Dryckesmugg av biobaserad PP ersätter fossila engångsbägare

PUBLICERAD: 28 september 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Be O Lifestyles dryckesbägare av biobaserad Bornewables-PP är tänkt att ersätta engångsmuggar i konventionell plast. (Bild Be O Lifetyle)|Be-O-bägaren kan användas till såväl kalla som varma drycker. Den kan förslutas för att innehållet ska hålla temperaturen och den är försedd med greppvänliga ”rillor” och med ett behändigt bärhandtag. (Bild Be-O Lifestyle)

Nederländska företaget Be O Lifestyle, baserat i Nijmegen, lanserar en 100 procent återanvändbar dryckesbägare, tillverkad i biobaserad polypropen (PP). Bägaren ska ersätta engångsmuggar av fossil plast.

Tanken är att Be O-bägaren ska ersätta engångsprodukter i konventionell plast inom catering, i hemmet eller på kontoret, etc.

Be O-bägaren är tillverkad av biobaserad PP, som framställs av använda vegetabiliska fetter och oljor, t. ex använd stekolja och frityrolja.

Be-O-bägaren kan användas till kalla och varma drycker. Den är försedd med greppvänliga ”rillor” och med ett behändigt bärhandtag. (Bild Be-O Lifestyle)

I Nederländerna tas en del av den använda stek- och frityroljan om hand av företaget Renewi, som samlar in organiska restprodukter i landet. Polymer- och kemiföretaget Neste, som är verksamt inom förnybara och cirkulära lösningar för bland annat plast, behandlar frityroljan och det övriga restavfallet och Borealis omvandlar slutligen materialet till biobaserad polypropen under varumärket Bornewables.

I Be O Lifestyles fall konverteras sedan Bornewables-materialet till Be O-bägare av plastföretaget VDL GL Plastics i Eindhoven.

Företaget Be O Lifestyle har som motto ”från engångs till återanvändning” och man hävdar att den biobaserade Be O-bägaren kommer att hålla och kunna återanvändas under många år. Företaget säger också att om något går sönder är de enskilda beståndsdelarna i bägaren lätta att reparera.

Be O Lifestyle lanserar sin hållbara och återanvändbara dryckesbägare i dag, den 28 september.

Vi har tidigare skrivit om det biobaserade Borealis-materialet Bornewables. Läs HÄR!

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front