Döljer tillverkare och användare av vätskekartongförpackningar sanningen?

PUBLICERAD: 30 januari 2024
UPPDATERAD: 30 januari
Foto: Unsplash

I debatten om plastmaterialens vara eller inte vara och hur mycket som återvinns, slår sig ofta den fiberbaserade industrin för bröstet och säger att deras förpackningar inte bara kan återvinnas, de återvinns också. Allmänheten ges ofta en bild av att fiberbaserat är mycket bättre ur miljösynpunkt. Främst gäller det vätskekartongförpackningar.

Otvivelaktigt är det så att mycket fler pappers- än plastförpackningar återvinns för närvarande, men så bra som producenter och användare av till exempel vätskekartongförpackningar gör gällande är det inte. Det visar Dagens Nyheter i en artikel där man pekar på att bara hälften av materialet i vätskekartongförpackningar återvinns.

Enligt DN samlades knappt hälften av alla vätskekartongförpackningar in år 2022. Det motsvarar 19 800 ton. 10 000 ton av dessa gick till återvinning enligt Näringslivets producentansvar, NPA, resten gick på export och användes troligen främst till energiåtervinning.

DN ställde en fråga om detta till Arla som säger att man inte är bekanta med de låga siffrorna men att det stämmer att inte hela vätskekartongförpackningen kan materialåtervinnas i de återvinningssystem som finns i Sverige idag.

Enligt DN har Tetra Pak tidigare skrivit på sin hemsida att förpackningar som lämnas in till återvinning verkligen återvinns. Koncernen säger nu att det är gammal info på en kampanjsida från år 2020 som inte blivit uppdaterad. Nu har man ändrat och skriver att alla förpackningar kan återvinnas förutsatt att infrastrukturen finns.

Påståendena känns farligt nära ”greenwashing”. Man måste förstå att bara för att det står ”100 procent återvinningsbar” på en förpackning är det inte det samma som att allt återvinns. Förhoppningsvis går den tekniska utvecklingen åt rätt håll så att allt mer plast och papper/kartong kan återvinnas.

Läs vidare

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x