DS Smith och Multivac lanserar wellpappbaserat livsmedelstråg

PUBLICERAD: 15 juni 2020
UPPDATERAD: 25 januari

DS Smith och Multivac har gemensamt designat och utvecklat det wellpappbaserade livsmedelståget ECO Bowl. (Bild DS Smith)|ECO Bowl är avsett för MAP-förpackning av färska livsmedel. (Bild DS Smith)

Förpackningsbolagen DS Smith och Multivac har gemensamt utvecklat ECO Bowl – ett wellpappbaserat tråg för livsmedel, som kraftigt kan reducera plastanvändningen.

Samarbetet mellan DS Smith och Multivac syftade till att hitta mer hållbara lösningar och resultatet blev det wellpappbaserade tråget ECO Bowl, avsett för packning av färska livsmedel i modifierad atmosfär (MAP).

DS Smith och Multivac har bildat ett strategiskt partnerskap för att säkerställa maximal skalbarhet av ECO Bowl-lösningen till kunder inom livsmedelsproduktion och detaljhandeln i hela Europa.

ECO Bowl betecknas som ett helt återvinningsbart wellpapptråg med en inre beläggning av tunn plastfilm och en plastbaserade förslutning. Konceptet sägs minska plastanvändningen med upp till 85 procent jämfört med konventionella plastbaserade tråg.

Företagen skriver i ett pressmeddelande att ECO Bowls plastdetaljer – innerbeläggningen och locket – enkelt kan separeras från wellpappdelen, varefter hela förpackningen kan återvinnas i rätta fraktioner.

ECO Bowl är avsett för MAP-förpackning av färska livsmedel. (Bild DS Smith)

ECO Bowl är utformad för att köras i Multivacs termoformningsmaskiner och förpackningen sägs garantera samma eller till och med bättre hållbarhet för det förpackade färska livsmedlet som vid konventionell MAP-packning.

Den tyska livsmedelsproducenten amidori, som är specialiserad på växtbaserade alternativ till kött, har framgångsrikt testat ECO Bowl sedan slutet av förra året.

”Vi är glada över amidoris framgång med ECO Bowl, som är ett bra exempel på de fördelar som kunderna kan uppnå genom att implementera nya generationens förpackningsinnovationer i sin leveranskedjor. ECO Bowl och vårt partnerskap med Multivac visar på vårt engagemang att driva den cirkulära ekonomin i större skala”, säger Marc Chiron, marknads- och innovationsdirektör för förpackningar hos DS Smith.

”Vi arbetar ständigt med innovativa lösningar för att minska mängden förpackningsmaterial och på förpackningskoncept, som uppfyller de aktuella kraven, när det gäller resurseffektivitet och återvinningsbarhet. ECO Bowl är ett exempel på dessa ansträngningar”, kommenterar Bernd Lasslop, Vice President Partner Products & Consumables hos Multivac.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x