EEA pekar på bioplastens roll som en väg mot cirkulär plast i Europa

PUBLICERAD: 1 mars 2023
UPPDATERAD: 2 mars
Bild: Dreamstime

Europeiska miljöbyrån (EEA) pekar i ett nyligen publicerat informationsdokument ut tre olika vägar som kan leda till ett mer cirkulärt, hållbart plastsystem. En av dem fokuserar på förnybara material, inklusive biobaserad plast.

”Plast spelar en viktig roll i det moderna samhället. Men deras värdekedja är för närvarande ohållbar, vilket bidrar till att generera klimatförändrande utsläpp och öka avfall och föroreningar. Att minska sådana effekter och samtidigt behålla plastens användbarhet kräver en förändring mot ett mer cirkulärt och hållbart plastsystem”, konstaterar Europeiska miljöbyrån (EEA) i ett nyligen publicerat informationsdokument.

Dokumentet pekar ut tre olika vägar som kan leda till ett mer cirkulärt, hållbart plastsystem. En av dem fokuserar på förnybara material, inklusive biobaserad plast, medan de andra två vägarna fokuserar på smartare användning och ökad cirkularitet. EEA-författarna identifierade goda exempel från hela Europa för var och en av dessa vägar och som ska tjäna som inspiration för hur man kan göra plast mer hållbar och cirkulär.

Källa: Framtaget av EEA och European Topic Centre on Circular Economy and Resource Use (ETC/CE) — illustration av Collaborating Centre on Sustainable Consumption and Production (CSCP) och EEA.
EEA nämner uttryckligen bioplast

Den förnybara materialvägen för plast, i synnerhet, syftar till att främja förnybara råvarubaserade lösningar. Den fokuserar på början av värdekedjan, på råvaruval och på råvaruförsörjning. I detta avseende nämner EEA uttryckligen användningen av biobaserad plast, som bidrar till att minska beroendet av fossilbaserade råvaror. Ytterligare möjliga fördelar med att använda förnybara råvaror, enligt EEA, inkluderar minskningen av utsläpp av växthusgaser och, om råvarorna kommer från lokalt och hållbart, ökningen av landsbygdsutvecklingen och minskningen av beroendet av importerat råmaterial.

EES-dokumentet betonar särskilt potentialen hos biobaserad plast för att minska CO2-utsläppen om de produceras ansvarsfullt och återvinns snarare än förbränns. När det gäller de olika råvarorna för biobaserad plast, förespråkar EEA andra och tredje generationens råmaterial. De är inte lämpliga för livsmedel och foder och inkluderar icke-livsmedelsgrödor såsom alger eller biprodukter från livsmedels- och foderproduktion, till exempel majsstover och avfallsströmmar, till exempel bioavfall. Även om andra och tredje generationens råmaterial utvecklas allt mer och används för industriella ändamål, är det viktigt att notera att de flesta bioplaster idag fortfarande produceras från första generationens råmaterial. Första generationens råmaterial härrör från kolhydratrika växter, såsom majs eller sockerrör, och är fortfarande den mest effektiva råvaran, eftersom dessa grödor kräver minsta möjliga mark för att växa och ge de högsta skördarna.

Tillgänglig data visar att marken som användes för att odla den förnybara råvaran som behövs för att producera bioplast år 2022 stod för cirka 0,015 procent av den globala jordbruksarealen. Även med den förutspådda ökningen av global bioplastproduktion fram till 2027, förväntas markanvändningsandelen öka till endast omkring 0,06 procent. I förhållande till den tillgängliga jordbruksarealen är denna andel minimal. Således, hävdar organisationen European Bioplastics, finns det ingen konkurrens mellan förnybara råvaror för livsmedel och foder och produktionen av bioplast.

Biobaserad industri har viktig roll

I jämförelse med de andra två vägarna är den förnybara materialvägen, enligt EES-författarna, den minst utvecklade när det gäller kommersiell tillgänglighet. Många av de identifierade exemplen på god praxis visar dock tydligt på den höga potentialen för fortsatt utveckling. Detta resultat ligger i linje med ”EU Bioeconomy Strategy Progress Report” som publicerades av Europeiska kommissionen i juni 2022. Rapporten erkände också den viktiga roll som den biobaserade industrin, inklusive bioplaster, spelar för att hantera miljöutmaningar och tillhandahålla hållbara alternativ till konventionella, fossilbaserade produkter. Den identifierade emellertid också områden som fortfarande behövde förbättras, särskilt den rättsliga miljön för att ytterligare främja mobiliseringen av privata och offentliga investeringar. Den betonade också nödvändigheten av att säkerställa att framgångsrika forskningsresultat inom det biobaserade området får marknadstillträde.

Därför bör EU anpassa regleringsmiljön för biobaserade material därefter. Det finns flera lagstiftningsprocesser som för närvarande pågår och är en avgörande möjlighet att främja dessa innovativa och hållbara material, särskilt den pågående revideringen av förordningen om förpackningar och förpackningsavfall och revideringen av bioekonomistrategin.

Läs vidare

Bisfenoler i kontakt med livsmedel förbjuds

Nu blir det förbjudet att använda bisfenol A och andra bisfenoler som klassificeras som farliga i material som kommer i kontakt med livsmedel. EU-kommissionens beslut är en konsekvens av att Efsa har skärpt sin bedömning av hur mycket bisfenol A man kan få i sig utan risk för hälsan.
Konservburkar

EUBP: ”Bioplast en nyckelfaktor för uppfyllandet av PPWR-förordningen”

Bioplaster kommer att få en allt större framtida betydelse i och med införandet av EU:s förpacknings- och förpackningsavfallsförordning PPWR. Det anser organisationen European Bioplastics (EUBP) och dess VD Hasso von Pogrell.
euflag-ppwr-toppx

Pappersbarriär prisad i hållbarhetstävling

Tetra Pak har mottagit utmärkelsen 'Resource Efficiency' vid Sustainable Packaging News Awards 2024, för sin pappersbaserade innovation inom barriärmaterial.
Mimosa_choco_3d-strawsx

Första yoghurtbägaren med livsmedelsgodkänd återvunnen polystyren

INEOS Styrolution lanserar yoghurtbägare med mekaniskt återvunnen polystyren som ett resultat av samarbete mellan flera partners i värdekedjan milstolpe uppnåddes genom samarbetet mellan flera partners längs värdekedjan. Man kallar det för en milstolpe.
Yoghurt cupsx

Senaste nytt

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se

Nu kan tjockare material köras i Ricoh Pro C9500

Ricoh utökar möjligheterna i sin digitalpress Pro C9500. Maskinen har en ny tjänst som gör det möjligt att skriva ut tjockare material än tidigare som till exempel olika förpackningar.
Rihcox