Den unika tvålförpackningen som är tillverkad av – tvål!

PUBLICERAD: 13 april 2021
UPPDATERAD: 25 januari

SoapBottle tillverkas i ett flertal färger och i olika rektangulära former. De rymmer 100 ml flytande tvål, men kan även användas för andra flytande hygienprodukter som hårschampo, balsam, etc. (Pressbild Soapbottle)

Kan man tillverka en tvålförpackning av – tvål? Tyska designern Jonna Breitenhuber hade en idé att det kunde göras och nu är hennes SoapBottle en realitet och väcker stor uppmärksamhet!

Den unika tvålförpackningen är helt tillverkade av naturliga ingredienser, skriver Project Soapbottle, i ett pressmeddelande. SoapBottle-förpackningen innehåller 100 milliliter av flytande tvål och själva ”flaskan” är tillverkad av en specialutvecklad fast tvål, innehållande bland annat organiska ingredienser, oljor och natriumhydroxid.

Det unika med SoapBottle är, att när den flytande tvålen i flaskan är förbrukad, kan själva förpackningen/flaskan användas som en konventionell fast tvål!

SoapBottle-förpackningen öppnas genom att man skär av ett markerat hörn i flaskan topp – därefter kan man hälla ut det flytande innehållet. Till SoapBottle hör också en specialutvecklad metallklämma, som fästs runt flaskans topp och fungerar som en öppnings- och stängningsanordning. Klämman kan lätt tas bort och återanvändas på flera SoapBottle-flaskor och när klämman förlorar i funktion återvinns den enkelt som metallförpackning.

SoapBottle-flaskan är också försedda med ett genomgående hål, som gör att användaren kan trä igenom ett snöre eller band och hänga upp flaskan vid handfatet eller duschen. Hålet fungerar också som fästpunkter för den medföljande metallclipsen.

Designern Jonna Breitenhuber är född 1992 och verkar som produkt- och processdesigner med bas i Berlin. Hon studerade industridesign vid OTH Regensburg och avslutade sin magisterexamen i produktdesign vid University of Arts i Berlin år 2019.

Jonna Breitenhuber skapade och utvecklade konceptet SoapBottle under sina magisterstudier. Hon ville utveckla plastfria förpackningar för flytande hygienartiklar och började så småningom experimentera med förpackningar av fast tvål.

SoapBottle är fortfarande på konceptstadiet, men har redan väckt stor uppmärksamhet. Bland annat har SoapBottle ingått ett partneravtal med nederländska vatten- och hygienföretaget Marie-Stella-Maris.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x