Digitala vattenstämplar ger bättre förpackningsåtervinning

PUBLICERAD: 8 september 2020
UPPDATERAD: 25 januari

De digitala vattenstämplarna består av frimärksstora koder och täcker hela förpackningens yta. Vattenstämplarna är osynliga för det mänskliga ögat, men kan detekteras med kameror i en återvinningsanläggning. (Bild Mondi)|”Digitala vattenstämplar har potential att ökar värdet på förpackningsavfallet och göra det till en värdefull kommersiell resurs”, säger Graeme Smith, Mondi. (Bild Mondi)

AIM, organisationen för europeiska varumärkesägare, har utvecklat en metod med digitala vattenstämplar på förpackningar, som kan förenkla och effektivisera sortering och återvinning av förpackningsavfall.

Mer än 85 företag och organisationer, representerande hela förpackningens värdekedja, har gått samman i projektet, som har det ambitiösa målet att utröna om en banbrytande teknik med digitala vattenstämplar kan möjliggöra bättre sortering och högre kvalitet på återvunnet förpackningsmaterial och på så sätt driva på utvecklingen mot en verkligt cirkulär ekonomi.

Den nya tekniken har fått beteckningen HolyGrail 2.0 och är en vidareutveckling av det ursprungliga HolyGrail, som under åren 2016 till 2019 leddes av Ellen MacArthur Foundation och som var ett pilotprojekt med målet att bevisa användbarheten för en digital vattenmärkningsteknik för noggrann sortering och återvinning av avfall i stor skala.

Enligt AIM innehåller de digitala vattenstämplarna speciella koder, där varje kod är i storlek som ett frimärke. Koderna, som är osynliga för det mänskliga ögat, appliceras så att de täcker ytan på konsumtionsförpackningar och de innehåller information av olika slag om den speciella förpackningen och dess material.

När en förpackning kommer in i en avfalls- och sorteringsanläggning, kan det digitala vattenmärket detekteras och avkodas av en vanlig högupplöst kamera på sorteringslinjen. Därefter – baserat på kodernas information – kan förpackningen sorteras i korrekta avfallsströmmar. Detta skulle resultera i bättre och mer exakta sorteringsströmmar och därmed följaktligen en återvinning av högre kvalitet, som gynnar hela förpackningens värdekedja.

Ett av de förpackningsföretag, som nu testar HolyGrail 2.0-tekniken, är globala Mondi, som också fanns med i det ursprungliga HolyGrail-projektet.

”Digitala kodförsedda vattenstämplar har potential att öka värdet på förpackningsavfallet och göra det till en värdefull kommersiell resurs”, säger Graeme Smith, Mondi. (Bild Mondi)

”Som medlemmar i Ellen MacArthur-stiftelsens ´New Plastics Economy´ ingick vi i det ursprungliga teamet för pilotprojektet HolyGrail. Inom Mondi anser vi att förpackningar ska vara hållbart utformade och vi ser behovet av att sortera och separera förpackningsavfall som en del av en cirkulär ekonomi. Digitala vattenstämplar har potential att göra detta till verklighet. Förbättrad återvinning ökar värdet på förpackningsavfallet, vilket ökar insamlingsgraden och gör det till en värdefull kommersiell resurs för framtiden”, säger Graeme Smith,Mondis innovations- och hållbarhetschef.

Mondi skriver i ett pressmeddelande att med den nya HolyGrail 2.0-tekniken blir det möjligt att mer exakt separera material och generera nya avfallsströmmar, som sedan kan återvinnas med förbättrad återvinningsteknik. De digitala vattenstämplarna innebär också andra möjligheter: exempelvis kan konsumenter med hjälpa av smarta telefoner och en app få information om förpackningen och hur man återvinner den, och varumärkesägare kan förse koderna med produktinformation, etc.

Efterhand som testningen av HolyGrail 2.0 fortskrider kommer Mondi tillsammans med partners längs hela värdekedjan att utvärdera hur de digitala vattenstämplar fungerar och inom en snar framtid avser man att tillsammans med ett antal nyckelkunder genomföra fullskaliga industriella tester med förpackningar försedda med digitala HolyGrail 2.0-koder.

Senaste nytt

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX