Dubblat pris på plastkassar ska förbättra miljön

PUBLICERAD: 29 mars 2016
UPPDATERAD: 29 mars

Enligt ett EU-direktiv ska förbrukning av plastkassar minska med hälften till 2025. För att nå målet föreslår Naturvårdsverket ett lägstapris på 5 kronor per plastbärkasse. Minskad förbrukning av plastbärkassar ska leda till en bättre miljö och effektivare resursanvändning. Medlemsländerna i EU har nu i uppgift att bidra till att få ner förbrukningen. I Sverige förbrukar vi idag mer än 80 kassar per person och år.

̶  Naturvårdsverket bedömer att ett lägsta pris på alla plastbärkassar är vad som krävs för att minska förbrukningen och öka återanvändningen, säger Sandra Backlund, samhällsekonom på Naturvårdsverket.

Tunna plastbärkassar är den typen av kassar som finns i livsmedelsbutiker. För att undvika att en minskad förbrukning av tunna plastbärkassar leder till en övergång till tjockare plastbärkassar, med ökad resursförbrukning som följd, föreslår Naturvårdsverket att även tjockare plastbärkassar omfattas av lägstapriset. Det innebär att alla plastbärkassar, det vill säga även kassar som idag delas ut gratis i till exempel kläd- och bokhandeln ska ha ett lägstapris på fem kronor.

̶  Det viktiga är att plastförbrukningen i samhället minskar. Sverige vill gå i täten inom EU:s miljöarbete. Världen har enats om ett globalt klimatavtal i Paris, och det är viktigt att ta stora kliv framåt i flera miljömål och inte minst är en giftfri miljö viktig, säger Sandra Backlund.

Naturvårdsverket föreslår att prisnivån bör utvärderas när det finns ett underlag om svenska konsumenters priskänslighet, och hur mycket förbrukningen av plastbärkassar minskar.

Läs vidare

Nyetablering av plaståtervinnare tappar fart i Europa

Organisationen Plastics Recycling Europe presenterar siffror som pekar på en stagnation i tillväxten inom plaståtervinning i Europa. Det är lätt att tro att det här är ett område där tillväxten hela tiden växer sig starkare, men det finns problem som lägger hinder i vägen.
Foto: Peter Holgersson AB

Bara metallförpackningar nådde återvinningsmålen år 2023

Under 2023 användes minst 1,2 miljoner ton förpackningar för varor och transporter i Sverige. Det visar ny statistik över landets förpackningsavfall. Endast tre av förpackningsslagen – alla av metall – nådde de nationella återvinningsmålen konstaterar en ny utredning.
Återvinning

Premiär för läkemedelsflaskor av delvis biobaserad PET

Finska UPM Biochemicals har tillsammans med två andra företag ingått ett partnerskap med avsikt att producera världens första läkemedelsflaskor som är tillverkade av delvis träbaserad PET. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
upm-biopet-topp-2x

Nytt cirkulärt förpackningsmaterial med gräsfiber

Mycket av det naturen ger kan användas som råvara för förpackningsmaterial. Vad sägs om gräs som en del av ett pappersmaterial? Ranpak lanserar nu en lösning för void fill där gräs är en del av råvaran.
Grasspaperx

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker