Holländska bryggerijätten Heineken meddelar att man kommer att sluta med plastringarna. som håller ihop multipacks med dryckesburkar. I stället ska burkarna hållas ihop med en motsvarande lösning tillverkad av återvunnen kartong. Heineken slutar också med krympfilm runt multipacks och flak med dryckesburkar och ersätter med kartonglösningar.
Heineken börjar förändringen i Storbritannien, där man investerat 22 miljoner pund (ca 275 miljoner kronor) i ny teknologi och nya produktionslinjer. Från april år 2020 kommer de nya förpackningslösningarna att finnas i Storbritannien på välkända varumärken som Heineken, Foster´s och Kronenbourg 1664 och vid slutet av år 2021 kommer förpackningarna till alla Heinekens dryckesvarumärken i Storbritannien, som inkluderar märken som Strongbow och John Smith´s, att vara plastfria.
Sammanlagt kommer förändringen på den brittiska marknaden att innebära att Heineken fram till slutet av år 2021 sparar in 517 ton plast.
Efter Storbritannien kommer plastringar och krympfilm även att försvinna från Heinekens förpackningar från bryggeriets övriga cirka 190 marknader världen över.

”Vi har arbetat med och testat denna innovation i tre år. Och detta är vad våra kunder vill ha och förväntar sig”, säger Heinekens marknadsföringschef Cindy Tervoort.
Att ersätta multiförpackningarnas plast med lösningar i återvunnen kartong innebär enligt Heineken att man minskar koldioxidutsläppen i samband multipacksburkar med en tredjedel.
Sedan tidigare har även andra stora och globala bryggerier gått samma väg och beslutat att ta bort plastringarna, som håller ihop sex-pack och fyr-pack med dryckesburkar.
Danska Carlsberg tillkännagav exempelvis i fjol att man ska ersätta plastringarna med speciella limpunkter, som ska hålla ihop burkarna (läs HÄR) och brittiska Diageo, med bland annat varumärket Guinness, har börjat fasa ut plasten från sina multipacks och ersätta med kartonglösningar.
I september i år meddelade också globala Anheuser-Busch InBev att man i slutet av år 2020 tar bort plastförpackningar för engångsbruk från hela sortimentet av öl, som man producerar i Storbritannien. Den förändringen inkluderar kända varumärken som Stella Artois, Budweiser och Bud Light.