Ekoförpackningar – nu helt baserade på förnybara råvaror

PUBLICERAD: 14 april 2015
UPPDATERAD: 14 april

Nu byter Arla ut plasten på in- och utsidan av ekoförpackningarna till plast gjord av förnybara råvaror. Det innebär att alla förpackningar av ekologisk mjölk, fil och grädde numera helt baseras på förnybara råvaror. Initiativet är ett viktigt steg i företagets arbete att minska beroende av fossil olja och göra produkterna ännu mer hållbara.

– De miljöproblem som världen står inför kräver att vi hela tiden hittar nya lösningar. Genom att byta till förnybara alternativ både för energi och råvaror kan vi minska användandet av fossila resurser. Det här är ett viktigt steg i arbetet, säger Anna-Karin Modin-Edman, ansvarig för hållbarhetsfrågor på Arla.

Under förra året ökade Arlas ekoförsäljning med 30 procent, men det bondeägda företaget har fortsatt stora ambitioner för ekologi. Förra året införde Arla skruvkorkar av förnybar råvara på samtliga förpackningar.Nu tar företaget nästa steg i att maximera andelen förnybar råvara i förpackningarna. Även skruvkorkens gängor och plastfilm på förpackningens in- och utsida byts ut till plast gjord på förnybara råvaror. De nya förpackningen har samma prestanda som tidigare och fungerar i befintliga återvinningssystem så konsumenterna behöver inte ändra sina sopsorteringsvanor.

Ekologiskt driver utvecklingen
Arla är världens största leverantör av ekologiska mejeriprodukter och har cirka 60 procent av den svenska ekologiska mejerimarknaden. Arla har drivit utvecklingen sedan början av 1990-talet och på senare år bland annat lanserat flera nya ekologiska produkter, tydliggjort designen och marknadsföringen, vilket har betytt mycket för volymutvecklingen.

– Intresset för hållbarhet och naturlig mat är verkligen på topp. En viktig del i utvecklingen är det ökade antalet ekologiska produkter på marknaden men vi ser också att eko kan vara ett svar på människors allt mer uttalade önskan om det äkta, genuina och naturliga, i livet såväl som den mat vi väljer att konsumera, säger Ann Freudenthal, ansvarig för Arlas ekologiska sortiment.

Arla Foods är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av 13.500 mjölkbönder från Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Foods är en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med ett brett sortiment av mejeriprodukter av högsta kvalitet. Arla är också världens största producent av ekologiska mejeriprodukter.

Läs vidare

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Dow och Procter & Gamble utvecklar ny återvinningsteknik

Dow och Procter & Gamble Company har tecknat ett utvecklingsavtal (JDA) för att skapa en ny återvinningsteknik.
Avfallx

Mindre CO2 när Coop byter från glas till plast i sillburkarna

En av årets stora mathelger är runt knuten. Två av Coops sillnyheter för året kommer i plastburkar – en förändring som nu ska appliceras på all Coop sill i glasburk.
Coop sillx

Norskt företag först med Liplids locklösning

Nu är den första kunden för Liplids nya, fiberbaserade lock för drycksmuggar offentlig. Det blev ett norskt företag som är först ut.
4D2B350Ex

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy