Danska UR har gått från tre till tusen anställda på 17 år

PUBLICERAD: 14 november 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Året är 2008 och två av UR:s grundare, Esben Østergaard och Kristian Kassow, är på väg att lansera världens första kommersiellt gångbara cobot. (Bild Universal Robots)|

Danska robotföretaget Universal Robots (UR) startades i en källare år 2005 av tre unga forskare, som utvecklade världens första kommersiellt gångbara kollaborativa robot (cobot). I dag har bolaget nått milstolpen tusen anställda!

De som startade Universal Robots var tre forskare och visionärer från Syddansk Universitet i Odense – Esben Østergaard, Kasper Støy och Kristian Kassow – och de var frustrerade över att dåtidens robotar var tunga, dyra och komplicerade att använda. Detta gav dem idén att skapa en robot, som var flexibel, säker att arbeta med och enklare att installera och programmera. De tre forskarna ville göra robotteknologi tillgänglig för alla genom att utveckla små, användarvänliga, prisvärda och flexibla industrirobotar som är säkra att arbeta med.

UR är i färd med att lanserar en ny generation av cobotar, där modellen UR20 (bilden) är den första. (Bild Universal Robots)

Sedan den första coboten lanserades år 2008 har Universal Robots vuxit till att bli marknadsledare globalt inom cobotar och man har nu sålt mer än 50.000 kollaborativa robotar över hela världen.

I dag är UR en del av koncernen Teradyne Inc och man har sitt huvudkontor i danska Odense. Dotterbolag och regionkontor finns i ett 20-tal länder, däribland Sverige (Jönköping), USA, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, Tjeckien, Rumänien, Turkiet, Kina, Indien, Japan, Sydkorea, Singapore och Mexiko. Antalet anställda uppgår nu alltså till tusen stycken och år 2021 hade UR en omsättning på 311 miljoner US-dollar (ca 3,43 miljarder kronor).

”Att vara tusen anställda är en historisk milstolpe för oss. Vi är stolta över hur vi har utvecklats från att vara en lokal startup i en källare under universitetet till att bli en global cobotpionjär och en marknadsledare. Framför allt visar det att vi har en fantastisk produkt och att många företag runt om i världen kan se fördelarna med att använda våra robotar för att utveckla sin verksamhet”, säger UR:s VD Kim Povlsen.

I takt med att Universal Robots har utvecklats och blomstrat, har också hela den danska robotindustrin gjort det. Och landets robotverksamhet, som idag omsätter mer än 2,8 miljarder euro (drygt 30 miljarder kronor,) är koncentrerad till Odense-området på Fyn. Den danska robotverksamheten totalt växer också ständigt och år 2025 beräknas antalet anställda i danska robotföretag uppgå till 23.000 personer. Under det senaste året har Universal Robots anställt mer än 200 personer för att säkerställa att företaget är redo att förverkliga den stora tillväxtpotential som ligger framför.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620