Ej återvunnet plastavfall ska kosta över 8.000 kr per ton

PUBLICERAD: 13 augusti 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Plastförpackningsavfall, som inte återvinns, kommer att beläggas med en avgift på 800 euro (drygt 8.000 kronor) per ton från den 1 januari 2021, enligt ett beslut i Europeiska Rådet.

Den 21 juli klubbade Europeiska Rådet ett beslut, som innebär att alla medlemsländer ska betala drygt 8.000 kronor (800 euro) per ton för icke materialutnyttjat plastförpackningsavfall, det vill säga sådant avfall som inte återvinns. Beslutet träder i kraft den 1 januari år 2021 och har sänt chockvågor genom marknaden, både på grund av storleken och på det korta tidsspannet till implementering.

Många frågor har väckts, till exempel hur det ska beräknas, hur det ska hanteras i leveranskedjan och om det kommer att leda till ökade skillnader i lagstiftningen kring plast.

De nationella avgifterna kommer att beräknas av EU-kommissionen via existerande rapporter i enlighet med Packaging Waste Directive (94/62/ECC), där medlemsstaterna lämnar uppgifter om plastförpackningar och återvinning. Dessa data finns publicerade på Eurostats webbsida.

Det sägs att avgiften ska användas för att finansiera det gigantiska stödpaketet, som EU beslutat om i Corona-tider.

Viktigt att understryka är att det här inte är en skatt, något som ofta framhålls. Det är länderna som betalar, inte individer eller företag. Sedan är det upp till varje land att hämta pengarna via pålägg på företag eller konsumenter. Hur man gör det och i vilken del av leveranskedjan kan komma att leda till skillnader i regelverken.

En fråga, som väckts, är hur det ska fungera, när man handlar över gränser och där reglering kan komma att vara olika mellan länder, och vad som händer om man säljer till Storbritannien. Om det här kommer att leda till att mängden återvunnen plast ökar är tveksamt och den korta tiden gör att länder kan komma med ogenomtänkta regleringar.

”Jag ser inget samband mellan användning av återvunnet material och den här avgiften. De olika länderna kommer inte att ha tid att reglera detta på några månader och bestämma hur man ska ta ut kostnaderna. Det som kan hända är att folk vill ersätta plastförpackningar med förpackningar av andra material. Det är synd. Jag trodde att ”greenwashing” var något som företag gjorde, men nu ser det ut som att EU använder det för att dra in pengar”, konstaterar en röst i branschen.

”Om länderna bara sänder avgifterna vidare till konsumenterna, kommer det inte att leda till några åtgärder för att samla in mer, sortera bättre och använda mer återvunnet innehåll. Det här verkar vara en framstressad avgift, som bara har till uppgift att fylla ett hål i budgeten”, konstaterar en annan röst.

Ett annat argument är att avgiften kan verka hög, men om förpackningen bara väger till exempel 20 gram, är det inte någon större kostnad på den enskilda förpackningen.
(Källa: Marc victory, Senior Editor, Recycling, ICIS via LinkedIn.)

Text: Bo Wallteg, chefredaktör Packnews/nord emballage

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Rikard Ahlin slutar som vd på Ettiketto AB

Rikard Ahlin slutar som vd för Ettiketto AB och efterträds av Johanna Herstedt. Rikard fortsätter som vd för Ettiketto Group.
ettikettox

Bisfenoler i kontakt med livsmedel förbjuds

Nu blir det förbjudet att använda bisfenol A och andra bisfenoler som klassificeras som farliga i material som kommer i kontakt med livsmedel. EU-kommissionens beslut är en konsekvens av att Efsa har skärpt sin bedömning av hur mycket bisfenol A man kan få i sig utan risk för hälsan.
Konservburkar

EUBP: ”Bioplast en nyckelfaktor för uppfyllandet av PPWR-förordningen”

Bioplaster kommer att få en allt större framtida betydelse i och med införandet av EU:s förpacknings- och förpackningsavfallsförordning PPWR. Det anser organisationen European Bioplastics (EUBP) och dess VD Hasso von Pogrell.
euflag-ppwr-toppx

Pappersbarriär prisad i hållbarhetstävling

Tetra Pak har mottagit utmärkelsen 'Resource Efficiency' vid Sustainable Packaging News Awards 2024, för sin pappersbaserade innovation inom barriärmaterial.
Mimosa_choco_3d-strawsx