Drömjobb på Fors bruk: äta choklad på arbetstid!

PUBLICERAD: 27 april 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Några av deltagarna i Fors Bruks smakpanel: Fr. v. bakre raden: Mikaela Åberg|Linn Engberg

På Stora Enso Fors Bruk utanför Avesta finns det ett antal medarbetare, som har den lite udda arbetsuppgiften att provsmaka choklad. Provsmakningen ingår som en del i brukets kvalitetsarbete
En stor del av kartongen, som tillverkas på Fors Bruk, används till förpackningar för livsmedel och då är det viktigt att kartongen är fri från bismak. Den måste vara helt lukt- och smakfri, när den levereras till kunderna runt om i världen.

”Avancerad teknik och instrument i all ära, men i dagsläget finns inget som slår de mänskliga organen, när det kommer till att känna lukt och smak. Numera är det ett önskemål från kunderna att vi ska ha både en smakpanel och göra instrumentella tester av kartongen för att säkerställa att den uppfyller våra kvalitetskrav”, säger Ann-Sofie Eliasson, som är ansvarig för smakpanelen på Fors Bruk.

Smakpanelen på Fors Bruk har funnits i drygt 20 år, så det är en väl inarbetad analysmetod. Panelen består av 13 medarbetare. Det är medarbetare från utvecklingsavdelningen, inköp och laboratoriet, som ingår i panelen. Deltagarna ingår i panelen för att de tycker det är intressant och att de känner att de bidrar till verksamheten, som en kvalitetssäkrare av kartongprodukterna.

Tre dagar i veckan utför smakpanelen testerna. De tar cirka 15 minuter och sker i en särskilt utsedd lokal på bruket. Det är prover från produktionen på de båda kartongmaskinerna i Fors som testas. Det är viktigt att det är lugn och ro för paneldeltagarna under testmomentet, för att de ska känna smakerna ordentligt. Panelen provsmakar choklad, som under två dygn förvarats med kartongproverna.

”Det är sällan som någon panelmedlem känner någon bismak. Kartongen från Fors håller hög kvalitet. Men om de upptäcker någon bismak, så noteras detta och materialet stoppas, oftast innan det når kunden. Bismak kan uppstå från exempelvis vedråvaran eller någon processkemikalie”, förklarar Ann-Sofie Eliasson.

För att vara med i smakpanelen behöver man först göra vissa tester för att avgöra om man har tillräckligt bra lukt- och smaksinne. Det är inte alla personer, som kan känna de små variationerna, som krävs för att ingå i panelen.

”Våra paneldeltagare är en viktig del i kvalitetskontrollen av våra kartongprodukter. Vi har några riktigt erfarna provsmakare, som har fått sällskap av några nykomlingar. Så vi har en bra mix i vår smakpanel”, konstaterar Ann-Sofie Eliasson.

N.B.: Det finns smakpaneler på fem enheter inom Stora Enso. I Sverige är det Fors Bruk och Karlstad Research Centre som har smakpaneler och i Finland är det Imatra Bruk, Imatra Research Centre och Ingerois Bruk.

 

 

Senaste nytt

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX