En liten dipp väntar i USA

PUBLICERAD: 25 september 2017
UPPDATERAD: 24 januari

Vi lyssnar på nationalekonomen Alan Beaulieu på Print17 i Chicago. Han ger lite goda råd till branschen, innan han övergår till att dela sin syn på landets president.

Vi vet alla att den grafiska branschen sakta minskar med någon procent om året. Men jag visste inte att i konjunkturcyklerna ligger vi nio månader efter den allmänna konjunkturen. Så när produktionen börjar minska, så har vi en fördröjning på några månader innan det märks i grafiska branschen. När konjunkturen sedan vänder igen, så tar det lite längre tid innan grafiska branschen får glädje av det. Allt enligt amerikanska leverantörsföreningens makroekonom Alan Beaulieu.

Han och presidenten verkar leva i två olika världar:

– I USA ligger vi bara tre procent under den maximala del av befolkningen som någonsin arbetat i tillverkningsindustrin. Vi behöver inte fler jobb i tillverkning, för det har inte funnits så många på nio år. Så det är trams att påstå att tillverkningsindustrin är i kris. Och ingen tror väl att vi ska börja öppna kolgruvor igen. Den tiden är förbi och de delstaterna minskar – men alla andra växer.

– Trots att USA inte skrivit på några avtal, så fortsätter energianvändningen och utsläppen att minska – därför att företagen driver detta.

– Det är fler tillverkande företag som flyttar till USA än amerikanska företag som investerar utomlands.
Den unga befolkningen är en styrka för USA när länder som Ryssland har slutat föda barn.

Alan Beaulieu pekar sedan på att Kanada just nu har dubbelt så hög tillväxttakt som USA. Han visar också siffror på hur Brasilien, genom att införa protektionism, har fått en snabbt växande arbetslöshet.

– Erfarenheter från nu senast Brasilien, visar att protektionism leder till högre – inte mindre – arbetslöshet och lägre – inte högre – tillväxtsiffror.

Om Mexiko säger han så här:
– Utbildningsnivån, antalet ingenjörer, kompetensnivån, kvalitén på produktionen etc. visar att allt i Mexico går åt rätt håll. Deras enda orosmoln är vad Donald Trump hittar på. Men han kommer knappast att göra annat än mindre justeringar av frihandelsavtalen med Kanada och Mexiko. För han är affärsman och det vore en dålig affär att stänga de gränserna.

Läs vidare

Packnews ger dig kostnadsfri entré till Fachpack 2024

Packnews kan nu erbjuda kostnadsfri entré till Fachpack i Nürnberg i höst.
Messegeschehen / Fair activities in general

Nu öppnar Drupa - här är arton tips på vad du kan se på mässan

För första gången sedan år 2016 är det dags för Drupa i Düsseldorf igen. Jättemässan kommer efter så många år att ha mängder av nyheter att presentera, inte minst nyheter med intresse för förpackningsindustrin. Det är inte för inte som mässan allt oftare kalla för Drupack. Här finna lite tips på vad du som besökare kan se på mässan. Packnews kommer naturligtvis att finnas på plats på mässan.
DRUPA24_01x

Tekniknörderi med Galli på Scanpacks scener

Hon är tekniknörd. Hon är expertrösten med massor av energi, och skrattet sitter aldrig långt inne. Det är förmodligen de bästa anledningarna till att inte missa Evelina Galli som årets moderator på Scanpacks scener.
Evelina Gallix

Dags för PacTec i Helsingfors denna vecka

Den 13 mars öppnar mässan PacTec på Messekeskus, det vill säga Mässcentrum, i Helsingfors. PacTec har sällskap av mässorna FoodTec och PlastExpo Nordic samt även Sign, Print & Promotion som vänder sig till den grafiska industrin.
messukeskus-kylla-vastuullisia-tapahtumia-1

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x