Designers tävlar i nytänkande champagneförpackningar

PUBLICERAD: 3 juni 2014
UPPDATERAD: 24 januari

Pida - -logo”Breaking the Code” är årets tema för den prestigefulla tävlingen PIDA – the Packaging Impact Design Award – som arrangeras av BillerudKorsnäs den 11 juni.  Press är välkommen att delta vid Fotografiska Museet  i Stockholm då nya unga förpackningsdesigners visar upp sin kreativitet för en jury av branschspecialister.

Nu arrangeras PIDA för tionde året i rad. Det är den prestigefulla tävlingen i förpackningsdesign – the Packaging Impact Design Award. Här deltar designstuderande från tre ledande svenska högskolor och totalt har 21 bidrag kvalificerat sig till finalen den 11 juni.

– Till 10-årsjubileet ville vi ha ett extra festligt tema. Och vad passar bättre än champagne, säger Agneta Rognli, Manager Marketing Communication på BillerudKorsnäs som är initiativtagare till PIDA. Temat ”Breaking the Code” handlar om att ta fasta på den lyxiga traditionen men att samtidigt utmana det traditionella och förnya uttrycket så att förpackningen kan attrahera en yngre målgrupp.

PIDA arrangeras av BillerudKorsnäs i samarbete med ledande universitet och högskolor i Frankrike, Tyskland, Spanien och Sverige. Totalt deltar varje år upp till 200 blivande förpackningsdesigners.

BillerudKorsnäs är ledande inom förpackningsmaterial och vill med tävlingen driva kunskapsutvecklingen inom förpackningsdesign och samtidigt stärka relationen mellan branschen och skolorna. PIDA har blivit en viktig träffpunkt för branschen och är därför ett viktigt initiativ både för de unga talangerna och de erfarna proffsen.

– Med PIDA får studenterna utveckla sin uppfattning om vad verkligheten kräver samtidigt som branschen får inspiration, nya idéer och inblickar i hur en ny generation förpackningsdesigners tänker, säger Agneta Rognli.

Årets jury består av flera framträdande branschprofiler: Bo Wallteg, nordeballage (juryns ordförande); Maria Ahlvik, Oriflame; Annelill Annvik, Gafs Kartong AB; Thomas Bengtsson, Eson Pac; Anna Falkensjö, BillerudKorsnäs; André Hindersson, Designkontoret Silver; Erik Näf, The Absolut Company; Richard Odén, BillerudKorsnäs; och Sandra Planeta, Planeta Design.

I anslutning till PIDA arrangeras ett seminarium. Bland årets keynotes märks Caroline Moulin, Osvaldo Valente Pires och Carl Jan Granqvist. Prisutdelningsceremonin startar kl 18.15 och press är välkomna att delta under hela eller delar av arrangemanget.

OSA senaste den 9 juni till lina.hulten@cordovan.se

Program 
14.00 Registrering

14.30 Välkommen Magnus Levinsson, Business Area Director Cartonboard Challenging conventional packaging

14.50 The challenge of a packaging for champagne – brand image and protection Osvaldo Valente Pires, TPG Packaging

15.30 Breaking the code Presentation av tävlingsbidrag

16.00 Kaffepaus

16.15 High end packaging for luxury drinks – trends and influences Caroline Moulin, Founder, NAO Design

16.45 Breaking the code Presentation av tävlingsbidrag

17.15 Champagne – en mytomspunnen dryck, Carl Jan Granqvist

18.00 Bensträckare

18.15 PIDA 2014 Sweden  Bo Wallteg, Nordemballage, juryns ordförande Prisutdelning

18.30–19.30 Mingel

Plats: Fotografiska Museet, Stadsgårdshamnen 12, Stockholm
Tid: Onsdagen den 11 juni

 

Läs vidare

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

Bioplastproduktionen väntas växa med sjutton procent kommande fem år

En aktuell marknadsstudie förutspår en årlig tillväxt på 17 procent för biobaserade polymerer mellan år 2023 och år 2028.
csr

Notpla och Duni Group lanserar sjögräsbelagda livsmedelsförpackningar

Grundat i ett gemensamt fokus på hållbarhet och innovation, ingår Duni Group och det brittiska företaget Notpla ett nytt samarbete. Som ett första steg av samarbetet lanserar Duni Group en ny plastfri matförpackning med en unik sjögräsbeläggning
alga 1x

Mikroalger kan användas för tillverkning av bioplast

En forskare i Umeå visar att nordiska mikroalger som odlas i avloppsvatten kan användas för att producera PHB, en nedbrytbar bioplast.
20200131_115251

Senaste nytt

Boxons hållbarhetssatsning bär frukt

Boxons nya hållbarhetsrapport visar att företagets fortsatt stora hållbarhetssatsning har burit frukt under året som gick.
Boxonx

Peter Jhaveri ny styrelseordförande för Returpack

Peter Jhaveri är ny styrelseordförande för Returpack som gjort en egen intervju med honom. Här är ett utdrag ur den.
jhaveri

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx