Den långa strejken vid UPM:s finska bruk slog hårt mot etikettmaterialtillverkaren UPM Raflatac – men nu är det ”business as usual” vid fabriken i Tampere. Det tog inte mer än en knapp vecka innan man var uppe i full produktionskapacitet igen.
Pappersstrejken vid UPM:s finska pappersbruk, som inleddes den 1 januari och inte blåstes av förrän den 22 april, hotade ett tag hela den europeiska förbrukningen av tidnings- och magasinspapper samt olika typer av specialpapper. UPM-dotterbolaget Raflatac, som är en global aktör inom olika etikettmaterial, drabbades också hårt av strejken och en allvarlig brist på etikettpapper hotade i hela Europa.
Men nu kan företagsledningen hos Raflatac konstatera att produktionen vid fabriken i finska Tampere (Tammerfors på svenska) är tillbaka på full nivå och att återhämtningen gick både snabbt och smidigt: Arbetarna vid fabriken i Tampere återvände till arbetet måndagen den 25 april och redan inom en vecka var man upp i normala produktionsnivåer igen!
UPM Raflatac skriver i ett pressmeddelande att de avtal, som nu träffats mellan de drabbade UPM-företagen och finska pappersarbetarförbundet Paperiliitto, kommer att resultera i förbättrad leveranssäkerhet för den globala etikettindustrin.
”Vi är glada över att ett nytt affärsspecifikt avtal nu nåtts med Paperiliitto, vilket gör att vi bättre kan betjäna våra kunder i framtiden. Avtalet möjliggör ytterligare produktionsflexibilitet vid vår fabrik i Tampere och ger oss möjlighet att bättre svara på efterfrågetoppar. Ett ökat kapacitetsutnyttjande öppnar också för framtida möjligheter för anställning”, säger Raflatacs VD Antti Jääskeläinen.
UPM Raflatac påpekar dock i sitt pressmeddelande att den snäva råvaru- och logistiksituation, som rått på etikettmarknaden sedan början av 2021 och som framförallt beror på negativa effekter av Corona-pandemin, ännu en tid framöver kommer att fortsätta att påverka den globala etikettindustrins leveranskedja. UPM Raflatac kommer noga att övervaka situationen och hålla kunderna informerade om tillgängligheten av berörda produkter.