Emballage för att hantera farligt gods i vården

PUBLICERAD: 28 april 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Hinken som kan fås infärgad är av polypropenplast och rymmer 32 liter.

Emballator Lagan Plast ser att sjukvården har ett behov av större förpackningar för att enklare kunna hantera restavfall från laboratorier, sprutor och annat material. Nu möter de efterfrågan med ett emballage klassat för farlig godshantering.

Emballator Lagan Plast hade ett lämpligt emballage och i samarbete med Nordisk Emballasje Testing har förpackningen fått ett UN-certifikat och är klassat för farlig godshantering. Förpackningen är framtagen för att möta vårdens behov, speciellt nu under Corona-pandemin.

Samarbete mellan partner

Allt började med en dialog mellan Mattias Arvidsson, som är teknisk support hos oss, Ole Anton Bakke, som är emballageansvarig på Jotun, och Rune Fink på Nordisk Emballasje Testing i Norge, berättar marknads- och försäljningschefen Richard Johansson.

– Bakgrunden var det stora behovet av emballage klassat för farlig godshantering med anledning av Covid-19. Inom vård och omsorg har man efterfrågat större förpackningar för att enklare kunna hantera restavfall från laboratorier, sprutor och annat material.

Kan fås med dekor

Hinken är av polypropenplast, rymmer 32 liter och har bärhandtag för att underlätta hanteringen.

– Plasten är transparent men kan färgas in i rött eller gult som är vanliga signalfärger inom vården. Förpackningen kan också kompletteras med stålgrepe och dekor. De transparenta förpackningarna finns redan i lager, infärgade tillverkas på beställning med kort leveranstid. För oss är det självklart att prioritera de här leveranserna. Det är vårt sätt att bidra, säger marknads- och försäljningschefen Richard Johansson.

Förpackningen tillverkas av Emballator Lagan Plast i Ljungby.

Läs vidare

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Så spar mejerijätten Arla trettiotvå ton plast om året

”Med kombinationen papper och plast sparar Arla 32 ton plast om året”. Det var rubriken i ett nyhetsinslag på Packnews.se under våren. Frågan var om kombinationen av material var ett bättre val än enbart plast? Vi uttryckte viss tveksamhet, men nu vet vi att det stämmer, efter ett samtal med Helge Steg, vd på Arta Plast, företaget som tillverkar FiberCup, förpackningslösningen som det handlar om.
Förpackningarx

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Senaste nytt

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se

Nu kan tjockare material köras i Ricoh Pro C9500

Ricoh utökar möjligheterna i sin digitalpress Pro C9500. Maskinen har en ny tjänst som gör det möjligt att skriva ut tjockare material än tidigare som till exempel olika förpackningar.
Rihcox

Rikard Ahlin slutar som vd på Ettiketto AB

Rikard Ahlin slutar som vd för Ettiketto AB och efterträds av Johanna Herstedt. Rikard fortsätter som vd för Ettiketto Group.
ettikettox

Bisfenoler i kontakt med livsmedel förbjuds

Nu blir det förbjudet att använda bisfenol A och andra bisfenoler som klassificeras som farliga i material som kommer i kontakt med livsmedel. EU-kommissionens beslut är en konsekvens av att Efsa har skärpt sin bedömning av hur mycket bisfenol A man kan få i sig utan risk för hälsan.
Konservburkar