Ekoförpackningar – nu helt baserade på förnybara råvaror

PUBLICERAD: 14 april 2015
UPPDATERAD: 14 april

Nu byter Arla ut plasten på in- och utsidan av ekoförpackningarna till plast gjord av förnybara råvaror. Det innebär att alla förpackningar av ekologisk mjölk, fil och grädde numera helt baseras på förnybara råvaror. Initiativet är ett viktigt steg i företagets arbete att minska beroende av fossil olja och göra produkterna ännu mer hållbara.

– De miljöproblem som världen står inför kräver att vi hela tiden hittar nya lösningar. Genom att byta till förnybara alternativ både för energi och råvaror kan vi minska användandet av fossila resurser. Det här är ett viktigt steg i arbetet, säger Anna-Karin Modin-Edman, ansvarig för hållbarhetsfrågor på Arla.

Under förra året ökade Arlas ekoförsäljning med 30 procent, men det bondeägda företaget har fortsatt stora ambitioner för ekologi. Förra året införde Arla skruvkorkar av förnybar råvara på samtliga förpackningar.Nu tar företaget nästa steg i att maximera andelen förnybar råvara i förpackningarna. Även skruvkorkens gängor och plastfilm på förpackningens in- och utsida byts ut till plast gjord på förnybara råvaror. De nya förpackningen har samma prestanda som tidigare och fungerar i befintliga återvinningssystem så konsumenterna behöver inte ändra sina sopsorteringsvanor.

Ekologiskt driver utvecklingen
Arla är världens största leverantör av ekologiska mejeriprodukter och har cirka 60 procent av den svenska ekologiska mejerimarknaden. Arla har drivit utvecklingen sedan början av 1990-talet och på senare år bland annat lanserat flera nya ekologiska produkter, tydliggjort designen och marknadsföringen, vilket har betytt mycket för volymutvecklingen.

– Intresset för hållbarhet och naturlig mat är verkligen på topp. En viktig del i utvecklingen är det ökade antalet ekologiska produkter på marknaden men vi ser också att eko kan vara ett svar på människors allt mer uttalade önskan om det äkta, genuina och naturliga, i livet såväl som den mat vi väljer att konsumera, säger Ann Freudenthal, ansvarig för Arlas ekologiska sortiment.

Arla Foods är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av 13.500 mjölkbönder från Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Foods är en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med ett brett sortiment av mejeriprodukter av högsta kvalitet. Arla är också världens största producent av ekologiska mejeriprodukter.

Läs vidare

Svensk Plaståtervinning växlar upp klimatarbetet

Svensk Plaståtervinning har anställt Linnea Granström som ny klimat- och miljöstrateg.
Linnea

Svensk Plaståtervinning skapar paradigmskifte med PCR-material

Svensk Plaståtervinning och Ica lanserar en plastförpackning för tvättmedel med 95 procent återvunnen konsumentplast.
skonaxxc

ABB och Pace i samarbete om koldioxidavskiljning

ABB ingår ett partnerskapsavtal med Pace CCS för att utveckla tekniken för infångning av CO2.
ABB1x

Flergångs istället för engångs för mer hållbara event

Retake är ett demoprojekt med syfte att visa att flergångslösningar kan vara att föredra på till exempel olika event.
Retake

Senaste nytt

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Zoégas förpackningar anpassas för återvinning

Nestlé har anpassat hela Zoégas Professionals sortiment för återvinning.
z2

Orkla har överklagat förbudet mot Grummes förpackning

Orkla, som äger varumärket Grumme har nu överklagat Kemikalieinspektionens förbud mot deras nya förpackning.
Orklany

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006