Efterlyser fler förpackningstryckerier

PUBLICERAD: 27 september 2018
UPPDATERAD: 24 januari
Ulrika Axmark SIS, Magnus Sandström TMG, Thomas Ehrngren Brand Factory, Martin Elofsson SIS, Örjan Westerlund Arkitektkopia, Erik Blohm RISE Innventia och Per Marklund Trycksaksdoktorn.

Den svenska kommittén för grafisk teknik inom ISO, SIS/TK 434, träffades på Brand Factory i Farsta, för sitt höstmöte. Kommittén deltar aktivt för att påverka riktlinjer och innehåll i framtida ISO-standarder.

Förutom beslut om verksamhetsplan för 2019 gick arbetsgruppen igenom aktuella standarder för omröstning, en dag i slutet av september. Många av dessa handlar om digitala dokumenthantering för att underlätta kommunikationen mellan tryckerier och kunder samt snabba upp digitala arbetsflöden.

SIS/TK 434 vill gärna ha med flera förpackningstryckerier i kommittén eftersom många nya förslag på standarder handlar om förpackningar och tryckeriernas kunskaper inom detta område är viktigt. Ett exempel är nya standarden för ICC-profiler.

Under en längre tid har arbetet pågått med att uppgradera ICC-profiler för att bland annat kunna hantera dekorfärger, olika belysningar samt olika strukturer och glansvärden i ytor. Fördelen är att man exempelvis både kan förhandsvisa och trycka förpackningar bättre. Arbetsnamnet för den nya profilstandarden är iccMAX eller ICC version 5. Det tar tid eftersom det kräver mycket arbete att få till strukturen i iccMAX. En av standarden för detta är ISO 20677.

Certifierad Grafisk Produktion, CGP är ett inarbetat certifikat i Sverige. CGP handlar inte bara om att trycka inom en ISO-standard utan mera om att man har kunskap och kontroll genom hela arbetsflödet. De flesta stora tryckerier i Sverige är CGP-certifierade.

Med CGP som förebild finns ett förslag på motsvarande internationell standard, ISO/DIS 19301. Det är inte bara smickrande för Sverige utan ger även konkurrensfördelar för de företag som redan är CGP-certifierade om ISO/DIS 19301 blir ett krav från kunder.

Senaste nytt

Studentbidrag i Packnorth Award 2025 - Förpackning för glödlampa blir lampskärm

Beata Tapola Jakobsson och Sofie Josefsson studerar till förpackningsingenjör, en YH-utbildning på Haganässkolan i Älmhult. De har sänt in ett bidrag i kategorin ”Förpackningsindustrins framtid” i Packnorth Award 2025. Deras bidrag är en glödlampaförpackning som även fungerar som en lampskärm.
origamilightbulbpackages2x
Studentbidrag i Packnorth Award 2025 – Förpackning för glödlampa blir lampskärm

Nyttig information från Naturvårdsverket om inverkan av PPWR på industrin

Det är mycket som snurrar kring begreppet PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation) för närvarande. Frågorna är många, hur ska man som företag agera för att klara de förordningar, det vill säga krav eller de direktiv som kommer att gälla inom kort. Naturvårdsverkets Åsa Stenmarck och Anna Fråne reder ut begreppen i ett inspelat webbinar som arrangerades nyligen.
Åsa och Annax
Nyttig information från Naturvårdsverket om inverkan av PPWR på industrin

Plastkartläggning visar att återvinningen behöver öka - bara en tiondel återvinns

Användningen av plast leder till stora mängder avfall och konsumtionen väntas öka i framtiden. Samtidigt återvinns knappt en tiondel av den plast som slängs. Det visar den senaste kartläggningen av plastflöden i Sverige.
plast engångsartiklarx
Plastkartläggning visar att återvinningen behöver öka – bara en tiondel återvinns

NPA återbetalar trehundrafemtio miljoner kronor till anslutna producenter

När vi närmar oss stängning av första halvåret av 2025 kan Näringslivets Producentansvar (NPA) konstatera att de fakturerade förpackningsavgifterna överstigit de faktiska kostnaderna för insamling och återvinning. Nu återförs överskottet till kunderna – i linje med bolagets icke-vinstdrivande modell.
FTI-pressbild
NPA återbetalar trehundrafemtio miljoner kronor till anslutna producenter

Läs vidare

Senzanis nya teknik klarar att tillverka kartongförpackningar i alla former

Senzani är en anrik italiensk tillverkare av kartongresningsmaskiner. På IPACK-IMA presenterade man en intressant nyhet bestående både av en maskinlösning och en kartongförpackning som kan fås nästan i vilket form som helst.
Senzani1x
Senzanis nya teknik klarar att tillverka kartongförpackningar i alla former

Heineken säkrar kontinuitet i produktionen i Sevilla med 3D-printing

Med över 150 bryggerier världen över är Heineken en av de största globala ölproducenterna. Bryggeriet i spanska Sevilla producerar välkända varumärken som Cruzcampo, Desperados, Heineken och Amstel. Där har förpackningschefen Juan Padilla González infört 3D-printing för att öka drifttiden och effektiviteten.
innovation-showcasex
Heineken säkrar kontinuitet i produktionen i Sevilla med 3D-printing

Nytt system försluter kartongförpackningen utan lim eller tejp

En spännande nyhet på IPACK-IMA finns hos det italienska företaget Tiber Pack. Nicetuck är en egenutvecklad teknik som stänger och låser kartongförpackningar utan behov av lim eller tejp.
T1xx
Nytt system försluter kartongförpackningen utan lim eller tejp

Ett kaffe med rejält tryck i

Förpackningstryckeriet Cabassi i Finland har lyckats trycka påsar med kaffebläck. 
biopainovari-innovaatio_kai-lankinenx
Ett kaffe med rejält tryck i