Den unika tvålförpackningen som är tillverkad av – tvål!

PUBLICERAD: 13 april 2021
UPPDATERAD: 25 januari

SoapBottle tillverkas i ett flertal färger och i olika rektangulära former. De rymmer 100 ml flytande tvål, men kan även användas för andra flytande hygienprodukter som hårschampo, balsam, etc. (Pressbild Soapbottle)

Kan man tillverka en tvålförpackning av – tvål? Tyska designern Jonna Breitenhuber hade en idé att det kunde göras och nu är hennes SoapBottle en realitet och väcker stor uppmärksamhet!

Den unika tvålförpackningen är helt tillverkade av naturliga ingredienser, skriver Project Soapbottle, i ett pressmeddelande. SoapBottle-förpackningen innehåller 100 milliliter av flytande tvål och själva ”flaskan” är tillverkad av en specialutvecklad fast tvål, innehållande bland annat organiska ingredienser, oljor och natriumhydroxid.

Det unika med SoapBottle är, att när den flytande tvålen i flaskan är förbrukad, kan själva förpackningen/flaskan användas som en konventionell fast tvål!

SoapBottle-förpackningen öppnas genom att man skär av ett markerat hörn i flaskan topp – därefter kan man hälla ut det flytande innehållet. Till SoapBottle hör också en specialutvecklad metallklämma, som fästs runt flaskans topp och fungerar som en öppnings- och stängningsanordning. Klämman kan lätt tas bort och återanvändas på flera SoapBottle-flaskor och när klämman förlorar i funktion återvinns den enkelt som metallförpackning.

SoapBottle-flaskan är också försedda med ett genomgående hål, som gör att användaren kan trä igenom ett snöre eller band och hänga upp flaskan vid handfatet eller duschen. Hålet fungerar också som fästpunkter för den medföljande metallclipsen.

Designern Jonna Breitenhuber är född 1992 och verkar som produkt- och processdesigner med bas i Berlin. Hon studerade industridesign vid OTH Regensburg och avslutade sin magisterexamen i produktdesign vid University of Arts i Berlin år 2019.

Jonna Breitenhuber skapade och utvecklade konceptet SoapBottle under sina magisterstudier. Hon ville utveckla plastfria förpackningar för flytande hygienartiklar och började så småningom experimentera med förpackningar av fast tvål.

SoapBottle är fortfarande på konceptstadiet, men har redan väckt stor uppmärksamhet. Bland annat har SoapBottle ingått ett partneravtal med nederländska vatten- och hygienföretaget Marie-Stella-Maris.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1974

Tidningen Packnews (tidigare nord emballage) fyller i år 90 år. Kanske är det världens äldsta förpackningstidning. Redaktionen har sedan ett par år bläddrat i tidningar från åren som gått och publicerat lite smått och gott och vi kommer att publicera en del av detta här.
Lättx

Metsä Board moderniserar Simpele kartongbruk

Metsä Board har fattat ett investeringsbeslut att förnya falskartongmaskinen i Simpele i Finland, vilket kommer att förbättra kvaliteten på falskartong och öka produktionseffektiviteten.
Metsä Board Simpele_winterx

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Ny monofilm av PE för frysförpackningar

Bonduelle, ExxonMobil och Constantia Drukpol har tillsammans utvecklat en monofilm av polyeten som klarar de tuffa kraven på frysförpackningar.
Bonduelle-achieves-6-years-with-no-lost-time-incidents-with-Alchemy