E-handelsjätten Amazon går från kartong- till plastförpackningar

PUBLICERAD: 20 mars 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Amazon ska överge sin traditionella utskicksförpackningar av kartong och i stället använda flexibla och lätta förpackningar av plast. (Bild Amazon)

När de flesta förpackningsanvändare alltmer överger plast som förpackningsmaterial, går den globala e-handelsjätten Amazon motsatt väg och har nu beslutat att man ska överge sina traditionella kartongförpackningar och i stället börja använda flexibla lättviktsförpackningar av plast!

Amazon motiverar beslutet med att man uppnår ett antal miljöfördelar som minskad förbrukning av energi och naturresurser under produktionen, minskat koldioxidutsläpp och minskat antal fordon för transporter.

Amazon ska också ersätta sina styva ”kartongkuvert” med mjuka, vadderade kuvert tillverkade i ett papper/polyetenlaminat. (Bild Amazon)

Amazon arbetar för närvarande också på att utveckla ett vadderat kuvert bestående av ett papper/PE-laminat, som ska ersätta de traditionella styva kartongkuverten. De nya kuverten kommer att bli helt återvinningsbara i pappersåtervinningsflöden.

Amazon säger att man genom att kontinuerligt arbeta med och se över sina förpackningsalternativ hittills har kunnat minska sitt globala förpackningsavfall med 20 procent.

I Nordamerika är Amazon den absoluta marknadsledaren inom e-handel. Företaget har i dagsläget 49 procent av den nordamerikanska e-handelsmarknaden och omsatte i fjol imponerande 250 miljarder dollar (ca 2.303 miljarder kronor!). Att Amazon nu beslutar att man ska skippa kartong som generellt förpackningsmaterial och i stället gå över till plastbaserade lösningar kommer att ha en kraftig inverkan på amerikanska producenter och konverterare av förpackningsmaterial.

”Få andra företag har ett sådant inflytande och kan påverka storskaliga förpackningstrender och efterfrågan. Amazons beslut att ersätta sina traditionella utskicksförpackningar i kartong med lätta och flexibla plastförpackningar kommer sannolika att sätta en trend för resten av e-handelsindustrin”, säger Brendan Connell-French från marknads- och undersökningsföretaget Wood Mackenzie Chemicals.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x