En liten dipp väntar i USA

PUBLICERAD: 25 september 2017
UPPDATERAD: 24 januari

Vi lyssnar på nationalekonomen Alan Beaulieu på Print17 i Chicago. Han ger lite goda råd till branschen, innan han övergår till att dela sin syn på landets president.

Vi vet alla att den grafiska branschen sakta minskar med någon procent om året. Men jag visste inte att i konjunkturcyklerna ligger vi nio månader efter den allmänna konjunkturen. Så när produktionen börjar minska, så har vi en fördröjning på några månader innan det märks i grafiska branschen. När konjunkturen sedan vänder igen, så tar det lite längre tid innan grafiska branschen får glädje av det. Allt enligt amerikanska leverantörsföreningens makroekonom Alan Beaulieu.

Han och presidenten verkar leva i två olika världar:

– I USA ligger vi bara tre procent under den maximala del av befolkningen som någonsin arbetat i tillverkningsindustrin. Vi behöver inte fler jobb i tillverkning, för det har inte funnits så många på nio år. Så det är trams att påstå att tillverkningsindustrin är i kris. Och ingen tror väl att vi ska börja öppna kolgruvor igen. Den tiden är förbi och de delstaterna minskar – men alla andra växer.

– Trots att USA inte skrivit på några avtal, så fortsätter energianvändningen och utsläppen att minska – därför att företagen driver detta.

– Det är fler tillverkande företag som flyttar till USA än amerikanska företag som investerar utomlands.
Den unga befolkningen är en styrka för USA när länder som Ryssland har slutat föda barn.

Alan Beaulieu pekar sedan på att Kanada just nu har dubbelt så hög tillväxttakt som USA. Han visar också siffror på hur Brasilien, genom att införa protektionism, har fått en snabbt växande arbetslöshet.

– Erfarenheter från nu senast Brasilien, visar att protektionism leder till högre – inte mindre – arbetslöshet och lägre – inte högre – tillväxtsiffror.

Om Mexiko säger han så här:
– Utbildningsnivån, antalet ingenjörer, kompetensnivån, kvalitén på produktionen etc. visar att allt i Mexico går åt rätt håll. Deras enda orosmoln är vad Donald Trump hittar på. Men han kommer knappast att göra annat än mindre justeringar av frihandelsavtalen med Kanada och Mexiko. För han är affärsman och det vore en dålig affär att stänga de gränserna.

Läs vidare

Scanpack firar 60 år med extra allt

Nästa år är Scanpack-år, men det är inte vilket Scanpack-år som helst. Mässan fyller 60 år.
Monika Ölund och Anna Lena Friberg, Scanpackx

Vinnarna i Packnorth Award 2023 prisades på Empack

Unknown-3-900x600

Packnorth och Packnews går samman

De två nyhetssajterna Packnorth och Packnews slås ihop hos nystartade AGI Media, och från och med den 1 februari kan de senaste förpackningsnyheterna läsas på packnews.se. Tidningen nord emballage ingår också i sammanslagningen och byter samtidigt namn till Packnews.
SignPrint-och-nord_emballage-2023-ver1-scaled

Packnorth och Packnews går samman

De två nyhetssajterna Packnorth och Packnews slås ihop hos nystartade AGI Media, och från och med den 1 februari kan de senaste förpackningsnyheterna läsas på packnews.se. Tidningen nord emballage ingår också i sammanslagningen och byter samtidigt namn till Packnews.
SignPrint-och-nord_emballage-2023-ver1-scaled

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x