Designers tävlar i nytänkande champagneförpackningar

PUBLICERAD: 3 juni 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Pida - -logo”Breaking the Code” är årets tema för den prestigefulla tävlingen PIDA – the Packaging Impact Design Award – som arrangeras av BillerudKorsnäs den 11 juni.  Press är välkommen att delta vid Fotografiska Museet  i Stockholm då nya unga förpackningsdesigners visar upp sin kreativitet för en jury av branschspecialister.

Nu arrangeras PIDA för tionde året i rad. Det är den prestigefulla tävlingen i förpackningsdesign – the Packaging Impact Design Award. Här deltar designstuderande från tre ledande svenska högskolor och totalt har 21 bidrag kvalificerat sig till finalen den 11 juni.

– Till 10-årsjubileet ville vi ha ett extra festligt tema. Och vad passar bättre än champagne, säger Agneta Rognli, Manager Marketing Communication på BillerudKorsnäs som är initiativtagare till PIDA. Temat ”Breaking the Code” handlar om att ta fasta på den lyxiga traditionen men att samtidigt utmana det traditionella och förnya uttrycket så att förpackningen kan attrahera en yngre målgrupp.

PIDA arrangeras av BillerudKorsnäs i samarbete med ledande universitet och högskolor i Frankrike, Tyskland, Spanien och Sverige. Totalt deltar varje år upp till 200 blivande förpackningsdesigners.

BillerudKorsnäs är ledande inom förpackningsmaterial och vill med tävlingen driva kunskapsutvecklingen inom förpackningsdesign och samtidigt stärka relationen mellan branschen och skolorna. PIDA har blivit en viktig träffpunkt för branschen och är därför ett viktigt initiativ både för de unga talangerna och de erfarna proffsen.

– Med PIDA får studenterna utveckla sin uppfattning om vad verkligheten kräver samtidigt som branschen får inspiration, nya idéer och inblickar i hur en ny generation förpackningsdesigners tänker, säger Agneta Rognli.

Årets jury består av flera framträdande branschprofiler: Bo Wallteg, nordeballage (juryns ordförande); Maria Ahlvik, Oriflame; Annelill Annvik, Gafs Kartong AB; Thomas Bengtsson, Eson Pac; Anna Falkensjö, BillerudKorsnäs; André Hindersson, Designkontoret Silver; Erik Näf, The Absolut Company; Richard Odén, BillerudKorsnäs; och Sandra Planeta, Planeta Design.

I anslutning till PIDA arrangeras ett seminarium. Bland årets keynotes märks Caroline Moulin, Osvaldo Valente Pires och Carl Jan Granqvist. Prisutdelningsceremonin startar kl 18.15 och press är välkomna att delta under hela eller delar av arrangemanget.

OSA senaste den 9 juni till lina.hulten@cordovan.se

Program 
14.00 Registrering

14.30 Välkommen Magnus Levinsson, Business Area Director Cartonboard Challenging conventional packaging

14.50 The challenge of a packaging for champagne – brand image and protection Osvaldo Valente Pires, TPG Packaging

15.30 Breaking the code Presentation av tävlingsbidrag

16.00 Kaffepaus

16.15 High end packaging for luxury drinks – trends and influences Caroline Moulin, Founder, NAO Design

16.45 Breaking the code Presentation av tävlingsbidrag

17.15 Champagne – en mytomspunnen dryck, Carl Jan Granqvist

18.00 Bensträckare

18.15 PIDA 2014 Sweden  Bo Wallteg, Nordemballage, juryns ordförande Prisutdelning

18.30–19.30 Mingel

Plats: Fotografiska Museet, Stadsgårdshamnen 12, Stockholm
Tid: Onsdagen den 11 juni

 

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx