En liten dipp väntar i USA

PUBLICERAD: 25 september 2017
UPPDATERAD: 24 januari

Vi lyssnar på nationalekonomen Alan Beaulieu på Print17 i Chicago. Han ger lite goda råd till branschen, innan han övergår till att dela sin syn på landets president.

Vi vet alla att den grafiska branschen sakta minskar med någon procent om året. Men jag visste inte att i konjunkturcyklerna ligger vi nio månader efter den allmänna konjunkturen. Så när produktionen börjar minska, så har vi en fördröjning på några månader innan det märks i grafiska branschen. När konjunkturen sedan vänder igen, så tar det lite längre tid innan grafiska branschen får glädje av det. Allt enligt amerikanska leverantörsföreningens makroekonom Alan Beaulieu.

Han och presidenten verkar leva i två olika världar:

– I USA ligger vi bara tre procent under den maximala del av befolkningen som någonsin arbetat i tillverkningsindustrin. Vi behöver inte fler jobb i tillverkning, för det har inte funnits så många på nio år. Så det är trams att påstå att tillverkningsindustrin är i kris. Och ingen tror väl att vi ska börja öppna kolgruvor igen. Den tiden är förbi och de delstaterna minskar – men alla andra växer.

– Trots att USA inte skrivit på några avtal, så fortsätter energianvändningen och utsläppen att minska – därför att företagen driver detta.

– Det är fler tillverkande företag som flyttar till USA än amerikanska företag som investerar utomlands.
Den unga befolkningen är en styrka för USA när länder som Ryssland har slutat föda barn.

Alan Beaulieu pekar sedan på att Kanada just nu har dubbelt så hög tillväxttakt som USA. Han visar också siffror på hur Brasilien, genom att införa protektionism, har fått en snabbt växande arbetslöshet.

– Erfarenheter från nu senast Brasilien, visar att protektionism leder till högre – inte mindre – arbetslöshet och lägre – inte högre – tillväxtsiffror.

Om Mexiko säger han så här:
– Utbildningsnivån, antalet ingenjörer, kompetensnivån, kvalitén på produktionen etc. visar att allt i Mexico går åt rätt håll. Deras enda orosmoln är vad Donald Trump hittar på. Men han kommer knappast att göra annat än mindre justeringar av frihandelsavtalen med Kanada och Mexiko. För han är affärsman och det vore en dålig affär att stänga de gränserna.

Läs vidare

Drupa drar ner på antalet mässdagar

Drupa håller fast vid sin fyraårscykel och har nu presenterat datumen för nästa mässa som arrangeras våren 2028. Det som däremot förändras är antalet mässdagar.
Drupa-2028-1536x1024x

Innovationer och hållbarhet i fokus på Fachpack i slutet av september

Den 24 - 26 september 2024 samlas branschledare, innovatörer och experter inom förpackningsindustrin återigen i Nürnberg, Tyskland. Då arrangeras för Fachpack. Nürnberg Messe lovar att leverera ett stort utbud av innovationer, hållbarhet och nätverksmöjligheter, och lockar besökare från hela världen, inklusive ett starkt deltagande från Sverige.
Messegeschehen / Fair activities in general

Minimalt CO2-avtryck och hög kvalitet lockar premiumkunder

I det lilla samhället Lessebo ett par mil från Växjö finns det ”lilla” bruket Lessebo Paper som i antal producerade ton står sig ganska slätt mot jättarna, men som i stället är en ledande aktör både vad gäller kvalitetspapper och miljö. En stor del av produktionen går till förpackningar, till premiumvarumärken. Vi mötte vd, Jens Olson, på HK i Lessebo.
Färgerx

Packnews ger dig kostnadsfri entré till Fachpack 2024

Packnews kan nu erbjuda kostnadsfri entré till Fachpack i Nürnberg i höst.
Messegeschehen / Fair activities in general

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker