Efter långa pappersstrejken: ”Business as usual” i Tampere

PUBLICERAD: 5 maj 2022
UPPDATERAD: 25 januari

När Raflatac fick grönt ljus efter den långa pappersstrejken tog det mindre än en vecka innan produktionen av etikettmaterial var tillbaka på normala nivåer. (Bild UPM Raflatac)

Den långa strejken vid UPM:s finska bruk slog hårt mot etikettmaterialtillverkaren UPM Raflatac – men nu är det ”business as usual” vid fabriken i Tampere. Det tog inte mer än en knapp vecka innan man var uppe i full produktionskapacitet igen.

Pappersstrejken vid UPM:s finska pappersbruk, som inleddes den 1 januari och inte blåstes av förrän den 22 april, hotade ett tag hela den europeiska förbrukningen av tidnings- och magasinspapper samt olika typer av specialpapper. UPM-dotterbolaget Raflatac, som är en global aktör inom olika etikettmaterial, drabbades också hårt av strejken och en allvarlig brist på etikettpapper hotade i hela Europa.

Men nu kan företagsledningen hos Raflatac konstatera att produktionen vid fabriken i finska Tampere (Tammerfors på svenska) är tillbaka på full nivå och att återhämtningen gick både snabbt och smidigt: Arbetarna vid fabriken i Tampere återvände till arbetet måndagen den 25 april och redan inom en vecka var man upp i normala produktionsnivåer igen!

UPM Raflatac skriver i ett pressmeddelande att de avtal, som nu träffats mellan de drabbade UPM-företagen och finska pappersarbetarförbundet Paperiliitto, kommer att resultera i förbättrad leveranssäkerhet för den globala etikettindustrin.

”Vi är glada över att ett nytt affärsspecifikt avtal nu nåtts med Paperiliitto, vilket gör att vi bättre kan betjäna våra kunder i framtiden. Avtalet möjliggör ytterligare produktionsflexibilitet vid vår fabrik i Tampere och ger oss möjlighet att bättre svara på efterfrågetoppar. Ett ökat kapacitetsutnyttjande öppnar också för framtida möjligheter för anställning”, säger Raflatacs VD Antti Jääskeläinen.

UPM Raflatac påpekar dock i sitt pressmeddelande att den snäva råvaru- och logistiksituation, som rått på etikettmarknaden sedan början av 2021 och som framförallt beror på negativa effekter av Corona-pandemin, ännu en tid framöver kommer att fortsätta att påverka den globala etikettindustrins leveranskedja. UPM Raflatac kommer noga att övervaka situationen och hålla kunderna informerade om tillgängligheten av berörda produkter.

Läs även HÄR om den finska strejkuppgörelsen.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker