De vill totalförbjuda skadliga kemikalier

PUBLICERAD: 10 mars 2017
UPPDATERAD: 24 januari

Danska branschföreningen Grakom sätter ner foten och vill se ett totalförbud mot perfluorerade ämnen i kartong och papper.

– Det finns utmärkta alternativ, säger miljöchefen Carsten Bøg.

Perflourerade ämnen används bland annat för ytbehandling av livsmedelsförpackningar. Grakom vill se ett totalförbud.

Det finns idag alternativ till att använda perflourerade ämnen i bland annat papper och kartong. Därför bör dessa tillsatser helt enkelt förbjudas.  Det anser miljöchef Carsten Bøg på danska branschföreningen Grakom.

Perfluorerade ämnen, även kallade högfluorerade ämnen är kemiskt framställda kemikalier som använts sedan början av 1950-talet. De används bland annat för att ytbehandla livsmedelsförpackningar. Ämnena är hormonstörande, anses skada immunförsvaret och misstänks öka risken för missfall hos gravida kvinnor. De bryts troligtvis inte alls ner i miljön, uppger Naturvårdsverket.

I veckan konstaterade Forbrugerrådet, danska motsvarigheten till Konsumentverket,  att en tredjedel av matförpackningarna som de testat i en undersökning innehåller problematiska halter av perfluorerade ämnen. Halter långt över danska myndigheters uppsatta riktlinjer.

– Det finns utmärkta alternativ till perfluorerade ämnen. Därför kräver vi från Grakoms sida att man från ett politiskt håll arbetar för ett förbud, säger han väl medveten om att ett totalförbud är en lång politisk process som även innefattar EU.

Carsten Bøg säger att  dessa ämnena finns överallt och kan komma från vattnet som används i produktionsanläggningar runt omkring. Ämnena kan även spåras till produkter där perfluorerade ämnen avsiktligt inte har tillsats. Därför är det viktigt att gradvis driva ut dessa ämnen ur kretsloppet.

Idag är det endast danska livsmedelsverkets gränsvärde för dessa kemikalier som gäller. Men även myndigheten anser att det är en undermålig nivå. Carsten Bøg vill se ny uppmärkning så att konsumenterna själva kan avgöra om de vill köpa livsmedelsförpackningar, bakplåtspapper, eller exempelvis regnrockar för barn framgent som innehåller dessa skadliga ämnen.
– Vi har inlett ett politiskt tryck för att få definierat ett tröskelvärde och samtidigt få etablerat en märkningsordning som både konsumenter och producenter kan navigera efter.

 

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Gin i ståpåse sparar miljö och pengar enligt tillverkaren

Den brittiska ginproducenten 6 O`Clock Gin har lanserat en ståpåse för sitt varumärke London Dry. Bra för miljö och ekonomin säger man.
ginx

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Senaste nytt

Releaf ser Sverige som en intressant marknad

Tidigare i år berättade vi om det ukrainska företaget Releaf som tillverkar pappersmaterial baserat på fallna löv i städer i Europa. Nu är de på plats på Empack.
Releafx

Mycket händer på Empacks två dagar

I dag slog årets nordiska förpackningsmässa, Empack, upp dörrarna. Under två dagar kommer ett sjuttiotal utställare att visad bredden i förpackningsindustrin.
Empack-header

PacsOn Syd förvärvar PACia

PacsOns satsning i Sydsverige  fortsätter genom att man förvärvar PACia AB i Ystad.
pacson-syd-pacia-2700x1200x

Danone tar bort etiketterna på sina småflaskor

Danone satsar på präglade plastflaskor i Actimelsortimentet.
Danonex