Ekmans delas upp och en del säljs till Papier-Mettler

PUBLICERAD: 23 februari 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Ekmans Jönköping ligger i industriområdet Torsvik vid E4:an

Förpackningsföretaget Ekmans Jönköping AB, som såldes till danska Schur-koncernen i fjol höstas (läs HÄR), har efter en omstrukturering delats upp i två enheter: Schur Ekmans Kartong AB och Schur Ekmans Retail AB.
Kartongbolaget fortsätter som ett dotterbolag inom Schur Pack Sweden, medan retailenheten säljs till Papier-Mettler Sverige AB. Övertagandet sker per den 1 juni 2017.

Sedan danska Schur International a/s tog över Ekmans Jönköping AB den 1 oktober 2016, har det pågått ett intensivt arbete med att omstrukturera verksamheten, vilket alltså bland annat resulterat i att företaget delats upp i två separata bolag.

När det gäller det ena bolaget – Schur Ekmans Retail AB, som idag sysselsätter 35 personer och som konverterar plastpåsar och köper och säljer dem vidare – har Schur-ledningen beslutat att avyttra detta.

”Detta har varit en tuff och mycket konkurrensutsatt marknad en längre tid och trots stora anstängningar för att skapa en ekonomiskt livskraftig verksamhet tvingas vi konstatera att volymerna, som finns på den skandinaviska marknaden, inte räcker till. Vidare har den debatt, som pågår omkring plastpåsar, ytterligare bidragit till att volymer flyttas över till andra materialslag”, säger Andreas Davidsson, VD Schur Pack Sweden.

Nya ägare till Schur Ekmans Retail AB från 1 juni i år blir alltså Papier-Mettler Sverige AB. Den familjeägda tyska koncernen Papier-Mettler är en ledande europeisk leverantör inom serviceförpackningar av papper och plast. Koncernen, som har huvudsäte i Morbach i sydvästra Tyskland, har 3.700 medarbetare i 14 länder. Papier-Mettler Sverige AB har sitt kontor i Stockholm.

”Det är viktigt för Schur att vi känner att köparen kommer att ta tillvara långsiktiga och goda kundrelationer och med Papier-Mettler är vi övertygade, att kunderna lämnas över i trygga händer. En stor fördel med Papier-Mettler är också att de tillverkar både pappers- och plastpåsar i egen regi”, avslutar Andreas Davidsson.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a