Den ädla konsten att göra bioplast av en hönsfjäder...

PUBLICERAD: 18 juni 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Talesättet “att göra en höna av en fjäder” känner vi till. Men nu kan man också göra bioplastförpackningar av en hönsfjäder…
|Tre miljoner ton hönsfjädrar slängs varje år från europeiska hönsfarmer och slakterier.

Tre miljoner ton hönsfjädrar slängs varje år från europeiska hönsfarmer och slakterier. Men nu vill spanska företaget Aimplas ta tillvara fjäderavfallet och använda keratinet, som utgör en stor del av materialet i fjädrarna, som råvara för tillverkning av bioplaster, vilka i sin tur kan bli till förpackningar och andra produkter!

Höns- och kycklingfjädrarna är en viktig keratinkälla, men i dag hamnar den absoluta merparten av avfallet från slakterier och hönsfarmer på deponier eller går till förbränning, i stället för att användas till produkter som gödningsmedel, bioplaster, biokompositer, etc.

Spanska plastföretaget Aimplas ingår som ett av 16 partnerföretag från 10 länder i EU-projektet Karma 2000. Projektet, som samordnas av teknologicentrat Cidetec, har som syfte att utveckla innovativa provesser, som gör det möjligt att effektivt extrahera keratinet från fjäderavskrädet.

Aimplas utvinningsmetod börjar med att fjäderavfallet genomgår en effektiv dekontamineringsprocess, som tar bort alla patogena substanser och eliminerar eventuella hälsoriskerna för den personal, som ska arbeta med materialet. Därefter behandlas fjädrarna genom olika processer i nano- och mikroskala, så att keratinet kan bearbetas och utvinnas.

När väl keratinet är utvunnet finns det många användningsområden för materialet. Keratinet kan exempelvis kombineras med biopolymerer från förnybara resurser och användas för produktion av återvinningsbara eller biologiskt nedbrytbara förpackningar. Det är med andra ord fullt möjligt att en tillagningsfärdig kyckling eller höna levereras i en förpackning tillverkad av dess egna fjädrar…

Bioplast tillverkad med hjälp av keratin kan användas för tillverkning av ett flertal produkter som förpackningsfilm, livsmedelsförpackningar, dryckesbägare, engångstallrikar, m fl.

Keratinet från höns- och kycklingfjädrar kan också användas vid uppbyggnad av biokompositer, där de kan ingå antingen som ensam delkomponent eller i förening med biopolymerer i kompositens matris. Sådan biokompositer kan exempelvis användas för tillverkning av möbler och andra slitstarka och specialdesignade produkter.

Ett ytterligare användningsområde för det omfattande fjäderavfallet är som gödningsmedel för jordbruket. Keratin bildas av aminosyror som har ett högt kväveinnehåll – och just kväve är huvudkomponent i de gödselmedel, som används inom jordbruket.

Slutligen kan keratinet från hönsfjädrar användas till tekniska textilier, där man kan använda keratinets brandhämmande egenskaper för att skapa brandtåliga beläggningar på textilier. En keratinbeläggning på ett textilmaterial gör dessutom att materialet får bättra andningsegenskaper, eftersom keratinet kan transportera vattenånga genom beläggningen.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432