx

InterSystem satsar i Finland

Efter framgångsrika etableringar i Norge och Danmark satsar nu InterSystem även i Finland.
Finland_InterSystem palletizerx

Det händer på Scanpack: Varför vi behöver sluta demonisera förpackningsmaterial

Miljöexperten Mark Shayler, som har designat allt från vägar och bostadsområden till apparater, elektronik och förpackningar, delar med sig av sina insikter. Med mottot "det finns inga dåliga material, bara dåliga system", utforskar han orsakerna bakom den nuvarande klimatkrisen. Men framför allt – hur vi kan övervinna den.
mark high resx

Det händer på Scanpack: Så ska svensk förpackningsindustri agera för en säkrare framtid!

Hur kan svensk förpackningsindustri stå stark och växa i en föränderlig värld? Genom att vara förberedd, så klart. Från risk- och sårbarhetsanalys till anpassning av affärsmodell och avtal. För omvärlden kommer att fortsätta gunga. Det kommer Johan Sjöberg, Ansvarig för säkerhets- och försvarspolicy på Svenskt Näringsliv, att berätta mer om på Scanpack den 24 oktober.
Johansjobergx