En leveranskedja för förnybar plast skapas av finska Neste

PUBLICERAD: 3 oktober 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Finska Neste med partners skapar en gemensam leveranskedja för förnybar plast. (Bild Neste & PxHere. Bilden är ett montage)|De deltagande företagen i leveranskedjan för förnybar plast. (Bild Neste)

Finska halvstatliga petroleumbolaget Neste och polymer- och kemiföretagen Chimei Corporation, Taiwan, och Idemitsu Kosan, Japan, samt japanska multikoncernen Mitsubishi Corporation gör gemensam sak och skapar en leveranskedja för förnybar plast.

Leveranskedjan kommer använda Nestes biobaserade kolväten Neste RE™ för att framställa styrenmonomer (bio-SM) på förnybara plastderivat som är massbalanserade, bland annat biobaserad ABS-plast
Bio-SM-produktionen i Japan och produktion av förnybar plast i Taiwan kommer båda att vara den första produktionen av sitt slag i respektive land. Arbetet planeras starta under första halvåret 2023.

De deltagande företagen i leveranskedjan för förnybar plast. (Bild Neste)

Leveranskedjan är uppbyggd så, att Neste, global ledare inom produktion av förnybara och cirkulära råvaror för polymer- och kemiindustrin, kommer att leverera Neste RE till Idemitsu Kosan, som är den största styrenmonomertillverkaren i Japan. Idemitsu Kosan producerar sedan bio-SM baserat på massbalansmetoden och levererar den för produktion av förnybar plast hos taiwanesiska Chimei Corporation, som är världens största ABS-tillverkare.  Japanska Mitsubishi Corporation kommer att koordinera samverkan mellan de olika parterna, som ingår i värdekedjan, samt arbeta med att utveckla marknaden för förnybara produkter.

Neste uppger att till detta projekt kommer det att produceras biobaserade kolväten under varumärket Neste RE från 100 procent biobaserade råvaror som avfall och restprodukter, vilket kan ge en betydande minskning av växthusgasutsläppen jämfört med om man använt konventionella fossila råvaror.

I sitt pressmeddelande skriver Neste: ”Genom att utveckla ett ännu starkare partnerskap och tätare samarbete än vad som är vanligt i värdekedjan för plast, bidrar de företag, som deltar i detta projekt, med nya förnybara resurser till värdekedjan. Det kommer i sin tur att möjliggöra en produktion av produkter i plast där fossila råvaror ersätts av förnybara. På så sätt medverkar deltagarna till att uppnå plastindustrins mål för minskade växthusgasutsläpp och till omställningen mot ett samhälle med lägre klimatpåverkan.”

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

Nystartade Omni Polymers specialiserar sig på ett komplicerat segment inom plaståtervinningen, flexibla förpackningar från svenska hushåll. Som det ser ut...
josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620