En hyllning till årets kartong

PUBLICERAD: 3 oktober 2013
UPPDATERAD: 24 januari

Stora Enso low Moet&Chandon_12207

Priset Carton of the Year 2013, gick till  Twinkle Box som är skapad av Van Genechten för Moët & Chandon och ersätter konventionella flaskkylare av metall eller plast

Utmärkelsen Pro Carton/ECMA Awards 2013 för framstående kartongförpackningar på marknaden delades ut i Dubrovnik den 19 september. Stora Enso gläder sig över att få vara med om att fira årets kartong, Carton of the Year, med sin unika champagneförpackning för Moët & Chandon och tre andra kategorivinnare som har använt Stora Ensos kartongmaterial i sina prisbelönta förpackningslösningar.

Juryn tilldelade huvudpriset, Carton of the Year 2013, till Twinkle Box som kan hålla en flaska champagne kyld i upp till två timmar. Lösningen är skapad av Van Genechten för Moët & Chandon och ersätter konventionella flaskkylare av metall eller plast. Den grafiska designen och den strukturella formen är i perfekt harmoni. Två kartongkvaliteter med metalliserade ytor har laminerats för produktionen och det yttre skiktet är gjort av Stora Ensos Ensocoat.

– Kartongen bryter med den traditionella formen eftersom den är mycket lägre än i konventionella champagneförpackningar och flaskhalsen är synlig samtidigt som kartongen omsluter den nedre halvan av flaskan för stabilitet och tilltalande utseende på hyllan. Dessutom kan kartongen förvaras i kylskåp och eftersom den är isolerad kommer den att hålla flaskan sval när den tas ut, meddelade juryn.

Vinnare i tre övriga kategorier

Stora Enso tillhandahöll kartong till tre övriga klassvinnare i kategorierna Most Innovative, Pharmaceutical och Shelf Ready & Display.

– Framgången i de olika kategorierna och mångsidigheten i de prisbelönta förpackningslösningarna berättar om potentialen i vår breda produktportfölj. Vi kan erbjuda de alternativ och den expertis som behövs för att stödja varumärkesägare och tillverkare av förpackningar som vill tänka nytt kring sina förpackningar, säger Öystein Aksnes, General Packaging Segment Director på Stora Enso.

Nicoretteförpackningen som tillverkas av A&R Carton för McNeil är gjord av en speciell, slitstark kvalitet av Ensocard. Målsättningen var en barnsäker lösning med en barriärfunktion som är anpassad till helautomatisk bearbetning. ”En smart konstruktion i ett stycke som kan förpackas med hög hastighet och har en snygg grafik som väcker uppmärksamhet vid försäljningsstället”, löd juryns motivering.

Utmärkelsen för den mest innovativa lösningen gick till Deltaclip, ett kartongbaserat alternativ till en av världens mest kända och mest använda produkter: ett gem. Lösningen som har utvecklats av Schut Hoes Cartons och Deltaclip International erbjuder samma funktionalitet till samma låga kostnad, men är gjord i sin helhet av ett hållbart, förnybart kartongmaterial, Ensocoat 2S.

Vinnaren i kategorin Shelf Ready & Display var Coverit med sitt kompakta utställningsverktyg för butiker och affärer som säljer inredningsmaterial. Förstklassigt offsettryck och en laminerad struktur tillverkad av Lucaprint från Stora Ensos CKB-kartong visade sig vara den perfekta lösningen.

 

Stora Enso low Nicorette_12210

Nicoretteförpackningen tillverkas av A&R Carton för McNeil

av en speciell, slitstark kvalitet av Ensocard

Stora Enso Low DeltaClip_12208

Deltaclip, ett kartongbaserat alternativ till ett gem

Stora Enso low CoverIt_12209

Vinnaren i kategorin Shelf Ready & Display var Coverit

ett kompakt utställningsverktyg för butiker och affärer

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front