Efter 62 år: Nu säljer Tetra Pak och lämnar Ryssland för gott

PUBLICERAD: 27 juli 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Efter 62 år: slut med Tetra Paks förpackningar i Ryssland..! (Bild Tetra Pak)|Efter 62 år: slut med Tetra Paks förpackningar i Ryssland..! (Bild Tetra Pak)|”Vi vill tacka kunder, partners och anställda för dessa år”, säger Tetra Paks VD och koncernchef. Adolfo Orive. (Bild Tetra Pak)

Globala förpackningskoncernen Tetra Pak meddelar att man nu avslutar en 62-årig närvaro och lämnar Ryssland för gott! Verksamheterna säljs till lokala aktörer.

Tetra Pak skriver i ett pressmeddelande att beslutet grundar sig på de samlade effekterna av restriktionerna för export till Ryssland, vilka leder till en ohållbar leveranskedja och i sin tur gör att företaget inte har något annat alternativ än att lämna landet.

Beslutet att definitiv lämna Ryssland och avsluta alla ryska verksamheter följer på Tetra Paks tidigare beslut att avbryta alla nya investeringar och projekt i Ryssland. Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina har Tetra Pak sedan tidigare begränsat sin ryska verksamhet till att stödja kunder endast för viktiga livsmedel (läs HÄR), i linje med företagets starka engagemang för principen om människors rätt att få tillgång till säker mat.

”Vi vill tacka kunder, partners och anställda för dessa år”, säger Tetra Paks VD och koncernchef. Adolfo Orive. (Bild Tetra Pak).

Tetra Pak har nu nått en överenskommelse om att avyttra sina ryska verksamheter till den lokala ledningen, med avsikten att möjliggöra affärskontinuitet för sina kunder, minimera påverkan för anställda och fortsätta att stödja de ryska konsumenternas tillgång till viktig mat.

I och med överföringen av äganderätten kommer det nya företaget att fungera som en oberoende enhet under ett nytt namn och kommer inte att vara anslutet till Tetra Pak. Detta markerar slutet på Tetra Paks 62-åriga närvaro i Ryssland.

”Vi vill tacka våra kunder och partners för deras värdefulla stöd, och våra anställda för deras engagemang och service under dessa år”, säger Tetra Paks VD och koncernchef Adolfo Orive.

Läs vidare

Svenska Eson Pac har köpts upp av österrikiska Mayr-Melnhof

Svenska förpackningskonverteraren Eson Pac har förvärvats av österrikiska kartong- och papperskoncernen Mayr-Melnhof Group.
MM-Peter-utvald

Marie Samuelsson ny VD för förpackningsbolaget Ecolean

Marie Samuelsson har utsetts till ny VD för Ecolean. Hon efterträder Peter L Nilsson, som går i pension i juni 2022, efter mer än 15 år i företaget.
marie-ecolean-utvald

BillerudKorsnäs byter namn till Billerud efter köpet av Verso!

BillerudKorsnäs har slutfört köpet av USA-företaget Verso – och meddelar att man nu ska byta bolagsnamn till det enklare ”Billerud”!
billerud-christoph-04-utvald

Volati fortsätter bygga inom etikett - köper Skipnes Etikett

Volatis tuffa satsning på att växa inom etiketter fortsätter via nyförvärvet Skipnes Etikett i Norge.
rikard-ahlin-utvald

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x