Döljer tillverkare och användare av vätskekartongförpackningar sanningen?

PUBLICERAD: 30 januari 2024
UPPDATERAD: 30 januari
Foto: Unsplash

I debatten om plastmaterialens vara eller inte vara och hur mycket som återvinns, slår sig ofta den fiberbaserade industrin för bröstet och säger att deras förpackningar inte bara kan återvinnas, de återvinns också. Allmänheten ges ofta en bild av att fiberbaserat är mycket bättre ur miljösynpunkt. Främst gäller det vätskekartongförpackningar.

Otvivelaktigt är det så att mycket fler pappers- än plastförpackningar återvinns för närvarande, men så bra som producenter och användare av till exempel vätskekartongförpackningar gör gällande är det inte. Det visar Dagens Nyheter i en artikel där man pekar på att bara hälften av materialet i vätskekartongförpackningar återvinns.

Enligt DN samlades knappt hälften av alla vätskekartongförpackningar in år 2022. Det motsvarar 19 800 ton. 10 000 ton av dessa gick till återvinning enligt Näringslivets producentansvar, NPA, resten gick på export och användes troligen främst till energiåtervinning.

DN ställde en fråga om detta till Arla som säger att man inte är bekanta med de låga siffrorna men att det stämmer att inte hela vätskekartongförpackningen kan materialåtervinnas i de återvinningssystem som finns i Sverige idag.

Enligt DN har Tetra Pak tidigare skrivit på sin hemsida att förpackningar som lämnas in till återvinning verkligen återvinns. Koncernen säger nu att det är gammal info på en kampanjsida från år 2020 som inte blivit uppdaterad. Nu har man ändrat och skriver att alla förpackningar kan återvinnas förutsatt att infrastrukturen finns.

Påståendena känns farligt nära ”greenwashing”. Man måste förstå att bara för att det står ”100 procent återvinningsbar” på en förpackning är det inte det samma som att allt återvinns. Förhoppningsvis går den tekniska utvecklingen åt rätt håll så att allt mer plast och papper/kartong kan återvinnas.

Läs vidare

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Naturvårdsverket ska anpassa och komplettera regelverket för förpackningar

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att lämna förslag på hur det svenska regelverket ska anpassas och kompletteras med anledning av EU:s förordning om förpackningar och förpackningsavfall, PPWR.
romina-pourmokhtari-1-1-1920x1280x

Esbjerg blir nav för dansk plastsortering

ReSource Denmark har efter omfattande förhandlingar ingått ett centralt avtal med VANA, Danmarks största kollektiva system för förpackningsproducentansvar. Avtalet innebär att ReSource kommer att hantera stora mängder plastavfall från de danska hushållen.
ressource-denmark---1600x900x

Hundra procent återvunnen plast i burkarna

Berry Global har i ett samarbete med Mars lyckats ta fram en burk för M&M's, Skittles och Starburst bestående av till 100 procent återvunnen plast, exklusive locket.
Berry

Senaste nytt

Stora Ensos nya megaanläggning för falskartong har startat produktionen

Stora Ensos nya linje för konsumentförpackningskartong vid Uleåborganläggningen i Finland har påbörjat produktionsupptrappningen. De första kundleveranserna väntas under andra kvartalet 2025.
Stora Ensox

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Herrljunga Musteri byter från plast till plast i förpackningar för ingefärashots

Herrljunga Musteri har lanserat sina ingefärashots i en alternativ förpackningslösning. Man har gått från de små PET-flaskorna till påsförpackningar. Det är följden av att retursystemet inte kan hantera flaskor med så låg volym som gäller för shotsen.
Herrljungax

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto