En hyllning till årets kartong

PUBLICERAD: 3 oktober 2013
UPPDATERAD: 24 januari

Stora Enso low Moet&Chandon_12207

Priset Carton of the Year 2013, gick till  Twinkle Box som är skapad av Van Genechten för Moët & Chandon och ersätter konventionella flaskkylare av metall eller plast

Utmärkelsen Pro Carton/ECMA Awards 2013 för framstående kartongförpackningar på marknaden delades ut i Dubrovnik den 19 september. Stora Enso gläder sig över att få vara med om att fira årets kartong, Carton of the Year, med sin unika champagneförpackning för Moët & Chandon och tre andra kategorivinnare som har använt Stora Ensos kartongmaterial i sina prisbelönta förpackningslösningar.

Juryn tilldelade huvudpriset, Carton of the Year 2013, till Twinkle Box som kan hålla en flaska champagne kyld i upp till två timmar. Lösningen är skapad av Van Genechten för Moët & Chandon och ersätter konventionella flaskkylare av metall eller plast. Den grafiska designen och den strukturella formen är i perfekt harmoni. Två kartongkvaliteter med metalliserade ytor har laminerats för produktionen och det yttre skiktet är gjort av Stora Ensos Ensocoat.

– Kartongen bryter med den traditionella formen eftersom den är mycket lägre än i konventionella champagneförpackningar och flaskhalsen är synlig samtidigt som kartongen omsluter den nedre halvan av flaskan för stabilitet och tilltalande utseende på hyllan. Dessutom kan kartongen förvaras i kylskåp och eftersom den är isolerad kommer den att hålla flaskan sval när den tas ut, meddelade juryn.

Vinnare i tre övriga kategorier

Stora Enso tillhandahöll kartong till tre övriga klassvinnare i kategorierna Most Innovative, Pharmaceutical och Shelf Ready & Display.

– Framgången i de olika kategorierna och mångsidigheten i de prisbelönta förpackningslösningarna berättar om potentialen i vår breda produktportfölj. Vi kan erbjuda de alternativ och den expertis som behövs för att stödja varumärkesägare och tillverkare av förpackningar som vill tänka nytt kring sina förpackningar, säger Öystein Aksnes, General Packaging Segment Director på Stora Enso.

Nicoretteförpackningen som tillverkas av A&R Carton för McNeil är gjord av en speciell, slitstark kvalitet av Ensocard. Målsättningen var en barnsäker lösning med en barriärfunktion som är anpassad till helautomatisk bearbetning. ”En smart konstruktion i ett stycke som kan förpackas med hög hastighet och har en snygg grafik som väcker uppmärksamhet vid försäljningsstället”, löd juryns motivering.

Utmärkelsen för den mest innovativa lösningen gick till Deltaclip, ett kartongbaserat alternativ till en av världens mest kända och mest använda produkter: ett gem. Lösningen som har utvecklats av Schut Hoes Cartons och Deltaclip International erbjuder samma funktionalitet till samma låga kostnad, men är gjord i sin helhet av ett hållbart, förnybart kartongmaterial, Ensocoat 2S.

Vinnaren i kategorin Shelf Ready & Display var Coverit med sitt kompakta utställningsverktyg för butiker och affärer som säljer inredningsmaterial. Förstklassigt offsettryck och en laminerad struktur tillverkad av Lucaprint från Stora Ensos CKB-kartong visade sig vara den perfekta lösningen.

 

Stora Enso low Nicorette_12210

Nicoretteförpackningen tillverkas av A&R Carton för McNeil

av en speciell, slitstark kvalitet av Ensocard

Stora Enso Low DeltaClip_12208

Deltaclip, ett kartongbaserat alternativ till ett gem

Stora Enso low CoverIt_12209

Vinnaren i kategorin Shelf Ready & Display var Coverit

ett kompakt utställningsverktyg för butiker och affärer

Läs vidare

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax

Ny obelagd kartongkvalitet från Holmen Iggesund

Invercote Touch är en ny obestruken kartong från Holmen Board & Paper. Det är en kvalitet som är designad för att möta den växande efterfrågan på hållbara och visuellt tilltalande förpackningsmaterial med bibehållen tryckbarhet.
Igge touchx

Väsentligt mindre CO2-utsläpp när fossil plast ersätts med bioplast

En studie, som utförts av forskare från Kina, Storbritannien och Schweiz, visar att väsentligt lägre utsläpp av koldioxid uppstår när man ersätter fossil plast med nedbrytbar bioplast. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
Global warming concept

Lush satsar på POP

Nyligen berättade vi om Treforms framgångsrika tester med Prevented Ocean Plastic, nu går det brittiska kosmetikaföretaget Lush ett steg längre och startar kommersiell användning av materialet.
lush

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax