En apelsinliknande förpackning – och tillverkad av apelsinskal!

PUBLICERAD: 13 september 2019
UPPDATERAD: 25 januari

En apelsinliknande förpackning – tillverkad av apelsinskal..! (Bild Brunel University)

Den brittiske designstudenten Denny Handley har utvecklat ett biobaserat förpackningsmaterial av bland annat apelsinskal. Materialet får en ”apelsinskalsliknande” struktur och kan bland annat användas för att tillverka olika typer av livsmedelsförpackningar.

Denny Handley, som studerar design vid Brunel University i London, kallar sitt biomaterial för Bio-Peel och förutom apelsinskal ingår även andra biologiskt nedbrytbara produkter, vilka tillsammans bildar ett helt biobaserat förpackningsmaterial som är starkt, formbart och miljövänligt.

Apelsinskalen kommer från industriellt avfall vid safttillverkning och det blandas med bland annat biopolymerer, vegetabiliskt glycerin, en biprodukt av biodiesel samt vatten. Förpackningsmaterialet framställs sedan i en process som inbegriper formning, bakning och torkning.

”Från början hade jag en idé att man skulle kunna tillverka ett kartongliknande material av apelsinskal och att skalresterna från varje liter apelsinjuice, som producerades, skulle användas för att skapa just en enliters förpackning. Men eftersom det materialet snabbt bröts ner i vatten, så föll den idén och jag letade efter andra möjliga applikationer”, berättar Denny Handley .

Denny Hendley siktade i stället på att få fram ett helt biologiskt nedbrytbart alternativ till engångsförpackningar i fossil plast.

Själva utvecklingen av det slutliga materialet liknar Denny Handley vid att baka en kaka och att experimentera med olika ingredienser i receptet.

”Man lägger till mer av en typ av ingrediens eller en ny ingrediens– och ut kommer en annan typ av kaka! Jag testade mycket för att definiera egenskaperna hos varje ingrediens och hur varje ingrediens ändrade och påverkade det slutliga materialet. Till slut kunde jag skräddarsy min blandning efter vad jag behövde för den slutliga förpackningsformen”, berättar Denny Handley.

Bioplastmaterialet Bio-Peel, som Denny Handley nu utvecklat, är ogenomskinligt och har en rustik karaktär, som nästan ger en ”apelsinskalsliknande” känsla, när man tar på det.. Det lämpar sig kanske inte för förpackningar, som ska massförsäljas i snabbköp och stormarknader, men kan vara lämpligt för produktion av  iögonfallande förpackningar, som ska säljas i mindre upplagor via marknader, delikatessaffärer, torghandel, konserter, idrottsevenemang, etc.

Materialet är enligt Denny Handley också mycket starkt och har i vissa former klarat tryck på upp till ett halvt ton vid hållfasthetstester. Enligt Handley skulle det därför även kunna användas för att tillverka robusta och tåliga produkter, som bord och andra möbler, mm.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx

PINC investerar i startupen Glenntex för att driva mer hållbar förpackningsinnovation

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det göteborgsbaserade företaget Glenntex som med grafenförstärkta kompositer kan minska behovet av plast i nyproducerade förpackningar med upp till trettio procent.
Glenntex

Borealis har lanserat en ny LLDPE-film med åttiofem procent återvunnen PCR

Borealis har lanserat en återvunnen linjär LD-polyetenkvalitet, rLLDPE, som innehåller 85 procent PCR-material och 15 procent LLDPE-booster och är avsedd för flexibla förpackningsapplikationer som inte används för förpackning av livsmedel.
TeamBorealis_Werk_Linz_100225_008x