Efter långa pappersstrejken: ”Business as usual” i Tampere

PUBLICERAD: 5 maj 2022
UPPDATERAD: 25 januari

När Raflatac fick grönt ljus efter den långa pappersstrejken tog det mindre än en vecka innan produktionen av etikettmaterial var tillbaka på normala nivåer. (Bild UPM Raflatac)

Den långa strejken vid UPM:s finska bruk slog hårt mot etikettmaterialtillverkaren UPM Raflatac – men nu är det ”business as usual” vid fabriken i Tampere. Det tog inte mer än en knapp vecka innan man var uppe i full produktionskapacitet igen.

Pappersstrejken vid UPM:s finska pappersbruk, som inleddes den 1 januari och inte blåstes av förrän den 22 april, hotade ett tag hela den europeiska förbrukningen av tidnings- och magasinspapper samt olika typer av specialpapper. UPM-dotterbolaget Raflatac, som är en global aktör inom olika etikettmaterial, drabbades också hårt av strejken och en allvarlig brist på etikettpapper hotade i hela Europa.

Men nu kan företagsledningen hos Raflatac konstatera att produktionen vid fabriken i finska Tampere (Tammerfors på svenska) är tillbaka på full nivå och att återhämtningen gick både snabbt och smidigt: Arbetarna vid fabriken i Tampere återvände till arbetet måndagen den 25 april och redan inom en vecka var man upp i normala produktionsnivåer igen!

UPM Raflatac skriver i ett pressmeddelande att de avtal, som nu träffats mellan de drabbade UPM-företagen och finska pappersarbetarförbundet Paperiliitto, kommer att resultera i förbättrad leveranssäkerhet för den globala etikettindustrin.

”Vi är glada över att ett nytt affärsspecifikt avtal nu nåtts med Paperiliitto, vilket gör att vi bättre kan betjäna våra kunder i framtiden. Avtalet möjliggör ytterligare produktionsflexibilitet vid vår fabrik i Tampere och ger oss möjlighet att bättre svara på efterfrågetoppar. Ett ökat kapacitetsutnyttjande öppnar också för framtida möjligheter för anställning”, säger Raflatacs VD Antti Jääskeläinen.

UPM Raflatac påpekar dock i sitt pressmeddelande att den snäva råvaru- och logistiksituation, som rått på etikettmarknaden sedan början av 2021 och som framförallt beror på negativa effekter av Corona-pandemin, ännu en tid framöver kommer att fortsätta att påverka den globala etikettindustrins leveranskedja. UPM Raflatac kommer noga att övervaka situationen och hålla kunderna informerade om tillgängligheten av berörda produkter.

Läs även HÄR om den finska strejkuppgörelsen.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432