Mindre nedskräpning med pant på take away-förpackningar?
Många take away-förpackningar hamnar på gatan eller i naturen efter användning. Nu ska man testa om pant på förpackningarna kan minska nedskräpningen.

Flergångsförpackningar eller pantsystem för förpackningar – kan det vara lösningar för att minska mängden skräp som kommer från våra take away-vanor? Ett nystartat projekt som har fastighetsbolaget Vasakronans huvudkontor som testplats ska undersöka saken.

”Take away är en företeelse som ökar, inte bara i Sverige utan i hela världen, så det finns stora behov av att hitta nya lösningar snabbt. Genom att minska användningen av engångsförpackningar sparar vi både resurser och minskar nedskräpningen, eftersom engångsartiklar är en stor bidragande faktor till skräp som hamnar i naturen”, säger Åsa Stenmarck, avfallsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Projektet är ett samarbete mellan IVL Svenska Miljöinstitutet, Vasakronan, Ragn-Sells och Håll Sverige Rent och kommer att pågå under ett år. Målsättningen är att utvärdera möjligheten att minska avfallet från take away- och engångsförpackningar. Det genomförs i Vasakronans fastighet Klara Zenit i Stockholm, där bolaget har sitt huvudkontor. Tillsammans med Vasakronans medarbetare och de restauranger som ligger i byggnaden, eller i närliggande fastigheter, ska projektet testa nya typer av lösningar, som till exempel flergångslådor och pantsystem på förpackningar. Ersättningsalternativen ska testköras under några månader och kontinuerlig återkoppling inhämtas från restaurangerna för att se vilka förbättringar som kan göras. 

Vasakronan har 176 fastigheter och tusentals hyresgäster. Det gör avfallshantering till en central fråga för bolaget. Med projektet vill Vasakronan, dels öka medvetenheten hos den egna personalen, dels undersöka hur de som hyresvärd kan skapa incitament för de hyresgäster som säljer take away att tillhandahålla andra typer av lösningar. 

Åsa Stenmarck tror att det finns stor potential att minska avfallsmängderna genom att introducera andra lösningar för att ta med maten till kontoret eller att minska antalet förpackningar och olika tillbehör generellt. 

”Det handlar till stor del om att få kunderna uppmärksamma på detta och genom att bli medvetna göra smartare val. Sen ska det bli roligt att testa de olika lösningarna och se hur man kan utveckla dem till större skala”, säger Åsa Stenmarck.
 

Text Carina Malm


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-12-13

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Avfallshantering Engångsförpackningar IVL Livsmedelsförpackningar Miljö Övrigt pant

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK
RPC