Eastman bygger rekordfabrik för kemisk plaståtervinning

PUBLICERAD: 24 januari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Eastman planerar att uppföra världens största anläggning för kemisk återvinning av svårhanterbart plastavfall. (Bild Eastman)|Eastmans VD och koncernchef Mark Costa. (Bild Eastman)

Globala kemi- och polymerkoncernen Eastman investerar en miljard US-dollar (ca 9,2 miljarder kronor) i en kemisk plaståtervinningsanläggning i Frankrike. Tillkännagivandet gjordes vid en gemensam presskonferens med Frankrikes president Emmanuel Macron och Eastmans VD och koncernchef Mark Costa.

Den nya anläggningen, som sägs bli världens största i sitt slag, kommer att använda Eastmans polyesteråtervinningsteknik för att återvinna upp till 160.000 ton av sådant svåråtervinningsbart plastavfall, som för närvarande förbränns. Enligt Eastman innebär deras teknik att man återvinningen resulterar i en motsvarande mängd ny plast, som är likvärdig med högkvalitativ jungfrulig plast. Med hjälp av effektiviteten hos Eastmans tekniken och förnybara energikällor, som finns tillgängliga i Frankrike, ska nytt plastmaterial kunna skapas med 80 procent mindre utsläpp av växthusgaser än med traditionella återvinningsmetoder.

”Vår polyesteråtervinningsteknik ger verklig cirkularitet åt svårhanterbart plastavfall. Det här materialet förbränns vanligtvis eftersom det normalt inte kan återvinnas mekaniskt eller också får sämre kvalitet om det återvinns med befintlig kemisk teknik. Med vår teknik bryts detta svåråtervinningsbara avfall ner till sina molekylära byggstenar och sätts sedan ihop igen för att bli ett förstklassigt material utan att prestanda och egenskaper försämras”, uppger talesmän för Eastman.

Eastmans VD och koncernchef Mark Costa. (Bild Eastman)

Eastmans projekt omfattar bland annat installation av en enhet som förbereder blandat plastavfall för bearbetning, en metanolysenhet för att depolymerisera avfallet samt polymerlinjer, där man ska producera en mängd högpresterande plastmaterial för special-, förpacknings- och textilapplikationer.

Eastman planerar också att etablera ett innovationscenter för molekylär återvinning. Detta innovationscenter ska främja alternativa återvinningsmetoder och tillämpningar för att bekämpa förbränning av plastavfall.

”Investeringen i Frankrike är ett betydande steg framåt i Eastmans strategi att accelerera en cirkulär ekonomi globalt. Eastman är stolt över att samarbeta med den franska regeringen för att aktivt bidra till Frankrikes och EU:s djärva åtaganden. Frankrike har visat sitt engagemang för en hållbar framtid och Eastman har satt upp liknande, ambitiösa miljö- och hållbarhetsmål. Tillkännagivandet idag har möjliggjorts tack vare stödet från president Macron, den franska regeringen och dess byrå Business France, som har arbetat med imponerande brådska för att möjliggöra och stimulera detta stora och komplexa projekt. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans på lång sikt och erbjuda nödvändiga innovationer för att återvinna plastavfall och skydda vår planet för framtida generationer”, sade Eastmans koncernchef Mark Costa på den gemensamma presskonferensen.

Återvinningsanläggningen och innovationscentret förväntas vara i drift år 2025 och förutom att skapa direkt sysselsättning för cirka 350 personer ska den även leda till ytterligare cirka 1.500 indirekta jobb inom återvinning, energi och infrastruktur.

Eastmans projekt har initialt fått stöd från flera globala producenter och varumärken, vilka är engagerade i att lösa det globala plastavfallsproblemet och som ser kemisk molekylär återvinning som ett viktigt verktyg för att uppnå cirkularitet. Bland kända företag, som gett sitt stöd och undertecknat avsiktsförklaringar för fleråriga leveransavtal med Eastman och den nya anläggningen, märks LVMH Beauty, Estée Lauder Companies, Clarins, Procter & Gamble, L’Oréal och Danone.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx

PINC investerar i startupen Glenntex för att driva mer hållbar förpackningsinnovation

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det göteborgsbaserade företaget Glenntex som med grafenförstärkta kompositer kan minska behovet av plast i nyproducerade förpackningar med upp till trettio procent.
Glenntex

Borealis har lanserat en ny LLDPE-film med åttiofem procent återvunnen PCR

Borealis har lanserat en återvunnen linjär LD-polyetenkvalitet, rLLDPE, som innehåller 85 procent PCR-material och 15 procent LLDPE-booster och är avsedd för flexibla förpackningsapplikationer som inte används för förpackning av livsmedel.
TeamBorealis_Werk_Linz_100225_008x